Malnutritie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Malnutritie of wanvoeding[1] is de conditie die ontstaat door een voedingspatroon waarin onvoldoende of juist te veel nutriënten voorkomen, of in de verkeerde verhoudingen. Zo kan het ontbreken van nutriënten of voedingsstoffen leiden tot deficiëntie- of gebreksziekten. Ondervoeding kan marasmus en kwashiorkor tot gevolg hebben, terwijl overvoeding kan leiden tot obesitas.

Optimale samenstelling van voeding[bewerken]

Sinds het begin van de 19e eeuw is veel onderzoek verricht naar optimale voeding. De samenstelling blijkt optimaal als er een balans is tussen de voedingsstoffen zoals eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen. Omdat zowel de onderlinge verhoudingen als de hoeveelheden van belang zijn is het realiseren van een optimale voeding ingewikkeld. Als bepaalde (essentiële) voedingsstoffen in onvoldoende mate (kunnen) worden opgenomen, dan heeft dit ondervoeding tot gevolg, waardoor deficiëntieziekten kunnen ontstaan.

In derdewereldlanden kan een tekort aan eiwitten en energierijke voeding leiden tot ziekten als kwashiorkhor en marasmus. Een tekort aan vitaminen zoals vitamine A kan nachtblindheid als gevolg hebben. Een tekort aan vitamine B1 kan leiden tot beri-beri. Een tekort aan het mineraal ijzer kan leiden tot bloedarmoede.

In westerse landen is het overvloed aan eten meestal aanleiding tot problemen. Als er te veel en eenzijdig gegeten wordt kan dit leiden tot vetophoping. Als dit in extreme mate gebeurt spreken we van obesitas. De vetbalans is dan verstoord. Dit gebeurt vaak doordat regulatie via het hongergevoel tekortschiet. Een andere vorm van malnutritie kan veroorzaakt worden door op een verkeerde manier af te vallen (zie ook verantwoord afvallen). Als het afvallen tot in het extreme gebeurt dan kan men spreken van een eetstoornis zoals anorexia nervosa.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]

Literatuurverwijzingen[bewerken]

  1. Friedbichler, M., Friedbichler, I. & Eerenbeemt, A.M.M. van den (2009). Pinkhof Medisch Engels. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.