Maria Anna Mozart

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Maria Anna Mozart als kind
Maria Anna Mozart als volwassene

Maria Anna Walburga Ignatia Mozart (roepnaam Nannerl) (Salzburg, 30 juli 1751 - aldaar, 29 oktober 1829) was de vijf jaar oudere zus van Wolfgang Amadeus Mozart.

De ouders van Wolfgang kregen zeven kinderen. Twee bleven in leven: Nannerl en Wolfgang.

Evenals haar broer was Nannerl muzikaal getalenteerd. Toen ze jong was, trad ze samen met haar broer Wolfgang op; beiden werden door hun vader Leopold gepresenteerd als wonderkinderen. Tussen 1763 en 1766 was het gezin drieënhalf jaar op tournee, waarbij broer en zus een groot aantal concerten gaven, onder anderen bij Friedrich Melchior Grimm en stadhouder Willem V.

Later stopten deze optredens, niet alleen omdat de kinderen ouder werden en niet langer als wonderkinderen geafficheerd konden worden, maar ook omdat vader Mozart een muzikale carrière ongepast vond voor een vrouw. Ze speelde nog wel klavecimbel en fortepiano. Viool mocht ze echter niet meer spelen van haar vader, omdat dat 'geen instrument voor vrouwen' was.

Nannerl gaf muziekles aan kinderen in Salzburg. Ze woonde tot haar 33e samen met haar tirannieke vader.[1] Nannerl trouwde in 1784 met Johann Baptist Reichsfreiherrn von Berchtold zu Sonnenberg (1736-1801). Het was zijn derde huwelijk en Nannerl werd de stiefmoeder van de kinderen uit zijn eerdere huwelijken. Het echtpaar vestigde zich in Sankt Gilgen en kreeg drie kinderen. Contacten met haar broer waren er niet of nauwelijks. De weduwe is na de dood van haar man financieel goed verzorgd achtergebleven. Toch onderhield ze zichzelf weer door het geven van muzieklessen.[1]

Toen haar broer Wolfgang op 5 december 1791 in Wenen stierf, heeft zij er mede voor gezorgd dat zijn nalatenschap bewaard is gebleven. Na de dood van Mozart ontstond er in Duitsland, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk veel belangstelling voor het leven en het werk van de componist. Nannerl bezat veel portretten, souvenirs en brieven. Zij stelde deze zonder veel reflectie ter beschikking van mensen die over Mozart wilden schrijven. Haar schoonzus was daarin veel kritischer en het beheren van de nagedachtenis van de componist leidde tot spanningen tussen de twee vrouwen. Nannerl werd aan het eind van haar leven blind en bedlegerig. Ze stierf op 29 oktober 1829 te Salzburg.

In 2010 kwam de speelfilm Nannerl, la sœur de Mozart uit van de Franse cineast René Féret.

Literatuur[bewerken]

  • Charbonnier, Rita (2006). De zus van Mozart / vert. uit het Italiaans door Pieter van der Drift. Arena, Amsterdam. 333 p. ISBN 90-6974-774-X. Vert. van: La sorella di Mozart. 2005.
  • Moser, Nancy (2008). Nannerl, de zus van Mozart : historische roman / vert. uit het Engels door Dorienke de Vries-Sytsma. Vuurbaak, Barneveld. 330 p. ISBN 978-90-5560-378-7. Vert. van: Mozart's sister. Bethany House, Grand Rapids, Michigan. 2006.
  • Glover, Jane, (2006). Mozarts vrouwen, Zijn leven, zijn muziek./ Vertaling uit het Engels door Gerda Baardman en Marian Lameris, Tielt. Uitgeverij Lannoo. 384 pag. ISBN 978-0060563509. Vert. van: Mozart's Women. Macmillan 2006.