Musée Ingres Bourdelle

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Musée Ingres)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Musée Ingres Bourdelle
Hal van de Zwarte Prins

Musée Ingres Bourdelle is een museum in het voormalige stadhuis van Montauban aan de Rue de l'Hôtel de Ville 19 in het Franse departement Tarn-et-Garonne.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het stadhuis van Montauban was gevestigd in het voormalige bisschoppelijk paleis uit de zeventiende eeuw. In 1851 schonk de schilder Ingres een deel van zijn collectie, bestaande uit eigen werk, werk van leerlingen en zijn verzameling antieke Griekse vazen en andere antiquiteiten, aan de stad. In 1854 werd de Salle Ingres geopend. Na de dood van Ingres in 1867 werd de collectie aanzienlijk uitgebreid met onder andere duizenden tekeningen.

Tussen 1951 en 1958 werd het museum grondig gerestaureerd. In 2019 volgde een verbouwing waarbij de expositieruimte werd uitgebreid naar 2.700 m². Bij die gelegenheid werd het museum hernoemd van Musée Ingres naar Musée Ingres Bourdelle.

Collectie[bewerken | brontekst bewerken]

Het museum toont werken van twee bekende zonen van Montauban:

In de Salle doré bevinden zich voorts werken van Armand Cambon (1819-1885), leerling en vriend van Ingres, alsmede de eerste conservator van het museum, en de School van Montauban: Marcel-Lenoir, Andrieu, Cadène en Desnoyer.

In andere zalen wordt de archeologische collectie (Salle du Prince Noir), de verzameling faience en werken van moderne en hedendaagse kunstenaars tentoongesteld. Op de tweede verdieping is plaats voor werken van de Franse kunstenaars Charles le Brun, Eustache Lesueur, Pierre Mignard en François Boucher, alsmede de schilders Jacob Jordaens, Antoon van Dyck en Albert Cuyp.

Gedurende de Tweede Wereldoorlog diende het museum als onderkomen voor de Mona Lisa (la Joconde).

Galerij Ingres[bewerken | brontekst bewerken]

Galerij Bourdelle[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Musée Ingres van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.