Micky Hoogendijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Micky Hoogendijk
Micky Hoogendijk in 2011
Micky Hoogendijk in 2011
Algemene informatie
Geboortenaam Mirjam Hoogendijk
Geboren Amsterdam, 8 juli 1970
Land Vlag van Nederland Nederland
Officiële website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Mirjam (Micky) Hoogendijk (Amsterdam, 8 juli 1970) is een Nederlandse fotografe, actrice, presentatrice en fotomodel.

Biografie[bewerken]

Hoogendijk werd opgevoed door haar moeder. Ze had een goede band met haar stiefvader, kunstschilder Roelof Frankot, die overleed toen ze veertien jaar was. Ze voltooide het havo op de Vrije School in Amsterdam.

In 1991 leerde Hoogendijk kunstenaar Rob Scholte kennen. De relatie leidde tot een huwelijk in 1994. Hoogendijk leidde Rob Scholte BV en begeleidde de prestigieuze opdracht voor een wand- en plafondschildering van twaalfhonderd vierkante meter in Huis ten Bosch in Japan. In 1993 verloor zij, na een voldragen zwangerschap, haar eerste kind. Een half jaar na haar huwelijk werd er een aanslag gepleegd op Scholte en Hoogendijk. Hun auto ontplofte terwijl zij door de Amsterdamse Jordaan reden. Scholte verloor zijn benen en Hoogendijk kreeg een miskraam.

Na de aanslag verhuisden Hoogendijk en Scholte naar Tenerife. In 1997 werd de relatie beëindigd en kwam Hoogendijk terug naar Amsterdam. Zij richtte Micky Hoogendijk Productions op en begon als creatief directeur van de Supperclub. Hoogendijk was betrokken bij de internationale uitbreiding van het merk Supperclub en de internationaal verkopende lounge-cd's.

Van 2000 tot 2002 speelde Hoogendijk in Goede tijden, slechte tijden de rol van Cleo de Wolf, een gewetenloze, manipulatieve vrouw. Na twee jaar in deze serie te hebben geacteerd, vertrok zij naar Los Angeles om lessen method acting te volgen bij Eric Morris. Gedurende haar tijd in Los Angeles kreeg Hoogendijk onder andere een kleine bijrol in de film Raising Helen. In november 2004 leende Hoogendijk haar lichaam voor de videogame Killzone. Het personage Luger heeft het uiterlijk van Hoogendijk. De stem werd ingesproken door de Amerikaanse actrice Jennifer Taylor Lawrence (niet te verwarren met Jennifer Lawrence).

Hoogendijk was als actrice te zien in onder andere Spangen, Blauw blauw, Grijpstra en de Gier, Koefnoen en Parels & Zwijnen. In 2006 richtte zij de filmproductiemaatschappij Dramatic Beat op en ontwikkelde zij een videosite voor jonge filmmakers. In 2008 kreeg zij de Best Actress in a Feature Film Award, toegekend door het New York International Independent Film and Video Festival voor haar rol in de Nederlandse film Blindspot.[1]

Hoogendijk had vanaf april 2009 een relatie met Adam Curry, die kort daarna scheidde van zijn toenmalige echtgenote Patricia Paay. Van 2012 tot en met 2015 zijn Hoogendijk en Curry getrouwd geweest. Zij woonden sinds 2011 in Austin. Begin 2015 zijn ze uit elkaar gegaan. Hoogendijk stortte zich vanaf 2009 op een loopbaan als fotograaf en kunstenaar. Ze exposeerde in de Amstel Gallery in Amsterdam en vervolgens in Amerika, Turkije, Japan en Mexico.[2]

Externe links[bewerken]