Manaus (gemeente)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Manaus
Gemeente in Brazilië Vlag van Brazilië
Vlag van Manaus Wapen van Manaus
Manaus (gemeente)
Manaus (gemeente)
Situering
Regio Noord
Staat Amazonas
Mesoregio Centro Amazonense
Microregio Manaus
Coördinaten 3° 7′ ZB, 60° 1′ WL
Algemeen
Oppervlakte 11 401 km²
Inwoners (2009) 1.738.641
Hoogte 92 m
Detailkaart
Locatie van de gemeente in Amazonas
Locatie van de gemeente in Amazonas
Portaal  Portaalicoon   Brazilië

Manaus is een gemeente en de hoofdstad van de staat Amazonas in Brazilië en telt ongeveer 2 miljoen inwoners. Omstreeks 1650 was Manaus niet meer dan een tentenkamp aan de Rio Negro van waaruit jacht werd gemaakt op indianen voor de slavenhandel. In 1669 bouwden de Portugezen een fort, São José da Barra, om zich te beschermen tegen een Spaanse invasie langs de rivier de Amazone. In 1832 kreeg de nederzetting het statuut van "vila" en droeg het de naam Manaus, genoemd naar de indianenstam Manaó.

Manaus werd belangrijk op het einde van de 19e eeuw wanneer de rubberhandel de stad fabelachtige rijkdom verschaft. Het uit 1896 daterende neoclassicistische operagebouw Teatro Amazonas staat als schoolvoorbeeld voor de uiting van die welvaart. In 1913 stortte de rubberprijs in en verarmde de stad. Sinds 1967 heeft de stad het statuut van economische vrijhandelszone en vindt de industrie terug zijn weg tot diep in het Braziliaanse Amazoneregenwoud. Er wordt petroleum geraffineerd en noten en exotisch hout worden verhandeld. De Amazone is tot Manaus bevaarbaar voor zeeschepen tot 5000 brt.

Aan de rivier ligt de Mercado Municipal uit 1882. Dit gietijzeren marktgebouw is gebaseerd op de Parijse Les Halles. Binnen is een levendige vis- en groentemarkt.

Op ongeveer 15 km van het centrum van Manaus vloeien de Rio Solimões en de Rio Negro samen om dan de Amazone te vormen. Deze ontmoeting van wateren (Encontro das Águas) is een grote toeristische trekpleister, aangezien de verschillen in temperatuur, stroomsnelheid en samenstelling van beide waterstromen voor bijzondere effecten zorgen. De monding van de Amazone ligt op ongeveer 1500 kilometer van Manaus.

Tijdens het Wereldkampioenschap voetbal 2014 in Brazilië was Manaus een van de gaststeden. Het was ook de enige gaststad in het Amazoneregenwoud en Noord-Brazilië. Door deze locatie was de keuze voor Manaus vrij controversieel, want de moeilijke ligging zorgde voor erg hoge kosten voor de stadionbouw en veel deelnemende landen klaagden ook over de moeilijke weersomstandigheden om te voetballen.

Partnersteden[bewerken]

Geboren[bewerken]