Methyleugenol

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Methyleugenol
Structuurformule en molecuulmodel
Structuurformule van methyleugenol
Algemeen
Molecuulformule C11H14O2
IUPAC-naam 4-allyl-1,2-dimethoxybenzeen
Andere namen 4-allylveratrol, O-methyleugenol, eugenylmethylether, 1,2-dimethoxy-4-allylbenzeen, 3,4-dimethoxyallylbenzeen
Molmassa 178,23 g/mol
SMILES
COC1=C(C=C(C=C1)CC=C)OC
InChI
1/C11H14O2/c1-4-5-9-6-7-10(12-2)11(8-9)13-3/h4,6-8H,1,5H2,2-3H3
CAS-nummer 93-15-2
EG-nummer 202-223-0
PubChem 7127
Waarschuwingen en veiligheidsmaatregelen
SchadelijkSchadelijk voor de gezondheid
Waarschuwing
H-zinnen H302 - H341 - H351
EUH-zinnen geen
P-zinnen P201 - P202 - P264 - P270 - P280 - P308+P310
Fysische eigenschappen
Aggregatietoestand vloeibaar
Kleur kleurloos-lichtgeel
Dichtheid 1,04 g/cm³
Smeltpunt −4 °C
Kookpunt 255 °C
Vlampunt 99 °C
Tenzij anders vermeld zijn standaardomstandigheden gebruikt (298,15 K of 25 °C, 1 bar).
Portaal  Portaalicoon   Scheikunde

Methyleugenol is een organische verbinding die in de natuur voorkomt in de etherische olie van een aantal planten waaronder basilicum, nootmuskaat, steranijs en dragon. Methyleugenol wordt gebruikt als smaak- en aromastof in veel voedingswaren zoals gebak (koek), niet-alcoholische dranken, kauwgum, ijscrème, en als aromastof in verschillende cosmetische producten. Het komt ook voor in medicinale kruidenproducten bereid op basis van die kruiden.

Toxicologie en veiligheid[bewerken | brontekst bewerken]

Methyleugenol is een aromatische stof die behoort tot de allylalkoxybenzenen, samen met onder meer estragol en safrol. Van deze stoffen wordt vermoed dat ze kankerverwekkend zijn. In het elfde Report on Carcinogens uit 2006 van het Amerikaanse Department of Health and Human Services[1] is methyleugenol aangeduid als reasonably anticipated to be a human carcinogen (dat is een stof waarvan redelijkerwijs verwacht wordt dat ze kankerverwekkend is voor de mens).

Het wetenschappelijk comité voor voedsel van de Europese Unie heeft in 2001 besloten dat methyleugenol aantoonbaar genotoxisch en carcinogeen is.[2] Voor dergelijke stoffen kan er geen veilige drempelwaarde voor blootstelling aangeduid worden; het wetenschappelijke comité dat de opinie opstelde, stelde daarom aan de Europese Commissie voor om beperkingen aan de gebruikte hoeveelheden van de stof in te voeren.

Het carcinogene karakter van methyleugenol is gebleken uit dierproeven. Zowel bij ratten als muizen veroorzaakte de stof verschillende types kanker, vooral in de lever, en dit reeds bij de laagst toegediende dosis. Daarbij is het metaboliet van methyleugenol, 1'-hydroxymethyleugenol, sterker kankerverwekkend en genotoxisch dan methyleugenol zelf.

Voor de medicinale kruidenproducten waarin methyleugenol voorkomt heeft het Europese Geneesmiddelenbureau in 2004 besloten dat er geen significant kankerrisico verbonden is aan het normale gebruik van dergelijke producten bij volwassenen.[3]

Reglementering[bewerken | brontekst bewerken]

Voor cosmetische producten heeft de Europese Unie maximumgehalten voor methyleugenol vastgesteld.[4] Omdat de stof van nature voorkomt in etherische oliën die in cosmetische producten worden gebruikt, is er geen volledig verbod opgelegd. Methyleugenol mag niet als dusdanig aan de producten worden toegevoegd, maar enkel via die etherische oliën.

Voor levensmiddelen zijn methyleugenol en estragol in de Europese Unie niet meer toegelaten als aromastoffen.[5]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]