Mexicaanse draadwormslang

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mexicaanse draadwormslang
Leptotyphlops humilis.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Serpentes (Slangen)
Familie:Leptotyphlopidae (Draadwormslangen)
Onderfamilie:Leptotyphlopinae
Geslacht:Leptotyphlops
Soort
Leptotyphlops humilis
Baird & Girard, 1853
Afbeeldingen Mexicaanse draadwormslang op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Mexicaanse draadwormslang op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

De Mexicaanse draadwormslang[1] (Rena humilis) is een niet-giftige slang uit de familie draadwormslangen (Leptotyphlopidae).

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

De lichaamskleur is grijszwart, de buikzijde is lichter. De maximale lengte is ongeveer 40 centimeter maar de meeste exemplaren blijven kleiner. Het lichaam is rond en dun en de kop is net zo stomp en rond als de staartpunt en deze zijn nauwelijks uit elkaar te houden. De kop heeft namelijk een kleine bek, en ook de ogen en neusopeningen zijn nauwelijks zichtbaar. De kleur van de juvenielen is roze, en na enige jaren worden ze grijzer en heel oude exemplaren. Bij de geboorte zijn ze al 10 tot 12 centimeter lang. De slang kan een leeftijd bereiken van ongeveer tien jaar.

Kop.

Verspreiding en habitat[bewerken]

Deze slang leeft in het zuiden van de Verenigde Staten tot westelijk Utah en in noordelijk Mexico. De habitat bestaat uit droge gebieden met een zanderige bodem waar ze in kunnen graven, want deze soort komt vrijwel nooit boven de grond. Zo is de slang te vinden van woestijnen tot graslanden met een fijne kiezelbodem, maar belangrijk is dat er termieten leven; deze soort eet namelijk uitsluitend mieren en termieten en bevindt zich meestal niet ver van een nest. Klimmen kan de Mexicaanse draadwormslang dan ook absoluut niet en bovengronds is het dier erg kwetsbaar. Vanwege het menu en de leefgewoonten is deze soort zeer moeilijk in gevangenschap te bestuderen en is lang niet alles bekend over de slang.

Naamgeving en taxonomie[bewerken]

De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Spencer Fullerton Baird en Charles Frédéric Girard in 1853. De slang heeft lange tijd Leptotyphlops humilis als wetenschappelijke naam gehad zodat deze nog veel wordt gebruikt in de literatuur. De oorspronkelijke wetenschappelijke naam Rena humilis is echter in 2009 in ere hersteld.[2]

De Mexicaanse draadwormslang heeft een groot verspreidingsgebied dat bovendien lintvormig is. Dit resulteert bij veel andere reptielen in een groot aantal ondersoorten en deze soort is hierop geen uitzondering. De slang wordt verdeeld in tien verschillende ondersoorten die verschillen in verspreidingsgebied en ook de lichaamskleuren zijn variabel.

Ondersoorten[bewerken]

Bronvermelding[bewerken]