Mosdiertjes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door TheBartgry (overleg | bijdragen) op 9 dec 2019 om 00:46. (Fossiel vk)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Mosdiertjes
Fossiel voorkomen: Ordovicium[1]heden
Membranipora membranacea
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Onderrijk:Eumetazoa (Orgaandieren)
Superstam:Lophotrochozoa
Stam
Bryozoa
Mosdiertjes (uit: Ernst Haeckel, Kunstformen der Natur)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Mosdiertjes op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Fossiele mosdiertjes

De mosdiertjes (Bryozoa of Ectoprocta, niet te verwarren met de mosbeertjes) zijn een stam van Protostomata, die vooral in zee leven. Er zijn ongeveer 6000 levende soorten beschreven in deze stam, waaronder de harige vliescelpoliep en het bladachtig hoornwier.

Beschrijving

Deze hooguit 1 mm lange waterdiertjes leven in doosvormige, tot kolonies verkitte huisjes. Soms vormen ze korsten op rotsen en zeewier. Andere soorten vertonen overeenkomsten met mosjes, die in de stroming heen en weer worden gewiegd. Afgestorven kolonies worden vaak op het strand geworpen, waar ze voor verdroogd zeewier worden aangezien. Mosdiertjes geven over het algemeen de voorkeur aan warme, tropische wateren, maar komen over de hele wereld voor.

Geologie

Binnen de geologie, en met name de paleontologie zijn Bryozoa belangrijke indicatoren voor het afzettingsmilieu van een bepaald gesteente. Omdat de Bryozoa delicate organismen zijn, is het voorkomen ervan in een sedimentair gesteente een indicatie voor een rustig afzettingsmilieu. Zodra de Bryozoa erg opgebroken zijn (en zogenaamde bioklasten vormen) is de energie ten tijde van afzetting hoger geweest.

Taxonomie

De mosdiertjes wordt als volgt onderverdeeld: