Meldert (Limburg)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Meldert
Deelgemeente in België Vlag van België
Wapen van Meldert
Meldert (Limburg)
Meldert (Limburg)
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Lummen
Coördinaten 50° 60′ NB, 5° 9′ OL
Overig
Postcode 3560
Netnummer 013
Detailkaart
Meldert (Limburg)
Meldert (Limburg)
Portaal  Portaalicoon   België

Meldert is een dorp in de Belgische provincie Limburg en een deelgemeente van de gemeente Lummen. Meldert grenst aan Zelem, Deurne, Schaffen, Laren, Lummen en Linkhout.

Oorsprong naam Meldert[bewerken]

De naam Meldert stamt deels uit het Germaans en deels uit het Latijn. Meldert verwijst naar het woord melde (soort wilde spinazie + achtervoegsel aarde). Zo zou Meldert dus melde-akker kunnen betekenen. Malen klonk in het oud-Germaans als mellen. Erd of ert betekent aarde, plaats of veld. Meldert zou dan betekenen: plaats waar een molen staat. In de gewesttaal noemt men de molenaar de maalder of de mulder. De "u" klinkt op vele plaatsen als een doffe "e". Het volk voegt bij sommige woorden een "d" of "t" voor de welluidendheid. Ook bij het woord mulder (klink als melder) wordt een "t" toegevoegd en muldert betekent dan eenvoudig bij de molenaar of bij den mu(e)ldert. Deze laatste uitleg stemt overeen met de vondsten die men hier is tegengekomen. Men heeft fundamenten gevonden van een zeer oude watermolen op de Zwarte Beek, niet ver van de dorpskom. Zo zou de betekenis van Meldert dus zijn: bij de molenaar, of zoals men hem in de gewesttaal noemt, bij den mu(e)ldert.

Wapenschild[bewerken]

Het schild van Meldert komt overeen met dat van de familie Arrazola de Oñate, de laatste feodale heren van Meldert. Heraldisch kan het beschreven zorden als een in zilver uitgerukte boom van sinopel, vergezeld van twee wolven van sabel, boven elkaar; de eerste achter, de tweede vóór de boom. Het wapen werd nadien ook opgenomen in dat van de gemeente Lummen.

Sint-Willibrorduskerk[bewerken]

Kerk Meldert met nieuwe toren (2014)

De Sint-Willibrorduskerk werd gebouwd in 1365, later in de 17e eeuw werd de kerktoren erbij aangebouwd.

Op 7 juli 2006, nadat herstellingswerkers het gebouw hadden verlaten, stortte de toren van de kerk in. Niemand raakte hierbij gewond. Het gemeentebestuur besloot de kerk te restaureren en een nieuwe, moderne toren te bouwen. Hiermee werd in juni 2011 begonnen.

Evenementen[bewerken]

De jaarlijkse evenementen:

  • Jingle Rocks op 26 december (optredens georganiseerd door Chiro Leouki Meldert)
  • Chirobal Meldert op Hemelvaart (36ste editie op 29 mei 2014)

Sport[bewerken]

In Meldert is er ook een voetbalploeg SK Meldert.