Musée de l'Air et de l'Espace

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Musée de l'Air et de l'Espace
Musée de l'Air et de l'Espace
Locatie Luchthaven Le Bourget
Type Luchtvaartmuseum
Opgericht 1919
Personen
Directeur Gérard Feldzer
Curator Christian Tilatti
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Musée de l'Air et de l'Espace (ook wel bekend onder de afkorting MAE) in Le Bourget, vlak bij Parijs, is het belangrijkste luchtvaartmuseum van Frankrijk, en een van de grootste ter wereld. Het museum staat op het grondgebied van de luchthaven Le Bourget. De reservestukken worden grotendeels bewaard in Dugny, tegenover het museum.

Een deel van de toestellen wordt tentoongesteld in de hallen, waaronder de Grande galerie. De minder breekbare stukken staan in de open lucht.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Na een voorstel van Albert Caquot werd in 1919 een museum gebouwd aan de Boulevard Victor in het 15e arrondissement van Parijs, om twee jaar later officieel te worden geopend. Veel stukken werden echter provisorisch opgeslagen in Chalais-Meudon. Tijdens de Tweede Wereldoorlog sloten de Duitsers het museum. Alle stukken werden overgebracht naar Chalais-Meudon, en pas vanaf 1975 werd langzaam begonnen met de bouw van een nieuw museum op het vliegveld van Le Bourget.

Renovatie[bewerken | brontekst bewerken]

Bij de opening in 1975 besloeg het museum een hangar en een deel van het voorplein, aan de zuidzijde van de luchthaven. In 1977 zorgde de afname van het handelsverkeer voor een snelle omschakeling van het vliegveld naar zakelijke vluchten, waardoor er ruimte vrijkwam voor een uitbreiding van het MAE. Deze greep die kans met beide handen aan, en tot 1983 kwam er gemiddeld elke twee jaar een nieuwe hal bij.

In 1987 werd op het vliegveld, dat sinds 1977 sterk van karakter was veranderd, La Grande Galerie geopend, met daarin een schitterende collectie van vliegtuigen uit de beginperiode van de luchtvaart en tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het voorplein werd in 1999 in ere hersteld, en de Hall de l'Espace werd, evenals het Planétarium, in 2000 compleet gerenoveerd.

Vandaag de dag is het een openbare instelling, onder het toezicht van het Franse Ministerie van Defensie.

Conservators[bewerken | brontekst bewerken]

Directeuren[bewerken | brontekst bewerken]

Collectie[bewerken | brontekst bewerken]

SO.6000 Triton nº3
Prototype van de Dassault Mirage 4000 op het buitenterrein
Boeing 747

De permanente collectie bevat onder andere:

Daarnaast is er een groot aantal vliegtuigen te zien die van essentieel belang waren tijdens de Eerste Wereldoorlog, waaronder de Voisin L, de Caudron G3, de SPAD S.VII, de Nieuport 11, de Junkers J 9, de Breguet XIV en de De Havilland DH9.

Ondanks de progressie van de Amerikaanse luchtvaart tijdens het interbellum zijn de vliegtuigen uit deze periode in het MAE van Europese makelij:

Er zijn Duitse, Amerikaanse, Engelse en Russische vliegtuigen te zien uit de Tweede Wereldoorlog, evenals een uniek Frans toestel, de Dewoitine D.520.

Tussen de naoorlogse vliegtuigen staan onder andere:

Tevens zijn er drie toestellen te vinden van vliegtuigconstructeur Marcel Dassault: (het prototype van) de Mirage 4000, de Mirage 2000 en de Dassault Mirage III. Er zijn ook twee Concordes en een Boeing 747 te vinden, beiden toegankelijk voor publiek, evenals stukken uit de ruimtevaart.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Musée de l'Air van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.