Mabolo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mabolo
Vruchten en bladeren
Vruchten en bladeren
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Asteriden
Orde:Ericales
Familie:Ebenaceae
Geslacht:Diospyros
Soort
Diospyros discolor
Willd. (1806)
Mabolo op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De mabolo (Diospyros discolor, synoniem: Diospyros blancoi) is een plant uit de familie Ebenaceae. Het is een verwant van de kaki (Diospyros kaki).

Het is een tot 33 m hoge, tweehuizige boom met een tot 80 cm dikke stam, een bossige kroon en uitgespreide, gedeeltelijk hangende takken. De afwisselend geplaatste, tot 23 × 10 cm grote bladeren zijn leerachtig, ovaal, toegespitst en gaafrandig. Ze zijn van boven donkergroen, glad en glanzend en van onderen lichtgroen en zilverig behaard. De 1,2 cm grote bloemen groeien in trosjes aan korte loten.

De vruchten zijn bol- of eivormig en tot 7 × 10 cm groot. De 1 mm dikke, leerachtige schil is roze, bruinachtig, geel, oranje of paarsrood van kleur en is bezet met vele korte, goudbruine of koperkleurige haren. Het gelige, vitamine C- rijke vruchtvlees is matig sappig, smaakt naar appel en heeft een penetrante, kaasachtige geur. Deze geur kan verdwijnen door de vrucht enige tijd in de koelkast te leggen. De vruchten zijn pitloos of bevatten vier tot acht zaden, die tot 4 × 2,5 cm groot zijn.

De mabolo is endemisch op de Filipijnen en wordt veel in Zuidoost-Azië gekweekt.