Monica Lewinsky

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Monica Lewinsky
Monica Lewinsky in 2015
Monica Lewinsky in 2015
Persoonlijke informatie
Geboren 23 juli 1973
Geboorteplaats San Francisco
Opleiding Lewis & Clark College, London School of Economics
Beroep psychologe en onderneemster
Portaal  Portaalicoon   Economie

Monica Samille Lewinsky (San Francisco, 23 juli 1973) is een Amerikaanse psychologe en voormalige zakenvrouw.

Levensloop[bewerken]

Lewinsky groeide op in een Joods gezin in Brentwood (Los Angeles) en Beverly Hills. Nadat zij in 1995 haar bachelor in de psychologie had behaald, vond zij een stageplaats als medewerkster in het Witte Huis.

Lewinsky-affaire[bewerken]

In het Witte Huis zou zij seksuele contacten met de toenmalige president Bill Clinton hebben gehad. Deze relatie en alles wat daaruit voortvloeide werd later wereldkundig als de Lewinsky-affaire.

Kort voordat deze affaire zich ontwikkelde, had Clinton moeten getuigen in een rechtszaak die tegen hem was aangespannen door Paula Jones waarbij ze hem beschuldigde van een incident van seksuele intimidatie. Clinton ontkende onder ede de zaken waarvan hij werd beschuldigd. Hij moest ook onder ede verklaren met welke staats- en federale medewerk(st)ers hij sinds 1986 een seksuele relatie had gehad, en antwoordde dat dit met geen een het geval was geweest.

Lewinsky's oudere collega en vermeende vriendin Linda Tripp, aan wie Lewinsky had verteld over haar relatie met Clinton, onthulde dit aan Kenneth Starr, de openbaar aanklager in de zaak Jones. In samenwerking met Starr maakte zij in het geheim geluidsopnamen toen Lewinsky over haar relatie met Clinton praatte met Tripp. Als gevolg hiervan moest Lewinsky zeer tegen haar zin getuigen in de zaak Jones. Ze ontkende daarbij onder ede een seksuele relatie met Clinton te hebben gehad.

Het door Clinton ontkennen van zijn relatie met Lewinsky werd (voornamelijk door leden van de Republikeinse Partij) gebruikt om op 19 februari 1998 een afzettingsprocedure (impeachment) tegen de president te beginnen omdat hij onder ede zou hebben gelogen. Starr werd ook belast met het onderzoek hiernaar. Lewinsky werd niet vervolgd voor het in de zaak Jones onder ede ontkennen van haar seksuele relatie met Clinton, in ruil voor het getuigen in de zaken tegen Clinton.

Clinton ontkende echter meineed te hebben gepleegd, omdat er geen sprake was geweest van geslachtsgemeenschap, wat volgens hem betekende dat hij geen (echte) seksuele relatie met haar had gehad en dus ook niet had gelogen. De afzettingsresolutie werd door de Senaat op 12 februari 1999 verworpen, zodat Clinton zijn regeerperiode op normale wijze kon beëindigen.

Ondernemerschap[bewerken]

Lewinsky voerde daarna haar eigen merk handtassen, die ze zelf verkocht via internet. Ze hield daarmee op in 2004 om opnieuw te gaan studeren, ditmaal in Engeland. In december 2006 behaalde ze haar master in de sociale psychologie aan de London School of Economics.

Lewinsky en #MeToo[bewerken]

In maart 2018 kijkt Lewinsky met een essay in Vanity Fair (Amerikaans tijdschrift) terug op haar persoonlijke proces, dat zij de afgelopen 20 jaar sinds de affaire met president Clinton doormaakte. Zij houdt vol dat de seks met wederzijdse instemming plaatsvond, maar ziet nu in dat er een onaanvaardbare machtsverhouding bestond tussen haar superieur van middelbare leeftijd en zichzelf als stagiair van begin twintig. Zij ziet de in 2017 doorgebroken #MeToo-beweging als een baken van hoop voor slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag. De verlatenheid die zij na het bekend worden van het drama in 1998 doormaakte hoeft volgens haar geen enkel vrouwelijk slachtoffer meer te ondergaan. "Vrouwen hebben nu de moed zich uit te spreken en solidair te zijn met elkaar".[1]

Externe link[bewerken]