Mont-de-Marsan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mont-de-Marsan
Plaats in Frankrijk Vlag van Frankrijk
Mont-de-Marsan (Frankrijk)
Mont-de-Marsan
Situering
Regio Nieuw-Aquitanië
Departement Landes
Arrondissement Mont-de-Marsan
Kanton hoofdplaats van 2 kantons: Mont-de-Marsan-1 en Mont-de-Marsan-2
Coördinaten 43° 53′ NB, 0° 30′ WL
Algemeen
Oppervlakte 36,9 km²
Inwoners
(2017)
29.554
(799,2 inw./km²)
Hoogte 23 - 97 m
Overig
Postcode(s) 40000
INSEE-code 40192
Foto's
Portaal  Portaalicoon   Frankrijk

Mont-de-Marsan is een gemeente in het Franse departement Landes (regio Nieuw-Aquitanië) en telt 29.554 inwoners (2017). De plaats is de prefectuur (hoofdstad) van het departement Landes en van het arrondissement Mont-de-Marsan.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Mont-de-Marsan werd gesticht tussen 1135 en 1141 door Pierre de Marsan en werd de hoofdstad van het burggraafschap Marsan. De plaats was gunstig gelegen op de samenvloeiing van twee rivieren. Pierre de Marsan sloot een akkoord met de abt van de Abdij van Saint-Sever die de naburige parochies in bezit had. De abdij kreeg een priorij binnen de muren van het castelnau. De plaats was volledig ommuurd en werd verder verdedigd door een kasteel (castelnau). De plaats had een drukke rivierhaven op de Midouze. In de 14e eeuw breidde Gaston III van Foix-Béarn het castelnau uit en bouwde het Château de Nolibos op de noordoostelijke hoek van de stadsmuur. Hij versterkte ook het oostelijk deel van de stadsmuur. Tot 1453 bleef de stad in de Engelse invloedssfeer en ze heeft weinig geleden onder de Honderdjarige Oorlog. Dit was anders tijdens de Hugenotenoorlogen.

In de 17e en de 18e eeuw groeide de stad tot buiten haar stadsmuren. Aan het einde van de 18e eeuw werden de militaire versterkingen, die hun nut hadden verloren, ontmanteld en in de plaats kwamen pleinen en lanen. In 1790 werd de stad prefectuur van het departement Landes. In de 19e eeuw verloor de rivierhaven aan belang.[1] De 19e eeuw bracht veranderingen in de landbouw. Er werd geëxperimenteerd met tuinbouw en de aspergeteelt werd geïntroduceerd.[2] Tussen 1874 en 1998 was er een legerkazerne in de stad. Tussen 1876 en 1922 was het 34e Infanterieregiment gelegerd in deze Caserne Bosquet.

In 1866 werden de gemeenten Saint-Jean-l’Août, Nonères en Saint-Médard-de-Beausse bij Mont-de-Marsan gevoegd alsook het noordelijk deel van Saint-Pierre-du-Mont.[3]

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De oppervlakte van Mont-de-Marsan bedraagt 36,9 km², de bevolkingsdichtheid is 799,2 inwoners per km².

In de gemeente stromen de Midou en de Douze samen om de Midouze te vormen.

De onderstaande kaart toont de ligging van Mont-de-Marsan met de belangrijkste infrastructuur en aangrenzende gemeenten.

Verkeer en vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

In de gemeente ligt spoorwegstation Mont-de-Marsan.

Demografie[bewerken | brontekst bewerken]

Onderstaande figuur toont het verloop van het inwonertal (bron: INSEE-tellingen).

Grafiek inwonertal gemeente
Grafiek inwonertal gemeente

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Het Musée Despiau-Wlérick werd geopend in 1968 in 14e-eeuwse gebouwen waaronder de donjon Lacataye. Het is een museum voor beeldhouwkunst. Verspreid over de stad staan verschillende beelden van Robert Wlérick.


Sport[bewerken | brontekst bewerken]

In de gemeente spelen de basketbalclub Basket Landes en de rugbyclub Stade Montois Rugby club.[4] Mont-de-Marsan was drie keer startplaats van een etappe in wielerkoers Ronde van Frankrijk. Dit was voorlopig voor het laatst het geval op 7 juli 2023.

Bekende inwoners[bewerken | brontekst bewerken]

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Overleden[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

  • (fr) Statistische informatie op de website van INSEE
Zie de categorie Mont-de-Marsan van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.