Marie-Thérèse van Frankrijk (1746-1748)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Marie-Thérèse van Frankrijk (Kasteel van Versailles, 19 juli 1746 - aldaar, 27 april 1748), was het eerste kind van Lodewijk Ferdinand, de Dauphin van Frankrijk en diens eerste vrouw infante Maria-Theresia van Spanje, Dauphine van Frankrijk.

Leven[bewerken]

Marie-Thérèse (Nederlands: Maria Theresia) was de dochter van Lodewijk Ferdinand, Dauphin van Frankrijk, en kreeg daardoor gelijk na haar geboorte de titel Madame Royale. Haar vader was een zoon van koning Lodewijk XV en diens vrouw koningin Maria Leszczyńska van Polen, dochter van koning Stanislaus I van Polen. Haar moeder, infante Maria Theresia van Spanje, was een dochter van koning Filips V en diens tweede vrouw koningin Elisabetta Farnese. Ze was het tweede kleinkind van haar grootouders aan vaderskant, enkel prinses Isabella Maria van Bourbon-Parma, ging haar voor. Zij was een dochter van hertog Filips van Parma en hertogin Louise-Elisabeth, de oudste zus van haar vader. Ondanks dat zij een dochter was, werd zij met veel enthousiasme onthaald aan het Franse hof. Haar moeder stierf drie dagen later, op 22 juli. Direct na haar geboorte kreeg Madame de Tallard de zorg van haar opvoeding in handen. Haar vader was pas zestien jaar oud toen zijn vrouw overleed. Hij was diep geraakt en erg verdrietig. Maar omdat de vraag naar een mannelijke troonopvolger zeer hoog was, moest hij snel hertrouwen.

Dat deed Lodewijk Ferdinand op 9 februari 1747 te Versailles. Hij trad toen in het huwelijk met prinses Maria Josepha van Saksen, een dochter van koning Augustus III van Polen. Ondanks dat Marie-Thérèse niet haar dochter was, beschouwde Maria Josepha haar als haar eigen kind.

Als kleindochter van de Franse koning kreeg zij als achternaam de France en niet de Bourbon. De Bourbon werd vooral gebruikt door de Prinsen van den bloede. Als kleindochter van Frankrijk kreeg zij de aanspreektitel Hare Koninklijke Hoogheid.

Ze stierf heel plotseling op 27 april 1748, ze was nog geen twee jaar oud. Vlak voor haar dood werd ze gedoopt, en kreeg ze de naam Marie-Thérèse, de naam van haar moeder. Ze werd bijgezet in de Kathedraal van Saint-Denis.

Galerij[bewerken]

Enkele belangrijke personen uit haar leven: