Moerassen van Harchies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Moerassen van Harchies
Natuurgebied
Moerassen van Harchies (België (hoofdbetekenis))
Moerassen van Harchies
Situering
Land België
Locatie Henegouwen
Coördinaten 50° 28′ NB, 3° 41′ OL
Dichtstbijzijnde plaats Harchies, Hensies, Pommeroeul
Informatie
Oppervlakte 5,5 km²
Foto's
0 Marais d'Harchies (4).JPG
Moerassen van Harchies onderdeel van Vallée de la Haine en aval de Mons
Natura 2000-gebied
Situering
Locatie Henegouwen
Informatie
Geldende richtlijn(en) Habitatrichtlijn en Vogelrichtlijn
Beheer Waals Gewest, Natagora
Gebiedsnummer BE32017
Site code (Europees) BE32017B0

De Moerassen van Harchies (Frans: les marais d'Harchies-Hensies-Pommeroeul) zijn een natuurgebied van 550 hectare in de vallei van de Hene in de gemeenten Harchies, Hensies en Pommeroeul (Natuurpark Scheldevlakten) in de Waalse provincie Henegouwen in België. De moerassen vormden het eerste drasland van Wallonië van internationaal belang onder de Conventie van Ramsar en worden beheerd door het Waals Gewest en natuurvereniging Natagora. Ze zijn erkend als 'Site de Grand Intérêt Biologique' (SGIB126) door het Waals Gewest en Europees beschermd als onderdeel van Natura 2000-gebied 'Vallée de la Haine en aval de Mons' (Henevallei stroomafwaarts van Bergen) (BE32017).

Het landschap bestaat uit vier grote waterplassen, moerassen, 24 hectare rietvelden en weiden met knotwilg. De moerassen ontstonden toen verzakkingen door de mijnbouw zich vanaf de jaren 1920 vulden met water. Tussen 1968 en 1971 werden de moerassen drooggelegd voor een bouwproject dat mislukte, en ze werden nadien ter bescherming aangekocht door het ministerie van Onderwijs en aan het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) overgedragen. Hierdoor raakten ze opnieuw gevuld met grond- en regenwater.

Fauna en flora[bewerken | brontekst bewerken]

In de moerassen zijn zo'n 350 plantensoorten gevonden, zoals riet, kleine lisdodde, grote lisdodde, waterpunge, wilg en els. Er werden ook zo'n 250 vogelsoorten waargenomen, waaronder 15 eendensoorten (kuifeend, krakeend, slobeend, tafeleend, wintertaling) en de grote zilverreiger, blauwe reiger, kwak, lepelaar, aalscholver (die er sinds 1994 opnieuw nestelt), dodaars, geoorde fuut, fuut, bruine kiekendief, witwangstern, waterral, blauwborst, roodpootvalk, woudaap, Cetti's zanger.

Natuurbeleving[bewerken | brontekst bewerken]

De moerassen van Harchies zijn vrij toegankelijk op de paden langs de waterplassen. In Harchies is er een soort bezoekerscentrum (Regionaal Centrum voor Milieu-Initiatie (Centre Régional d'Initiation à l'Environnement (CRIE)) van Natagora.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]