Micky Hoogendijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Micky Hoogendijk
Micky Hoogendijk in 2011
Micky Hoogendijk in 2011
Algemene informatie
Geboortenaam Mirjam Hoogendijk
Geboren 8 juli 1970
Geboorteplaats Amsterdam
Land Vlag van Nederland Nederland
Bijnaam Micky
Werk
Jaren actief 1994-heden
Beroep Actrice
Officiële website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Mirjam (Micky) Hoogendijk (Amsterdam, 8 juli 1970) is een Nederlandse fotografe, actrice, presentatrice en fotomodel.

Biografie[bewerken]

Hoogendijk werd opgevoed door haar moeder. Ze had een goede band met haar stiefvader, kunstschilder Roelof Frankot, die overleed toen ze veertien jaar was. Ze voltooide de havo op de Vrije School in Amsterdam.

In 1991 leerde Hoogendijk kunstenaar Rob Scholte kennen. De relatie leidde tot een huwelijk in 1994. Hoogendijk werd directeur van de Rob Scholte BV en begeleidde de prestigieuze opdracht voor een wand- en plafondschildering van twaalfhonderd vierkante meter in Huis ten Bosch in Japan. Een half jaar na haar huwelijk werd er een aanslag gepleegd op Scholte en Hoogendijk. Hun auto ontplofte terwijl zij door de Amsterdamse Jordaan reden. Scholte verloor zijn benen en Hoogendijk kreeg een miskraam.

Na de aanslag verhuisden Hoogendijk en Scholte naar Tenerife. In 1997 werd de relatie beëindigd en kwam Hoogendijk terug naar Amsterdam. Zij richtte Micky Hoogendijk Productions op en begon als creatief directeur van de Supperclub.

Van 2000 tot 2002 speelde Hoogendijk in Goede tijden, slechte tijden de rol van Cleo de Wolf, een gewetenloze, manipulatieve vrouw. Na twee jaar in deze serie te hebben geacteerd, vertrok zij naar Los Angeles om lessen method acting te volgen bij Eric Morris. Gedurende haar tijd in Los Angeles kreeg Hoogendijk onder andere een kleine bijrol in de film Raising Helen. In november 2004 werd het lichaam van Hoogendijk gebruikt voor de creatie van het personage Luger in de videogame Killzone (de stem van dit personage werd ingesproken door actrice Taylor Lawrence).

Hoogendijk was als actrice te zien in onder andere Spangen, Blauw blauw, Grijpstra en de Gier, Koefnoen en Parels & Zwijnen. In 2006 richtte zij de filmproductiemaatschappij Dramatic Beat op en ontwikkelde zij een videosite voor jonge filmmakers. In 2008 kreeg zij de Best Actress in a Feature Film Award, toegekend door het New York International Independent Film and Video Festival voor haar rol in de Nederlandse film Blindspot.[1]

Hoogendijk had vanaf april 2009 een relatie met Adam Curry, die kort daarna scheidde van zijn toenmalige echtgenote Patricia Paay. Van 2012 tot en met 2015 zijn Hoogendijk en Curry getrouwd geweest. Zij woonden sinds 2011 in Austin. Begin 2015 zijn ze uit elkaar gegaan. Hoogendijk stortte zich vanaf 2009 op een loopbaan als fotograaf en kunstenaar.

In 2009 ontvangt Micky van haar zieke moeder een laatste geschenk van onschatbare waarde dat haar leven en loopbaan voorgoed een nieuwe koers geeft. Een professionele fotocamera. Twee maanden na het overlijden van haar moeder verhuist Micky met haar fotocamera op zak naar San Francisco, waar ze aan de hand van haar lens de imponerende lijnen en architectuur van deze stad ontdekt en vastlegt. In 2010, inmiddels terug in Los Angeles, ontdekt Micky haar talent voor artistieke portretfotografie. In 2012 verhuist ze naar Austin, Texas, waar ze het eerste omvattende deel van haar werk schiet. In 2015 keert Micky terug naar Los Angeles, waar ze gevestigd blijft als artiest.

Micky Hoogendijks fotografie wordt gekenmerkt door heldere iconische beelden die doordringen tot de ziel. Een spel tussen de belichting en haar camera dat leidt tot magisch resultaat. Haar werk omvat religieuze en mythische thema’s. De essentie van haar fotografie ligt in het vastleggen van de naakte emotie. Beeld waarin Micky zonder opsmuk de kracht van kwetsbaarheid blootlegt.

Het autonome werk van Micky Hoogendijk, waarmee ze zowel kritisch lof, als commerciële successen boekt, is de afgelopen jaren te zien geweest op exposities in London, Vancouver Canada, Karlsruhe, Austin TX, Bogota, Houston TX, Istanbul, Keulen, Los Angeles, Mexico City, Sante Fe NM, Tokyo en Washington DC. In Nederland presenteerde Eduard Planting Gallery haar werk op kunstbeurzen als de KunstRAI, PAN Amsterdam, REALISME en Rotterdam Contemporary Art Fair.

In 2017 heeft ze haar eerste overzichtstentoonstelling 'Through The Eyes Of Others’ in Museum Jan van der Togt en kom haar eerste gelijknamige fotoboek uit, geproduceerd door uitgever Terra Lannoo. In 2017 volgen ook nog een museum tentoonstelling in Museum Jan Cunen in Oss en CEART Museum in Tijuana Mexico.

Micky Hoogendijk wordt vertegenwoordigd door galleries in Amsterdam, Houston, Mexico City en Los Angeles en sinds kort ook door IconicImages.net UK, die ook Terry O’Neill vertegenwoordigt. Bron: [2]

Externe links[bewerken]