Monkey Dust

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Monkey Dust is een Engelse satirische tekenfilmserie, die van 2003 tot 2005 werd uitgezonden door BBC3. De serie werd in 2009 uitgezonden door Canvas.

De serie werd gemaakt door Harry Thompson en Shaun Pye, in samenwerking met verschillende animatiestudio's. Er zijn drie seizoenen uitgezonden, maar na de dood van Thompson in 2005 zijn er geen afleveringen meer gemaakt.

De serie bevat zwarte humor in sketchvorm en behandelt taboe-onderwerpen als zelfmoord en pedofilie. De sketches gaan visueel naadloos in elkaar over.

Enkele karakters uit de eerste serie[bewerken]

Clive Pringle[bewerken]

Clive slentert naar huis, waar zijn vrouw al lange tijd op hem wacht. Als ze vraagt waar hij al die tijd geweest is, vertelt hij haar een ongelofelijk verhaal, dat gebaseerd is op The Lord of the Rings, 2001: A Space Odyssey, de bijbel of het lied Hotel California van de Eagles. Als zijn vrouw hem confronteert met zijn plagiaat, moet hij de waarheid vertellen, welke meestal een seksuele activiteit betreft, waaronder bestialiteit en sadomasochisme.

Ivan Dobsky[bewerken]

Ivan is ervan beschuldigd de Meat-Safe Murderer te zijn en zit al enkele decennia gevangen ondanks zijn ontkenning en zijn bewering dat hij de bekennende verklaring heeft getekend na marteling door de politie. Pas nu blijkt na DNA-test dat een ander de moord heeft gepleegd, dus Ivan wordt vrijgelaten. Hij krijgt zijn persoonlijke spullen mee (die typerend zijn voor de jaren 70) en een enorme schadevergoeding, maar omdat hij de verstandelijke vermogens heeft van een klein kind, is hij vooral blij met zijn skippybal, die hij Mr. Hoppy noemt. Op zijn skippybal stuitert hij door de straten en raakt al zijn geld kwijt aan een oplichter. Als hij uiteindelijk erachter komt dat de wereld te veel veranderd is en hij heimwee heeft naar de gevangenis, pleegt hij een moord en wordt terug opgesloten.

Het bejaarde echtpaar[bewerken]

Een bejaard echtpaar ligt in bed en wenst elkaar weltruste. Als ze in slaap vallen heeft de man dromen van homo-erotische aard. Als ze wakker worden, vraagt de vrouw of hij mooie dromen heeft gehad. De man antwoordt dat hij helemaal niet gedroomd heeft.

Timmy en zijn gescheiden vader[bewerken]

Timmy woont meestal bij zijn moeder en haar nieuwe vriend Roger maar hij heeft een omgangsregeling met zijn vader. Iedere week vertelt Timmy over wat Roger voor hem gedaan of gekocht heeft. De vader heeft het gevoel dat hij geen indruk meer kan maken op zijn zoon en pleegt zelfmoord. Timmy toont dan inmiddels zijn waardering voor zijn vader, maar het is te laat.

De chatroom-pedofiel[bewerken]

In een zwaar vervuilde kamer zit een rochelende en hijgende pedofiel achter de computer en slaagt er maar niet in om zichzelf als twaalfjarige neer te zetten.

Geoff[bewerken]

Het is Geoffs fantasie om vreemde mannen oraal te bevredigen in openbare toiletten. Iedere keer raapt hij de moed bij elkaar om voor het eerst dit soort contacten te leggen, maar steeds wordt het een mislukking.

De Pedojager[bewerken]

Een heksenjager, gebaseerd op Vincent Price's personage uit de film The Witchfinder General, die in iedereen een pedofiel meent te herkennen en hen daarom ook om het leven brengt. Hij is een persiflage op de spreekwoordelijke heksenjacht op pedofielen die vele Britse tabloidbladen vaak voeren.

De Islamitische Revolutionaire Jihad voor de Bevrijding van de Islamitische Wereld[bewerken]

Een internationale islamitische terreurorganisatie die iedere jonge islamiet aanspoort om lid te worden van de organisatie. De leider is Omar die slechts twee leden heeft; de jonge tieners Abdul en Shafiq. Deze jongens zijn echter "achterlijk", waardoor hun terroristische acties altijd mislukken.

Abu de illegaal[bewerken]

Abu is een illegale man uit Pakistan die altijd optimistisch is over het leven in het Verenigd Koninkrijk. Hij schrijft regelmatig naar zijn familie in Islamabad hoe geweldig en hoe intelligent het Britse volk is. Hij schrijft dat Londen het Mekka van de Liefde is, omdat het daar stikt van de hoeren.