Monkey Dust

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Monkey Dust is een Engelse satirische tekenfilmserie, die van 2003 tot 2005 werd uitgezonden door BBC3. De serie werd in 2009 uitgezonden door Canvas.

De serie werd gemaakt door Harry Thompson en Shaun Pye, in samenwerking met verschillende animatiestudio's. Er zijn drie seizoenen uitgezonden, maar na de dood van Thompson in 2005 zijn er geen afleveringen meer gemaakt.

De serie bevat zwarte humor in sketchvorm en behandelt taboe-onderwerpen als zelfmoord en pedofilie. De sketches gaan visueel naadloos in elkaar over.

Enkele karakters uit de eerste serie[bewerken]

Clive Pringle[bewerken]

Clive slentert naar huis, waar zijn vrouw al lange tijd op hem wacht. Als ze vraagt waar hij al die tijd geweest is, vertelt hij haar een ongelofelijk verhaal, dat gebaseerd is op The Lord of the Rings, 2001: A Space Odyssey, de bijbel of het lied Hotel California van de Eagles. Als zijn vrouw hem confronteert met zijn plagiaat, moet hij de waarheid vertellen, welke meestal een seksuele activiteit betreft, waaronder bestialiteit en sadomasochisme.

Ivan Dobsky[bewerken]

Ivan is ervan beschuldigd de Meat-Safe Murderer te zijn en zit al enkele decennia gevangen ondanks zijn ontkenning en zijn bewering dat hij de bekennende verklaring heeft getekend na marteling door de politie. Pas nu blijkt na DNA-test dat een ander de moord heeft gepleegd, dus Ivan wordt vrijgelaten. Hij krijgt zijn persoonlijke spullen mee (die typerend zijn voor de jaren 70) en een enorme schadevergoeding, maar omdat hij de verstandelijke vermogens heeft van een klein kind, is hij vooral blij met zijn skippybal, die hij Mr. Hoppy noemt. Op zijn skippybal stuitert hij door de straten en raakt al zijn geld kwijt aan een oplichter. Als hij uiteindelijk erachter komt dat de wereld te veel veranderd is en hij heimwee heeft naar de gevangenis, pleegt hij een moord en wordt terug opgesloten.

Het bejaarde echtpaar[bewerken]

Een bejaard echtpaar ligt in bed en wenst elkaar weltruste. Als ze in slaap vallen heeft de man dromen van homo-erotische aard. Als ze wakker worden, vraagt de vrouw of hij mooie dromen heeft gehad. De man antwoordt dat hij helemaal niet gedroomd heeft.

Timmy en zijn gescheiden vader[bewerken]

Timmy woont meestal bij zijn moeder en haar nieuwe vriend Roger maar hij heeft een omgangsregeling met zijn vader. Iedere week vertelt Timmy over wat Roger voor hem gedaan of gekocht heeft. De vader heeft het gevoel dat hij geen indruk meer kan maken op zijn zoon en pleegt zelfmoord. Timmy toont vervolgens inmiddels zijn waardering voor zijn vader, maar dan het is te laat.

De chatroom-pedofiel[bewerken]

In een zwaar vervuilde kamer zit een rochelende en hijgende pedofiel achter de computer en slaagt er maar niet in om zichzelf als twaalfjarige neer te zetten.

Geoff[bewerken]

Het is Geoffs fantasie om vreemde mannen oraal te bevredigen in openbare toiletten. Iedere keer raapt hij de moed bij elkaar om voor het eerst dit soort contacten te leggen, maar steeds wordt het een mislukking.

De Pedojager[bewerken]

Een heksenjager, gebaseerd op Vincent Price's personage uit de film The Witchfinder General, die in iedereen een pedofiel meent te herkennen en hen daarom ook om het leven brengt. Hij is een persiflage op de spreekwoordelijke heksenjacht op pedofielen die vele Britse tabloidbladen vaak voeren. Het zou tevens afgeleid zijn van de beruchte Engelse heksenjager Matthew Hopkins.

De Islamitische Revolutionaire Jihad voor de Bevrijding van de Islamitische Wereld[bewerken]

Een internationale islamitische terreurorganisatie die iedere jonge islamiet aanspoort om lid te worden van de organisatie. De leider is Omar die slechts twee leden heeft; de jonge tieners Abdul en Shafiq. Deze jongens zijn echter "achterlijk", waardoor hun terroristische acties altijd mislukken.

Abu de illegaal[bewerken]

Abu is een illegale man uit Pakistan die altijd optimistisch is over het leven in het Verenigd Koninkrijk. Hij schrijft regelmatig naar zijn familie in Islamabad hoe geweldig en hoe intelligent het Britse volk is. Hij schrijft dat Londen het Mekka van de Liefde is, omdat het daar stikt van de hoeren.

Nazi-grootvader[bewerken]

De nazi-grootvader is een ogenschijnlijk vriendelijk en zachtaardig ogende bejaarde man die eigenlijk een hoge functionaris van de NSDAP was. Hij wordt door zijn kleindochter gevraagd om op een feestje te komen, zoals haar verjaardag, diploma-uitreiking of bruiloft. Ze vraagt hem dan om zijn beste pak aan te trekken, maar de oude man realiseert zich dat hij geen beste pak heeft, behalve zijn nazi-uniform. En zo verschijnt hij dan ook waarbij hij iedereen voor schut zet. Bij één aflevering wordt de oude man naar een bejaardentehuis gebracht door zijn kleindochter en haar man. Als haar grootvader het tehuis binnentreedt, worden alle inwoners bang voor hem en noemen hem "Der Weisse Engel", wat een verwijzing is naar Josef Mengele of een scène uit de Marathon Man.

Fran Chappell[bewerken]

Fran Chappell is een gewone huismoeder die haar dochters spoorloze verdwijning en de onvruchtbare politieonderzoek ernaar gebruikt om op televisie in een praatprogramma te verschijnen. Maar dan verschijnt haar vermiste dochter Rebecca terug in de studio en zegt vervolgens ongezouten dat ze nooit verdwenen is en dat haar moeder lijdt aan het Munchhaussen-syndroom. Zodra het bedrog is uitgekomen, wordt Fran eruit gegooid en smeekt dan wanhopig om weer op televisie te komen waarbij ze van alles aanbiedt, zoals haar lichaam.

De gokverslaafde vader[bewerken]

Een vader van een jong meisje is wanhopig verslaafd aan gokken en dit resulteert vaak in beschamende situaties, zoals dat het meisje haar vader betrapt op het stelen van haar zakgeld of het verkopen van haar speelgoed of huisdieren. Ondanks dit alles blijft het meisje haar vader steunen en vergeeft ze het hem iedere keer. Als haar vader vervolgens alles wat van haar was heeft vergokt, sluipt hij de kamer van zijn dochtertje binnen en doet het licht uit. De volgende ochtend vertelt hij het meisje dan met tranen van spijt en wanhoop in zijn ogen wat hij die nacht heeft gedaan. En dat kan zijn dat hij één van haar organen heeft gedeponeerd of dat hij haar tegen betaling seksueel heeft laten misbruiken. Toch vergeeft het meisje hem.

Jon Swoon[bewerken]

Jon Swoon is een televisiepresentator die in zijn lange programma vooral ijvert om de vrijlating van Ivan Dobsky voor elkaar te krijgen door te beweren dat Dobsky onmogelijk de Gehaktmolendoder kan zijn. Hij wordt echter uiteindelijk zelf door Ivan Dobsky vermoord. Zijn naam is een parodie op de bekende Engelse televisiepresentator Jon Snow.

De vroedvrouw[bewerken]

Een vrouw dat zo graag een kindje wilt dat ze bijna iedereen beschouwt als haar eigen kind, zoals jonge katjes in babykleertjes in een kinderwagen. Op het einde ontvoert ze een man die ze vastbindt en een grote borstpomp aan zijn genitaliën vastmaakt om zijn spermatozoïden te gebruiken voor zichzelf.

Noodles[bewerken]

Een animatiekonijn die in een laboratorium wordt gebruikt voor proeven. Omdat hij als animatiekonijn onmogelijk kan sterven, kunnen ze op hem de meest afschuwelijke medische experimenten uitproberen. Op het einde weet Noodles wraak te nemen op de wetenschapper door een aambeeld boven op een half openstaande deur op zijn hoofd te laten vallen.