Markegem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Markegem
Deelgemeente in België Vlag van België
Markegem
Markegem
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag West-Vlaanderen West-Vlaanderen
Gemeente Vlag Dentergem Dentergem
Coördinaten 50° 57′ NB, 3° 24′ OL
Algemeen
Oppervlakte 4,26 km²
Inwoners (01/01/2006) 725
(170 inw./km²)
Overig
Postcode 8720
Detailkaart
Locatie in Dentergem
Locatie in Dentergem
Portaal  Portaalicoon   België

Markegem is een dorp in de Belgische provincie West-Vlaanderen en een deelgemeente van Dentergem. Het dorp telt ruim 700 inwoners.

Geschiedenis[bewerken]

De oudste vermelding gaat terug tot 1103, wanneer opnieuw bevestigd wordt dat de parochiale rechten (voor 2/3) toebehoorden aan de Noord-Franse benedictijnenabdij van Saint-Amands-les-Eaux. Als tussenschakel fungeerde de Sint-Amandsproosdij van Kortrijk, vanaf de 10e eeuw; na de capelle van Roeselare. Allicht al sinds koning Dagobert, de laatste krachtdadige Merovinger, in de jaren 630, werd Markegem kerkelijk gelinkt met het uitgestrekte Wingene.

Met de feodalisering vanaf de tweede helft van de 9de eeuw werd de latere dorpsheerlijkheid (met de kerk erop) vastgehecht aan de heerlijkheid het Sint-Amantsche in Wingene. De dorpsheerlijkheid werd afgesplitst uit het grotere Sint-Amandsgebied met de grote hoeve Ronneke, een Keltische nederzetting, betekende "ringvormige versterking", waarop zich vanaf de 5de-6de eeuw de Frank Marko met de zijnen kwam vestigen: Markingahaim.

In 1996 verscheen de grondige dorpsgeschiedenis "Markegem, het vermaakelyk dorp" (door Frans Hollevoet), zoals het in 1735 genoemd werd in de Vlaamse vertaling van Sanderus' bekende "Flandria Illustrata" (1641). In 2007 verschijnt een kleine geïllustreerde brochure (ca. 20 p.), getiteld "Markegems vroegste geschiedenis en zijn toponiemen ontraadseld".

Kerk van Markegem

Bezienswaardigheden[bewerken]

  • Aan de kerk werd in 2011 een standbeeld van een uil onthuld. Het verwijst naar de bijnaam van Markegem, Uilengemeente, en de legende van Uilegem.

Evenementen[bewerken]

  • In Markegem vinden jaarlijks de Uilefeesten plaats.
  • Ook wordt er jaarlijks de Leffeloop georganiseerd.