Miniatur Wunderland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Miniatur Wunderland (MiWuLa) is de grootste modelspoorbaan ter wereld.[1] Het ligt in het historische stadsdeel van Hamburg: Speicherstadt. De drijvende krachten achter deze onderneming zijn de tweelingbroers Frederik en Gerrit Braun en hun jongere halfbroer Sebastian Drechsler.

Op het 1545 m² grote oppervlak ligt in totaal 16.138 meter aan spoorbaan op H0-schaal, waarop 1120 digitaal gestuurde treinen met 10.450 wagons rijden en 497.000 led's, 10.250 auto's (zowel rijdend als stilstaand), 52 vliegtuigen, 70 schepen, 4340 gebouwen, 137.000 bomen en 289.000 menselijke figuurtjes zijn verwerkt (stand december 2021). Dagelijks wordt nog steeds aan uitbreidingen gewerkt. Een totale investering van ruim 37 miljoen euro was hiervoor nodig. Het aantal bouwuren bedroeg 990.000. Gestreefd werd naar een gebruiksoppervlakte van 2300 m² in 2020, uitgebreid met landensecties van Frankrijk, Afrika en Australië.

Hamburg-Speicherstadt, Miniatur Wunderland
Panorama van de controlekamer

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In de zomer van 2000 kwam Frederik "Freddy" Braun tijdens zijn vakantie in Zürich in een modelbouwwinkel op het idee de grootste modeltreinbaan ter wereld te gaan maken. Thuisgekomen peilde hij via een internet-enquête onder willekeurig gekozen mannen of het plan met echte en fictieve bezienswaardigheden in Hamburg levensvatbaar was. Toen dit het geval bleek, nam Frederik samen met zijn tweelingbroer Gerrit contact op met de Hamburger Sparkasse, een bank die op basis van financiële onderpanden van de broers (onder meer een discotheek) een lening verstrekte van 2 miljoen Duitse mark.

In december 2000 werd de onderneming Miniatur Wunderland Hamburg GmbH opgericht. De oprichters waren vader Jochen W. Braun, zakenman en schrijver van boeken over vliegtuigongevallen, zijn beide zoons Frederik en Gerrit, en Stephan Herz, die samen met de broers Braun medeondernemer was van discotheek Voila en het platenlabel EDM Records. Later voegde zich de jongere halfbroer van Gerrit en Frederik, Sebastian Drechsler, zich bij het gezelschap, voornamelijk voor de public relations.

In het historische stadsdeel van Hamburg, Speicherstadt, werd een oud fabriekscomplex aangekocht. In de leegstaande ruimte ging de realisatie van start en op 16 augustus 2001 gingen de eerste drie secties in bedrijf: de fictieve stad Knuffingen, Midden-Duitsland en Oostenrijk. Uitbreiding vond plaats met Hamburg en de Duitse kust en vanaf dat moment (in 2002) was Wunderland al de grootste Europese modelspoorbaan. Met de uitbreidingen Verenigde Staten in december 2003 en Scandinavië in juli 2005 waren de broers dicht bij hun doel: de grootste modelspoorbaan ter wereld te bouwen. Door de grote aantallen bezoekers en de snelle bouw van nieuwe secties was het mogelijk zonder overheidsgelden de financiën op peil te houden.

Op 28 maart 2010 kregen Frederik, Gerrit Braun en Stephan Herz voor hun sociale betrokkenheid het Kruis van Verdiensten in de orde van verdiensten voor de Bondsrepubliek Duitsland. In 2012 werd Miniatur Wunderland als beste techniek- en industriemuseum van Europa genomineerd voor de Luigi Micheletti Award.

Op 26 maart 2010 werd de tien miljoenste bezoeker verwelkomd en op 13 augustus 2014 waren er 12 miljoen bezoekers geweest.

De luchthaven Knuffingen International Airport (2011) is gebaseerd op de luchthaven Hamburg-Fuhlsbüttel en bestaat uit een miniatuurvliegveld met meer dan 40 daadwerkelijk taxiënde, opstijgende en landende modelvliegtuigen en rijdend luchthavenverkeer. Het is de grootste miniatuurluchthaven ter wereld.

Op 10 september 2015 brachten Gerrit en Frederik het ontbrekende verbindingsstuk in de spoorbaan tussen de sectie Zwitserland en de nieuwe sectie Italië aan. Daardoor werd de lengte van de spoorbaan van 13 kilometer op 15,4 kilometer gebracht, wat goed was voor een vermelding in het Guinness Book of Records. Op 16 augustus 2019 werd dit record verbroken door de toevoeging van 315 meter aan de reeds bestaande lengte van 15.400 meter.[2]

De laatst bijgebouwde sectie is Venetië (2018). De verwachting is dat de totale constructie in 2020 helemaal af is, inclusief de nog geplande sectie (Frankrijk) waardoor de totale oppervlakte zal uitkomen op 2300 m². Er zijn echter alweer nieuwe secties gepland: Engeland/Schotland, Ierland/Wales, Monaco, de Benelux, Afrika en Australië.

Medio augustus 2019 werd bekend dat er een nieuw gedeelte bijgebouwd zou worden: Zuid-Amerika. Om dit te verwezenlijken moest er een nieuwe ruimte bij komen. Deze werd gevonden in een naastliggend gebouw van het zelfde ontwerp als dat waarin nu MiWuLa is gebouwd. Een loopbrug over het tussenliggende water om de twee gebouwen te verbinden werd op 15 juli 2020 geplaatst. Om de juiste sfeer, de exacte kopieën van gebouwen, zoals bijvoorbeeld die van Rio de Janeiro, te verwezenlijken werd contact gezocht met een groep Venezolaanse maquettebouwers, omdat die de kennis bezitten van hoe de gebouwen daar tot stand zijn gekomen en hoe de specifieke omgeving eruit ziet. Op deze wijze worden ook de maquettes gemaakt. In december 2021 werd het eerste gedeelte van Zuid-Amerika, Rio de Janeiro, geopend. Behalve de loopbrug verbindt een spoorlijn de twee continenten.
Tijdens de coronapandemie werd in 2020 en 2021 Miwula voor bezoekers stilgelegd, terwijl groot onderhoud aan diverse secties en rollend materieel plaatsvond. Later in 2021 werd Miwula weer voor publiek opengesteld.

Controlekamer[bewerken | brontekst bewerken]

De controlekamer is het hart van Miniatur Wunderland. Vanuit hier vindt alle besturing plaats van bewegende objecten, zoals treinen, schepen, vliegtuigen, uitrukkende brandweerauto's, overig verkeer, verlichting, dag- en nachtregeling enzovoorts. Door middel van een zeer groot aantal monitoren vindt controle plaats en kan bij calamiteiten op het spoortraject of op de weg direct worden ingegrepen. Ook kunnen noodprocedures voor de bezoekers in werking worden gezet in geval van brand of andere problemen.

Onderhoud en reparaties/modificaties[bewerken | brontekst bewerken]

Onderhoud en reparaties/modificaties van alles wat beweegt en landschaps- en bruggenbouw in eigen beheer. Nieuw aangekocht materieel wordt grondig bekeken, op rijvaardigheid getest en zo nodig gemodificeerd, zodat het aan de zware gebruikseisen kan voldoen. De vele bewegende auto's rijden met behulp van het Faller Car-systeem en zijn veelal in eigen beheer daarnaar omgebouwd.

Aantal werknemers[bewerken | brontekst bewerken]

Het aantal werknemers bedraagt rond 350. Deze houden zich onder meer bezig met kaartverkoop, beleidsvoering, financiën, rondleiden van bezoekers, p.r.-activiteiten, planning voor nieuwbouw, aankoop en bouwmateriaal, ontwerpen, bouw van en onderhoud aan gebouwen, bruggen, waterwegen, landschappen, allerhande technische installaties, voer-, vlieg- en vaartuigen en de dagelijkse leiding van de controlekamer.

Bezoekersaantallen[bewerken | brontekst bewerken]

Miniatuur Wunderland ontvangt jaarlijks 1,4 miljoen bezoekers.[3] Op 16 augustus 2019 hadden sinds de opening ruim 18 miljoen personen een bezoek gebracht.

Overzicht van de verschillende secties[bewerken | brontekst bewerken]

Sectie Naam Ingebruikname Afmeting
1 Harz/Midden Duitsland augustus 2001 ca. 120 m²
2 Knuffingen augustus 2001 ca. 120 m²
3 Oostenrijk augustus 2001 ca. 60 m²
4 Hamburg november 2002 ca. 200 m²
5 Amerika december 2003 ca. 100 m²
6 Scandinavië juli 2005 ca. 300 m²
7 Zwitserland november 2007 ca. 250 m²
8 Knuffingen Airport mei 2011 ca. 150 m²
9 Italië september 2016 ca. 190 m²
10 Monaco (inclusief Formule 1 Circuit) 2020 (gepland)
11 Frankrijk 2020 (gepland)
12 Zuid-Amerika - Rio de Janeiro december 2021 ca. 45 m²
13 Engeland/Schotland 2021 (gepland)
14 verwacht Ierland/Wales 2025 (gepland)
15 Benelux 2026 (gepland)

Kleine extra secties[bewerken | brontekst bewerken]

sectie Naam Ingebruikname Afmeting
1 Havenstad (Hamburg) en Elbphilharmonie november 2013 ca. 9 m²
2 Venetië februari 2018 ca. 9 m²

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Commons heeft mediabestanden in de categorie Miniatur Wunderland.