Middle Gull Pond

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Middle Gull Pond
Middle Gull Pond (Newfoundland)
Middle Gull Pond
Situering
Stroomgebiedslanden Vlag van Canada Canada
Stroomgebied 11,1 km²
Hoogte ca. 135 m
Coördinaten 47° 21′ NB, 53° 18′ WL
Basisgegevens
Oppervlakte 4,50 km²
Soort water Meer
Kustlengte 22 km
Maximale lengte 5,1 km
Maximale breedte 1,3 km
Gemiddelde diepte 10,3[1] m
Maximale diepte 32,6 m
Overig
Eiland(en) 16
Foto's
Een rotsblok aan de door verschillende plantensoorten begroeide oevers van het meer
Portaal  Portaalicoon   Geografie

Middle Gull Pond is een meer van 4,5 km² in de Canadese provincie Newfoundland en Labrador.[2] Het meer, dat vele tientallen vakantiewoningen langs zijn oever heeft, bevindt zich op het schiereiland Avalon in het zuidoosten van het eiland Newfoundland.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Ligging[bewerken | brontekst bewerken]

Het meer bevindt zich relatief centraal op het schiereiland Avalon, op 56 km ten westen van de provinciehoofdstad St. John's[1] en op 7 km ten zuidwesten van Avondale. Het ligt in gemeentevrij gebied zo'n 2 km ten zuiden van de plaats Brigus Junction. Zo'n 700 m verder noordwaarts ligt Third Junction Pond.

Middle Gull Pond staat aangegeven aan afslag 33 van de vlak bij gelegen Trans-Canada Highway (NL-1) en is bereikbaar via Middle Gull Pond Road.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Het meer heeft langs zijn zuidwest-noordoostas een lengte van 5,1 km en bereikt een maximale breedte van 1,3 km. Het telt zestien eilanden en is in het zuiden relatief onregelmatig gevormd. De noordelijke zijde van Middle Gull Pond is grotendeels volgebouwd met een 150-tal woningen, de overgrote meerderheid ervan vakantiewoningen. De zuidelijke zijde is daarentegen nog volledig bebost.

Het meer bevindt zich op zo'n 135 meter boven de zeespiegel en is met een maximale diepte van 32,6 meter een van de diepere meren op Avalon.[1] Het heeft een stroomgebied van 11,1 km², vooral gebaseerd op de instroom van grondwater.[1] Het meer heeft geen uitstroom, noch een noemenswaardige instroom (via bijvoorbeeld een beek).

Vissen[bewerken | brontekst bewerken]

Onderzoek heeft aangetoond dat er vijf vissoorten voorkomen in het meer. Het betreft naast de voor sportvissers interessante bronforel, Atlantische zalm en trekzalm ook de driedoornige stekelbaars en Amerikaanse paling.[1] Doordat Middle Gull Pond geen uitstroom heeft zitten de zalmen als het ware vast in het meer (zogenaamde landlocked salmon).[1]

Op Middle Gull Pond wordt vanwege de vele vakantiewoningen in beperkte mate gevist door lijnvissers, zowel vanop de oever als vanop kleine bootjes.[1]

Een vakantiewoning met Middle Gull Pond in de achtergrond

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]