Monica Lewinsky

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Monica Lewinsky
Monica Lewinsky in 2015
Monica Lewinsky in 2015
Persoonlijke informatie
Geboortedatum 23 juli 1973
Geboorteplaats San Francisco
Opleiding Lewis & Clark College, London School of Economics
Beroep psychologe en onderneemster
Portaal  Portaalicoon   Economie

Monica Samille Lewinsky (San Francisco, 23 juli 1973) is een Amerikaanse psychologe en voormalige zakenvrouw.

Levensloop[bewerken]

Lewinsky groeide op in een Joods gezin in Brentwood (Los Angeles) en Beverly Hills. Nadat zij in 1995 haar bachelor in de psychologie had behaald, vond zij een stageplaats als medewerkster in het Witte Huis.

Lewinsky-affaire[bewerken]

In het Witte Huis zou zij seksuele contacten met de toenmalige president Bill Clinton hebben gehad. Deze relatie en alles wat daaruit voortvloeide werd later wereldkundig als de Lewinsky-affaire.

Kort voordat deze affaire zich ontwikkelde, had Clinton moeten getuigen in een rechtszaak die tegen hem was aangespannen door Paula Jones wegens vermeende ongewenste seksuele handelingen jegens haar. Clinton ontkende onder ede de zaken waarvan hij werd beschuldigd. Daarbij ontkende hij ook onder ede een seksuele relatie met Lewinsky te hebben gehad.

Toen bijzonderheden over de relatie met Lewinsky uitlekten, werd dit (voornamelijk door leden van de Republikeinse Partij) gebruikt om een afzettingsprocedure (impeachment) tegen de president te beginnen omdat hij onder ede zou hebben gelogen. Openbaar aanklager Kenneth Starr werd belast met het onderzoek hiernaar.

Clinton ontkende echter meineed te hebben gepleegd, omdat er geen sprake was geweest van geslachtsgemeenschap, wat volgens hem betekende dat hij geen (echte) seksuele relatie met haar had gehad en dus ook niet had gelogen. De afzettingsresolutie werd door de Senaat verworpen, zodat Clinton zijn regeerperiode op normale wijze kon beëindigen.

Ondernemerschap[bewerken]

Lewinsky voerde daarna haar eigen merk handtassen, die ze zelf verkocht via internet. Ze hield daarmee op in 2004 om opnieuw te gaan studeren, ditmaal in Engeland. In december 2006 behaalde ze haar master in de sociale psychologie aan de London School of Economics.

Externe link[bewerken]