Moorse wormhagedis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Moorse wormhagedis
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2008)
Exemplaar uit Cáceres, Extremadura, Spanje.
Exemplaar uit Cáceres, Extremadura, Spanje.
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Amphisbaenia (Wormhagedissen)
Familie:Amphisbaenidae (Echte wormhagedissen)
Geslacht:Blanus
Soort
Blanus cinereus
(Vandelli, 1797)
Afbeeldingen Moorse wormhagedis op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Moorse wormhagedis op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

De Moorse wormhagedis[2] (Blanus cinereus) is een wormhagedis uit de familie Amphisbaenidae.[3] Een andere benaming is ook wel Iberische wormhagedis. De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Domenico Agostino Vandelli in 1797. Oorspronkelijk werd de wetenschappelijke naam Amphisbaena cinerea gebruikt.

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

De lichaamslengte is ongeveer 22 tot 30 centimeter.[2] Het lichaam is roze tot bruingrijs en heeft gladde schubben; deze soort heeft geen poten. Over de rudimentaire ogen ligt een doorzichtige schub waarmee hij kan zien, maar het zicht is niet gedetailleerd. Op de flank is vaak een witte, vale streep te zien. De kop van deze soort is afwijkend; de kaken zijn ongeveer even lang in tegenstelling tot die van veel andere soorten.[4]

Leefwijze[bewerken]

De Moorse wormhagedis eet wormen en slakken, maar ook insecten en hun larven worden gegeten. Het dier leeft ondergronds en komt zelden boven, alleen 's nachts of na zware regenval. Dankzij de ringvormige groeven op het lichaam kan het dier goed graven. Hij is meestal te vinden onder stenen of hout.

Verspreiding en habitat[bewerken]

De soort is de enige wormhagedis die nog in Europa voorkomt. De wormhagedis houdt van vochtige leefomgevingen, zoals onder mesthopen, omgevallen bomen of stenen in zanderige gebieden in Spanje, Portugal en Marokko. Het is een zeldzame soort die wettelijk is beschermd door CITES.

Verspreidingsgebied van de Moorse wormhagedis

Bronvermelding[bewerken]