Maryanne Trump Barry

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Maryanne Trump Barry
Maryanne Trump Barry in 1992
Maryanne Trump Barry in 1992
Algemene informatie
Volledige naam Maryanne Trump Barry
Geboortenaam Maryanne Trump
Geboren New York, 5 april 1937
Nationaliteit Amerikaans
Land Verenigde Staten van Amerika
Beroep Rechter, advocaat en magistraat
Overig
Politiek Republikein

Maryanne Trump Barry (New York, 5 april 1937) is een Amerikaanse advocaat en rechter in het Hof van Beroep voor het 3e circuit met senior status. Ze is een oudere zus van Donald Trump, de 45ste president van de Verenigde Staten.

Vroege leven en opleiding[bewerken]

Barry is geboren als Maryanne Trump in het New Yorkse stadsdeel Queens, als eerste kind van vastgoedontwikkelaar Fred Trump en Maria Anne MacLeod Trump. Zij bezocht de Kew-Forest School, net als haar jongere broer Donald Trump.[1] Ze studeerde in 1958 cum laude af aan het met een Bachelor of Arts-graad van het Mount Holyoke College, en in 1962 met een Master of Arts in 'publiek recht en bestuur' van Columbia University in 1962. Ze ging later terug naar onderzoeksschool om te studeren en behaalde haar Juris Doctor van Hofstra University School of Law in 1974.

Werk[bewerken]

Barry was een Assistent-Procureur van Verenigde Staten voor het District van New Jersey van 1974 tot 1983. Ze diende als Executive Assistant Procureur van Verenigde Staten van 1981 tot 1982. Ze was Eerste Assistent-Procureur van Verenigde Staten van 1981 tot 1983.

Werk als federaal rechter[bewerken]

Barry werd op 14 september 1983 door president Ronald Reagan genomineerd voor een zetel in de arrondissementsrechtbank van de Verenigde Staten voor het district New Jersey. Ze werd op 6 oktober 1983 door de Senaat van de Verenigde Staten bevestigd en ontving de volgende dag haar commissie. Haar dienst werd beëindigd op 25 oktober 1999.

Barry werd op 17 juni 1999 door de Democratische president Bill Clinton voorgedragen als rechter bij het Amerikaanse hof van beroep voor het derde circuit, ter vervanging van H. Lee Sarokin, die in 1996 met pensioen was gegaan. In een reactie tegenover het New Jersey Law Journal zei ze verrast en dankbaar te zijn.[2]

Barry werd op 13 september 1999 unaniem bevestigd door de Senaat van de Verenigde Staten en ontving haar commissie op 22 september 1999. Barry's reputatie in de rechtbank was die van een doortastende rechter met een sterke beheersing van haar rechtszaal. In 1989, terwijl zij rechter was van het districtshof in Newark (New Jersey), keurde zij een pleidooionderhandelingsovereenkomst af die twee provinciedetectives zou hebben vrijgesproken, die van het beschermen van een drugdealer worden beschuldigd, waardoor de zaak moest voorkomen. De rechercheurs werden veroordeeld en kregen gevangenisstraffen. Ze boog zich ook over de veroordeling van Louis Manna, de baas van de Genuese misdaadfamilie die ervan beschuldigd werd betrokken te zijn bij een samenzwering om de rivaliserende John Gotti te vermoorden.

Op 30 juni 2011 kreeg Barry senior-status. In de eerste week van februari 2017, ongeveer twee weken na de inauguratie van haar broer als president, nam ze de status van inactieve senior aan.[3]

Prijzen[bewerken]

In 2004 kreeg Barry uit handen van rechter in het Hooggerechtshof Sandra Day O'Connor de naar haar vernoemde Sandra Day O'Connor Medal of Honor uitgereikt. De prijs wordt sinds 1996 door de Seton Hall University School of Law toegekend aan vrouwen die uitblinken in het recht en openbare dienstverlening. Tijdens de uitreikingsceremonie zei Barry: 'Tegen vrouwen zeg ik: onthoud hoe moeilijk het was voor vrouwen als rechter O'Connor in het begin van hun carrière', daaraan toevoegend: 'Hoewel ze met uitmuntende cijfers afstudeerde moest ze een baan als juridisch secretaresse nemen. Onthoud hoe ver we gekomen zijn.'[4]

Persoonlijk[bewerken]

Barry's eerste echtgenoot was David Desmond; ze scheidden in 1980. In 1982 hertrouwde ze met John Joseph Barry, een advocaat uit New Jersey. Hij stierf op 9 april 2000. Barry heeft een zoon uit haar eerste huwelijk, de New Yorkse psycholoog David William Desmond.

In 2016 schonk ze $ 4 miljoen aan Fairfield University, een katholieke instelling, om beurzen te financieren en de universiteit van een centrum voor ignatiaanse spiritualiteit te voorzien.

Controverse[bewerken]

In oktober 2018 meldden David Barstow, Susanne Craig en Russ Buettner, drie onderzoeksjournalisten van The New York Times, dat Barry samen met haar vader Fred Trump en haar broers en zussen, met inbegrip van president Donald Trump, gedurende een aantal jaar had geprobeerd onroerendgoedbelasting en schenkingsbelasting op onroerendgoedondernemingen van haar vader te beperken, mogelijk door belastingontduiking. De journalisten meldden ook dat de broers en zussen van de Trump-familie op 22 november 1997 "eigenaar werden van het grootste deel van het rijk van hun vader" en dat Barry aanwezig was geweest bij bijeenkomsten die de inspanningen na de dood van haar vader stimuleerden.[5]

Susanne Craig ontdekte een kritisch stukje informatie in het onderzoek - een aanvraag die Barry aan de senaat had gedaan als onderdeel van haar federale rechterlijke uitspraak, waarin ze een bijdrage van $ 1 miljoen van All County Building Supply & Maintenance had gerapporteerd.[6] All County was een inkoopagentschap voor de gebouwen van Fred Trump, die de Trumps in 1992 creëerden [6] met zijn adres in de residentie van John Walter, de neef van Fred Trump, in de residentie Manhasset in New York. De onderzoeksjournalisten van The Times meldden in een vervolgartikel dat het extra geld verdiend door All County was verdeeld door de broers en zussen van Trump. [7]

Als gevolg van de publicatie van het "Speciale Onderzoek", in oktober 2018, begon het Amerikaanse ministerie van Belastingen en Financiën een onderzoek van de beschuldigingen, waarin stond dat zij "alle relevante onderzoeksgebieden met kracht nastreefden". [8]

Referenties[bewerken]

  1. Blair, Gwenda, The Trumps: Three Generations of Builders and a President, Simon & Schuster, December 4, 2001. ISBN 9780743210799.
  2. Maryanne Trump Barry: Republican. isthatlegal.com (14 januari 2006). Geraadpleegd op 17 januari 2019.
  3. Hartfield, Elizabeth. "A financial disclosure from Donald Trump's sister led to The New York Times report on his taxes", CNN, October 3, 2018 Gearchiveerd op October 4, 2018. “In 2017, she became an inactive judge.”
  4. Vertaald uit het Engels: 'I say to the women out there, remember how difficult it was for women like Justice O'Connor starting out," en "Even though she graduated with top grades, she had to take a job as a legal secretary. Remember how far we have come.'
  5. Barstow, David. "Trump Engaged in Suspect Tax Schemes as He Reaped Riches From His Father", The New York Times, October 2, 2018. Geraadpleegd op 16 januari, 2019.
  6. a b Smith, Allan. "New York Times reveals that its bombshell story on Trump's wealth was made possible by a document his sister submitted to the Senate years ago", Business Insider, October 3, 2018. Geraadpleegd op 16 januari, 2019.
  7. Buettner, Russ. "As the Trumps Dodged Taxes, Their Tenants Paid a Price", The New York Times, December 15, 2018. Geraadpleegd op 16 januari, 2019.
  8. Borak, Donna. "New York Times investigation: Trump helped his parents evade taxes, 'including instances of outright fraud'", CNN, October 3, 2018. Geraadpleegd op 16 januari, 2019.