Marieke Moorman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Marieke Moorman
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam M.A.H. Moorman
Geboren 16 mei 1970
Geboorteplaats Maastricht
Functie burgemeester van Bernheze
Sinds 1 november 2013
Partij PvdA
Titulatuur drs.
Alma mater Universiteit van Tilburg
Politieke functies
1999-2002 afdelingsvoorzitter PvdA Tilburg
2002-2006 lid gemeenteraad van Tilburg
2006-2013 wethouder van Tilburg
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

M.A.H. (Marieke) Moorman (Maastricht, 16 mei 1970) is een Nederlands bestuurster en politica van de PvdA. Sinds 1 november 2013 is zij burgemeester van de gemeente Bernheze.

Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Marieke Moorman werd geboren in Maastricht en genoot haar vwo-opleiding aan het Elzendaalcollege in Boxmeer. In 1988 haalt ze haar vwo-diploma en verhuist ze naar Tilburg om aan de Universiteit van Tilburg beleid- en organisatiewetenschappen te gaan studeren. Ze studeerde in 1995 af op vormen van interactieve beleidsontwikkeling bij gemeenten. Daarna werkte ze als senior programmaleider bij Publiek Domein BV in Utrecht, een opleidingsbureau voor hogere (beleids)functionarissen bij overheid en semioverheid. Ze werkte ook als wetenschappelijk onderzoeker aan de Universiteit van Tilburg.

Moorman is getrouwd en heeft drie kinderen: een stiefdochter en twee zoons. Haar vader was gemeenteraadslid en haar opa wethouder.

Naast haar politieke loopbaan is zij lid van het hoofdbestuur van Stichting Het Brabants Landschap, voorzitter van de Vereniging van Brabantse Gemeenten, voorzitter van de Raad van Commissarissen van Monumentenwacht Noord-Brabant, beschermvrouwe van de mannenkoor De Karawanken, voorzitter van de stuurgroep Ruimtelijke Adaptatie van het Nederlands Deltaprogramma en lid van het bestuur van Stichting RIONED.[1]

Politieke loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Tilburg[bewerken | brontekst bewerken]

In haar studententijd werd Marieke Moorman lid van de Partij van de Arbeid, net als haar opa en haar vader. In 1997-1998 maakte ze deel uit van het PvdA-campagneteam voor de Tweede Kamerverkiezingen. In 1999 werd ze afdelingsvoorzitter van haar partij in Tilburg. Toen zij in 2002 werd gekozen als lid van de Tilburgse gemeenteraad stopte ze met deze functie. In 2006, toen de PvdA een historische overwinning behaalde en de grootste partij van Tilburg werd (11 van de 39 zetels), stond zij op de tweede plek van de kieslijst. Ze werd in 2006 net als lijsttrekker Jan Hamming en Hugo Backx wethouder. Ze kreeg de portefeuille Milieu, Water, Natuur en Landschap, BrabantStad, Grote Stedenbeleid, Spoorzone, Onderwijs & Jeugd en Emancipatie. Tevens was zij Wijkwethouder Oude Stad.

In november 2007 werd Moorman bij een buurtbijeenkomst aan haar haren getrokken. Ze deed aangifte tegen de 34-jarige vrouw, die werd veroordeeld tot het betalen van een boete van 350 euro.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 stond ze wederom op plek 2. PvdA behield haar 11 zetels in de raad (weliswaar groeide het aantal raadszetels in Tilburg van 39 naar 45) en werd opnieuw de grootste partij. Samen met de VVD, het CDA, D66 en GroenLinks vormden de sociaaldemocraten een nieuwe coalitie. De PvdA mocht twee wethouders leveren: Jan Hamming en Marieke Moorman bleven allebei aan. Moorman kreeg een gewijzigde portefeuille: Jeugd, Onderwijs en Studentenzaken, Spoorzone, Water, Natuur en Landschap (inclusief begraafplaatsen), Welstand, Monumenten en Architectuur. Ze werd opnieuw wijkwethouder Oude Stad.

Bernheze[bewerken | brontekst bewerken]

Op 30 september 2013 werd in een raadsvergadering van de gemeenteraad van Bernheze bekendgemaakt dat Moorman wordt voorgedragen als burgemeester. Zij wordt de opvolger van waarnemend burgemeester Willibrord van Beek, die Commissaris van de Koning in Utrecht werd. Na 7 jaar in het lokale bestuur van Tilburg, besloot zij te stoppen. Haar sollicitatie voor het burgemeesterschap van Bernheze was Moormans eerste sollicitatie nadat ze bekendmaakte na de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 niet meer terug te keren in de Tilburgse politiek.[2][3] De gemeenteraad van Bernheze heeft op donderdag 23 mei besloten om Moorman voor herbenoeming aan te bevelen bij de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Deze herbenoeming heeft plaats gevonden.

In 2016 wekt de komst van een grootschalig AZC de woede op van een deel van de inwoners van Heesch. De gemeente trok het plan in en besloot tot extra inzet op het huisvesten van statushouders. Nadat een statushouder uit Soedan in 2020 uit het niets een 18 jarige jongen vermoorde nam een deel van de gemeenschap dit de burgemeester zeer kwalijk.[4]

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Overige nevenfuncties, Gemeente Bernheze, geraadpleegd 20 februari 2021
  2. Bernheze krijgt puike burgemeester, Brabants Dagblad, 1 oktober 2013
  3. Nieuwe burgemeester in Bernheze, Rijksoverheid, 18 oktober 2013
  4. Burgemeester van Bernheze doet aangifte van intimidatie na moord Rik, De Telegraaf, 30 april 2020
Voorganger:
W.I.I. van Beek (wnd)
Burgemeester van Bernheze
2013 – heden
Opvolger:
-