Sint-Maartensheide

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sint-Maartensheide onderdeel van Abeek met aangrenzende moerasgebieden
Natura 2000-gebied
Situering
Locatie Limburg
Informatie
Geldende richtlijn(en) Habitatrichtlijn
Beheer Agentschap voor Natuur en Bos, Natuurpunt, particulieren
Site code (Europees) BE2200033

De Sint-Maartensheide is een landbouw- en natuurgebied dat zich bevindt ten oosten van Bocholt en Bree.

Oorspronkelijk was dit een heidegebied met wat verspreide eikenbosjes. In 1870 was in het zuidelijk deel van het gebied reeds grasland te vinden, terwijl het noordelijk deel nog goeddeels uit vochtige heide bestond. In 1844 was er nog 697 ha heide. Eind 19e eeuw werd het bebost met voornamelijk grove den, dat geschikt was voor de productie van mijnhout. In 1880 was er reeds 241 ha bebost met naaldhout. Na 1910 werden nog meer dennenbossen aangeplant, en werd de heide verder ontgonnen. Later in de 20e eeuw nam de vraag naar mijnhout af en werden eikenbossen aangeplant op rabatten. Vooral na de Tweede Wereldoorlog volgde ontginning voor de landbouw, waarbij een kleinschalig landschap ontstond met perceeltjes loof- en naaldbos, akkers en weilanden. Ten zuiden daarvan ligt een meer open landschap.

Tegenwoordig worden de kleine landschapselementen, als houtwallen en poelen, onderhouden door Natuurpunt, waarbij met de aanwezige landbouwers beheersovereenkomsten zijn aangegaan. Vogels als geelgors en grauwe klauwier vinden broedgelegenheid in de houtwallen. Het open landschap wordt onderhouden met het oog op weidevogels als grutto en wulp.

Het gebied is gelegen ten zuiden van De Luysen. Er lopen enkele beken in oostelijke richting, zoals Zuurbeek, Breeërstadsbeek en Horstgaterbeek. Het wegenpatroon toont een aantal van west naar oost lopende wegen, die doodlopen in het moerasgebied van de Abeek, dat ten oosten van de Sint-Maartensheide ligt.

De Sint-Maartensheide maakt deel uit van het Grenspark Kempen-Broek.

Sint-Maartensheide.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]