Minjan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een minjan (Hebreeuws:מניין) of minje (Nederlands-Jiddisch) is een groep van (minstens) tien joodse mannen van 13 jaar of ouder, die een quorum vormen voor een volledige joodse gebedsdienst.

Voor verschillende delen van de joodse gebedsdiensten is een minjan vereist; wanneer iemand alleen bidt of er geen minjan is (bijvoorbeeld als er 9 mannen zijn) worden die delen overgeslagen. Ook kan men niet opgeroepen worden voor de Thora indien de vereiste minjan ontbreekt. In de maand eloel, de maand voor Rosj Hasjana (Joods Nieuwjaar) en Jom Kipoer (Grote Verzoendag) wordt er ook niet op de sjofar geblazen wanneer er geen minjan is.

Bij sommige liberale gemeenschappen kunnen vrouwen meetellen voor een minjan. Modern-orthodoxe vrouwen houden wel eens een gebed in een aparte vrouwenminjan.

Verplichting van een minjan[bewerken]

De Joodse geleerden zeggen dat wanneer tien Joden samenkomen, of voor de gebedsdienst of voor het bestuderen van de halacha (Joodse wet), de sjechiena (G-ddelijke Aanwezigheid) in hun midden is. In de rabbijnse literatuur worden zij die samenkomen in kleinere groepen om te leren en zelfs zij die alleen bidden, geprezen.

Echter wordt de nadruk gelegd op de verdienste, het belang en de heiligheid van de minjan van tien. Autoriteiten van de Joodse wetgeving als Maimonides, de auteur van de Sjoelchan Aroech en anderen, ondersteunen het belang van een minjan allemaal. Zij hebben dan ook voor meer dan duizend jaar al, de driemaal daagse gebeden verplicht om te zeggen in groepen van tien volwassen Joodse mannen.

Zie ook[bewerken]