Manchetknoop

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
een 'gewone' knoop (met een oogje), een manchetknoop en een drukknoop
Cufflink photographed by Paolo Monti. Fondazione BEIC

Een manchetknoop is een losse knoop die gebruikt wordt bij een mannenoverhemd dat aan de mouw (manchet) geen vaste knoop heeft maar slechts knoopsgaten (middelste plaatje). De manchetknopen zijn in principe te allen tijde zichtbaar aangezien de manchetten onder de mouw van het pak of de trui uitkomen. De manchetknoop bestaat in vele varianten, van verschillende materialen en met verschillende (soms persoonlijke) dessins. De meest exclusieve (en klassieke) varianten zijn van edelmetaal, met op de knoop een eenvoudig streepje of iets dergelijks.

Hoe men hem draagt[bewerken]

Manchetknoop.

Een manchetknoop bestaat uit: de knoop zelf, met een vast dwarsstaafje in het midden; een tweede staafje heeft in het midden een draaiend scharniertje waarmee het aan het einde van het eerste staafje vastzit. Door het tweede staafje in de lengterichting van het eerste staafje te draaien krijg je een knoop met één lange, uitstekende staaf, die je door beide knoopsgaten van de mouw van het overhemd steekt. Door vervolgens het draaibare staafje weer in de dwarsrichting te draaien wordt voorkomen dat de knoop er weer uitvalt, het geheel wordt hierdoor dus vastgezet.

Maar ook heel gewoon zijn dubbele manchetknopen: twee identieke knopen die beide vastzitten aan weerskanten van een dwarsstaafje. De knoop moet dan wel klein genoeg zijn om door het knoopsgat te passen. Een van beide knopen scharniert namelijk aan het dwarsstaafje, opdat hij in dezelfde richting als het dwarsstaafje gedraaid kan worden. Dan passen knoop en staafje beide door het knoopsgat. Nadat die erdoorheen gestoken zijn draait men de knoop weer recht, opdat hij weer parallel aan de andere knoop komt te zitten. De draaibare knoop vervult eigenlijk dezelfde functie als bovenstaand tweede staafje. In plaats van een dwarsstaafje kunnen beide knopen ook verbonden zijn door een kettinkje.

Geschiedenis[bewerken]

Klassieke manchetknopen werden door de (mannelijke) elite al wel gebruikt sinds het begin van de zeventiende eeuw. Vanaf de negentiende eeuw raakten ze ook in zwang onder een breder publiek. De manchetknoop beleefde zijn grootste populariteit in de jaren twintig van de twintigste eeuw; in die tijd kwam een groot assortiment fraai versierde varianten ter beschikking. Gedurende de twintigste eeuw werd het gebruik weer wat minder algemeen; sinds de jaren zestig is men zich überhaupt minder formeel gaan kleden. Bij normale gelegenheden was men het stadsoverhemd gaan dragen, waarbij de knopen al aan het hemd vastzitten, zoals nu bij de meeste overhemden. Tegen het einde van de twintigste eeuw werd de manchetknoop voornamelijk bij meer formele gelegenheden gedragen zoals op kantoor en bij partijen, in combinatie met een pak, smoking, rok of jacquet. De laatste tijd is er echter weer meer waardering voor dit klassieke ‘mannensieraad’, het wordt als mode-item behandeld. Dit is wellicht te verklaren door de algemene trend van grotere culturele nostalgie die in de jaren negentig intrad.

Silk knot[bewerken]

Zijden manchetknoop

Zijden manchetknopen zijn een alternatief voor de metalen doordruk- of kettingknopen om een Franse manchet vast te maken. Ze worden ook wel vrijgezellenknopen (bachelor knots), apenballetjes, apenknuistjes of Turkse knoop genoemd. Deze namen zijn gebaseerd op de gebruikte knopen zoals de apenvuist of Turkse knoop.

Zijden manchetknopen worden gemaakt van drie parallelle strengen elastische zijdedraad die samen uiterst precies worden geweven tot een knoop van 10-30 mm met daartussen een verbindende draad. Ze worden gedragen door een van de knoopjes door de knoopsgaten van een Franse manchet te drukken.

Zie ook[bewerken]