Luchtmacht van de Republiek China

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Luchtmacht van de Republiek China
Chung-Hua Min-Kuo K'ung-Chün
Het Vlag van de Luchtmacht van de Republiek China.
Het Vlag van de Luchtmacht van de Republiek China.
Land Vlag van Taiwan Taiwan
Onderdeel van Strijdkrachten van de Republiek China
Oprichting 1920
Aantal vliegtuigen* 500
Aantal helikopters* 19

De Luchtmacht van de Republiek China, kortweg ROCAF, is de luchtmacht van de de facto onafhankelijke Oost-Aziatische eilandstaat Taiwan. Het land vliegt met westerse toestellen, met de Mirage 2000, F-16 en de lokaal ontwikkelde F-CK-1 als primaire gevechtsvliegtuigen. De hoofdtaak van de luchtmacht is het verdedigen van Taiwan tegen de Volksrepubliek China, waarmee het land al een halve eeuw in conflict ligt.

Geschiedenis[bewerken]

Een Chinese Curtis Hawk II in 1937.

Het luchtvaartministerie werd gevormd in 1920, toen de republiek nog het gezag uitoefende over het vasteland van China. In die periode vochten verschillende krijgsheren om de macht, en zij kochten een verscheidenheid aan vliegtuigen ten behoeve daarvan. In 1928 herenigde het land onder de centrale overheid. Gedurende de Tweede Chinees-Japanse Oorlog speelde de ROCAF een ondersteunende rol en bombardeerde Japanse schepen en troepen. Er werd toen vooral met de Amerikaanse Curtis Hawk en Boeing P-26 gevlogen. Toen de Chinese Burgeroorlog uitbrak vocht de luchtmacht mee tegen het Volksbevrijdingsleger van de communisten. De republikeinse luchtmacht mocht dan wel sterker zijn, de oorlog werd verloren en de Republiek China trok zich terug op het eiland Taiwan. De luchtmacht nam nog deel aan de slag om het eiland Kinmen, die werd gewonnen en zo verhinderde dat de communisten ook Taiwan veroverden.

Taiwans eigen AIDC AT-3-trainer.

De Republiek China bleef een bondgenoot van de Verenigde Staten, met wie het een militair verdrag had, en kocht daar dan ook haar nieuwe vliegtuigen in. Haar nieuwe rol was het verdedigen van Taiwan tegen de luchtmacht van het Volksbevrijdingsleger (PLAAF), die almaar sterker wordt. Tijdens patrouilles boven de Straat van Taiwan vonden geregeld incidenten plaats met de PLAAF, die de Sovjet-Unie als hoofdleverancier had, de grote tegenstander van de Verenigde Staten tijdens de Koude Oorlog. In de jaren zeventig moesten de VS het verdrag met en de erkenning van Taiwan opzeggen en in de plaats de Volksrepubliek, die een grootmacht werd, erkennen. Doch bleef men Taiwan gedekt steunen. Amerikaanse bedrijven hielpen onder meer met de ontwikkeling van Taiwans eigen gevechtsvliegtuig toen de politieke situatie nieuwe F-5's en F-16's kopen verhinderde. Na de Koude Oorlog kon Taiwan alsnog F-16's krijgen en bestelde ook F-35's. Naast vliegtuigen werden ook raketten, luchtafweerbatterijen en radarsystemen aangekocht.

Inventaris

Luchtmachtbases

Tot 1 juli 2005 werd ook met F-5's gevlogen vanaf een luchtmachtbasis in Taoyuan.
Bron: taiwanairpower.org


Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]