Malabartok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Malabartok
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2012)
Malabar grey hornbill.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Bucerotiformes
Familie:Bucerotidae (Neushoornvogels)
Geslacht:Ocyceros (Tokken)
Soort
Ocyceros griseus
(Latham, 1790)
Verspreidingsgebied
Verspreidingsgebied
Afbeeldingen Malabartok op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Malabartok op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De malabartok (Ocyceros griseus) is een neushoornvogel die voorkomt in India, waar het een endemische vogelsoort is van het berggebied West-Ghats. Vroeger werd de Ceylonese tok (Ocyceros griseus gingalensis) als een ondersoort van deze soort beschouwd.

Beschrijving[bewerken]

De malabartok is 45 cm lang (staart: 23 cm ). Het mannetje heeft een dofrode snavel uitlopend op een gele punt en het vrouwtje een geheel gele snavel met wat zwart aan het begin. Beide seksen hebben een opvallende witte, brede wenkbrauwstreep die doorloopt tot in de nek. De vleugels zijn grijsbruin, waarbij de handpennen zwart zijn met witte punten. De staart is grijszwart met ook witte punten. De buik en borst zijn grijs met witte streping.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

The malabartok is een algemene jaarvogel in de West-Ghats en het heuvelland daar ten zuiden van in Zuid-India. Het leefgebied bestaat uit dichte bossen. De drogere, meer open bosgebieden vormen het leefgebied van de wigstaarttok (Ocyceros birostris).

Status[bewerken]

De grootte van de populatie is niet gekwantificeerd, maar er is geen aanleiding te veronderstellen dat de soort bedreigd wordt in zijn voortbestaan, daarom staat de malabartok als niet bedreigd op de Rode Lijst van de IUCN.[1]