Mauriac (Cantal)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mauriac
Gemeente in Frankrijk Vlag van Frankrijk
Wapen van Mauriac (Cantal)
Mauriac (Frankrijk)
Mauriac
Situering
Regio Auvergne-Rhône-Alpes
Departement Cantal (15)
Arrondissement Mauriac
Kanton Mauriac
Coördinaten 45° 13′ NB, 2° 20′ OL
Algemeen
Oppervlakte 27,61 km²
Inwoners
(1 januari 2021)
3.519[1]
(127 inw./km²)
Hoogte 351 - 760 m
Overig
Postcode 15200
INSEE-code 15120
Foto's
Gemeentehuis
Gemeentehuis
Basilique Notre-Dame-des-Miracles
Basilique Notre-Dame-des-Miracles
Portaal  Portaalicoon   Frankrijk

Mauriac is een gemeente in het Franse departement Cantal (regio Auvergne-Rhône-Alpes). De gemeente telde 3.519 inwoners op 1 januari 2021.[1] De plaats is de onderprefectuur van het arrondissement Mauriac.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In de vroege middeleeuwen ontstond hier een mariaal heiligdom dat afhing van de Abdij Saint-Pierre-le-Vif in Sens. Dit werd de koninklijke Abdij Saint-Pierre, die in de 9e eeuw werd herbouwd. De plaats ontstond bij deze abdij die veel pelgrims aantrok. Mauriac kreeg een stadsmuur die twee keer werd uitgebreid en versterkt. De stadsmuur telde vier poorten: Porte Saint-Georges, Porte Saint-Mary, Porte Saint-Jean en Porte Saint-Thomas. In de loop van de 11e en de 12e eeuw werd de kerk Notre-Dame gebouwd en ook de abdij kreeg een nieuwe kerk. In de late middeleeuwen bloeide Mauriac dank zij haar twee wekelijkse markten en haar acht jaarmarkten.

In de 16e eeuw kreeg Mauriac een jezuïetencollege. Vanaf de 17e eeuw groeide de stad uit tot een administratief centrum. Dit bleef zo na de Franse Revolutie toen Mauriac een onderprefectuur werd.[2]

Op 19 juni 1944 nam het Frans verzet de gemeente in handen en wist zich hier te handhaven tot augustus van dat jaar toen de streek bevrijd werd door de geallieerde troepen.[3]

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De oppervlakte van Mauriac bedroeg op 1 januari 2021 27,61 vierkante kilometer; de bevolkingsdichtheid was toen 127,5 inwoners per km².

De gemeente ligt in het noordwesten van Cantal

De onderstaande kaart toont de ligging van Mauriac met de belangrijkste infrastructuur en aangrenzende gemeenten.

Demografie[bewerken | brontekst bewerken]

Onderstaande figuur toont het verloop van het inwonertal (bron: INSEE-tellingen).

Vanwege een beveiligingsprobleem met de MediaWiki Graph-software is het momenteel niet mogelijk deze grafiek weer te geven. Zodra de software is bijgewerkt zal de grafiek vanzelf weer zichtbaar worden.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Doopvont in de basiliek Notre-Dame des Miracles

De oudste delen die bewaard zijn gebleven van de Abdij Saint-Pierre zijn 11e-eeuws. De kapittelzaal uit die eeuw bevat pilaren die nog afkomstig zijn uit een verdwenen gebouw uit de Gallo-Romeinse periode. In een bijgebouw van de vroegere abdij in de Rue Emile Delalo is het gemeentelijk museum ingericht.

De romaanse kerk Notre-Dame des Miracles heeft binnenin een polychrome doopvont en een notenhouten mariabeeld uit de 16e eeuw. De twee vierkantentorens aan de westzijde zijn 17e-eeuws.[4]

Buiten het centrum in een oude hoeve is het Musée Conservatoire des Traditions Rurales "Clément Besombes" gevestigd.[5]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Mauriac (Cantal) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.