Madeleine de Cock Buning

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Madeleine de Cock Buning
Madeleine de Cock Buning photo Ruud Pos.jpg
Algemene informatie
Geboren 1966
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Land Nederland
Beroep bestuurder

Madeleine de Cock Buning (1966) is een Nederlands bestuurder, jurist en toezichthouder. Zij is onder meer hoogleraar aan de Universiteit Utrecht en aan het European University Institute te Florence (Italië).

Opleiding[bewerken]

Madeleine de Cock Buning studeerde Informatietechnologie en Recht en Nederlands Recht aan de Universiteit van Amsterdam. Ze promoveerde in 1998 op het proefschrift ‘Auteursrecht en Informatietechnologie, over de beperkte houdbaarheid van technologiespecifieke regelgeving’ bij het Instituut voor Informatierecht (UvA).

In 2001 en 2002 was zij als gasthoogleraar verbonden aan de Columbia University in New York op uitnodiging van Prof. Eben Moglen en Prof. Jane Ginsberg.

Loopbaan[bewerken]

Madeleine De Cock Buning is sinds 2007 hoogleraar Auteurs-, Communicatie- en Mediarecht aan de Universiteit Utrecht en sinds 2018 hoogleraar Digital Politics Society & Economy aan de School of Transnational Governance van het European University Institute (STG/EUI) in Florence. Haar aanstelling aan het EUI is per 1 augustus 2019 uitgebreid. Zij zal gaan doceren in het masterprogramma van het EUI op het gebied van Digital Politics, Economy and Society. De Cock Buning was sinds 2009 lid van het College van Commissarissen van het Commissariaat voor de Media. Van 2013 tot 2019 was zij daarvan voorzitter; in 2019 trad zij terug wegens het voltooien van de maximale wettelijke benoemingstermijn. In de NRC van 17 juli 2019 wordt gemeld dat zij tien jaar recht heeft op in totaal 6,5 ton wachtgeld. Deze vertrekregeling stamt nog uit 2001 waardoor de verantwoordelijke minister geen handvatten heeft om deze terug te draaien. De riante regeling heeft inmiddels op de werkvloer geleid tot veel onrust. Overigens meldde het Cvdm op 29 juli 2019 op zijn website dat De Cock Buning van de wachtgeldregeling geen gebruikmaakt, in verband met de uitbreiding van haar aanstelling bij het EUI.

In januari 2018 werd zij door Eurocommissaris Mariya Gabriel benoemd als voorzitter van de deskundigengroep inzake nepnieuws en online desinformatie, met de opdracht het fenomeen nepnieuws in Europa te duiden en er oplossingen voor te vinden. De groep bestaat uit veertig leden uit verschillende EU-lidstaten, die onder andere werkzaam zijn als journalist, wetenschapper of in het maatschappelijk middenveld. Op 12 maart 2018 heeft De Cock Buning haar rapport aangeboden aan de Eurocommissaris.

De Cock Buning was van 2016 tot 2018 voorzitter van de Europese groep van regelgevende instanties voor audiovisuele mediadiensten. Een belangrijk speerpunt van haar voorzitterschap was de bescherming van minderjarigen tegen (ernstig) schadelijke content op televisie, online platforms en websites. Daarnaast zette ze in op de onafhankelijkheid van mediatoezichthouders in heel Europa als buffer tussen politiek en media.

Van 1998 tot 2009 was De Cock Buning advocaat bij De Brauw Blackstone Westbroek, waar zij verantwoordelijk was voor het adviseren van en procederen voor (beursgenoteerde) ondernemingen op het gebied van informatietechnologie, intellectuele eigendom en reclamerecht.

Nevenfuncties[bewerken]

Persoonlijk[bewerken]

Madeleine de Cock Buning woont in Amsterdam en is moeder van een zoon. Ze is liefhebber van hedendaagse kunst en architectuur.

Op 20 mei 2019 ontving Madeleine de Cock Buning een Koninklijke onderscheiding; zij werd benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.