Mustamäe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie artikel Dit artikel gaat over het stadsdistrict Mustamäe. Zie Mustamäe (wijk) voor de gelijknamige wijk.
Mustamäe
Stadsdeel van Tallinn
Mustamae.png
Tallinn mustamae linnaosa leg.png
Kerngegevens
Gemeente Tallinn
Coördinaten 59° 24′ NB, 24° 40′ OL
Oppervlakte 8,08 km²  
Inwoners (2018) 68.227
(8.450 inw./km²)

Mustamäe is een van de acht stadsdistricten (Estisch: linnaosad) van Tallinn, de hoofdstad van Estland. De ‘buren’ van Mustamäe zijn de stadsdistricten Haabersti, Nõmme en Kristiine. De naam is afgeleid van de heuvel Mustamägi (‘zwarte berg’), die op de grens met het stadsdistrict Nõmme ligt.

Mustamäe is met 8,08 km² het een na kleinste stadsdistrict van Tallinn. Het had 68.227 inwoners op 1 september 2018.[1] De bevolkingsdichtheid is dus bijna 8.450/km². Wat dat betreft is Mustamäe op Lasnamäe na het stadsdistrict met de meeste inwoners.

Het stadsdistrict is onderverdeeld in vier subdistricten of wijken (Estisch: asumid): Kadaka, Mustamäe, Sääse en Siili.

Bevolking[bewerken | brontekst bewerken]

De Sõpruse puiestee, een van de doorgaande wegen door het district, met een lengte van 4,5 km

Vergeleken met Lasnamäe zijn er overeenkomsten en verschillen. Beide districten bestaan uit hoogbouw in Sovjetstijl en fungeren vooral als slaapstad. Maar waar Lasnamäe een Russische meerderheid heeft, bestaat de meerderheid van de bevolking van Mustamäe uit Esten: 57,4% heeft Estisch als moedertaal, 33,7% Russisch, 3,3% Oekraïens en 1,5% Wit-Russisch. Als we kijken naar de nationaliteit van de bevolking, heeft 80,1% de Estische nationaliteit, 7,8% is stateloos, 6,6% heeft de Russische en 1,0% de Oekraïense nationaliteit (cijfers van januari 2017).[2]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De straat Vilde tee op een winterse dag
Trolleylijn 3 door Mustamäe

In 1945 kreeg Tallinn onder Sovjetbezetting een nieuwe bestuurlijke indeling. Mustamäe werd bij het rayon Kesklinn (‘binnenstad’) gevoegd. In het begin van de jaren zestig van de 20e eeuw werd het rayon nog wat uitgebreid en kreeg het de naam Rayon Midden. In 1962 begon in het tot dan toe groene gebied de bouw van flats volgens het Plattenbauprincipe. De nieuwe wijk werd opgezet volgens het idee van het microdistrict: groepen woongebouwen die onderling waren gescheiden door groengordels en wegen.

In 1973 was de wijk klaar en werd het Rayon Midden herdoopt in Oktoberrayon, naar de Oktoberrevolutie. Het grootste deel van de binnenstad ging naar een ander rayon, het Leninrayon. Na het herstel van de onafhankelijkheid in 1991 werd het Oktoberrayon het Westrayon, en in 1993 werd het rayon opgesplitst. Toen ontstonden Mustamäe en Kristiine, terwijl kleine delen van het rayon naar de stadsdistricten Kesklinn, Nõmme en Põhja-Tallinn gingen.

Voorzieningen[bewerken | brontekst bewerken]

Een van de twee universiteiten van Tallinn, de Technische Universiteit Tallinn, is gevestigd in Mustamäe. In het district zijn ook zeven middelbare scholen. In het Duitse Gymnasium (Tallinna Saksa Gümnaasium) worden naast lessen in het Estisch ook lessen in het Duits gegeven. Daarnaast is Engels verplicht en kunnen de leerlingen ook Russisch, Zweeds en Frans leren.

Er zijn twee ziekenhuizen in het district; een ervan is een kinderziekenhuis.

In Mustamäe is het energiebedrijf Eesti Energia gevestigd. Ook Skype en het busbedrijf van Tallinn (Tallinna Autobussikoondis) hebben hier hun hoofdkwartier. Verder is er ook wat industrie: levensmiddelen, textiel en bouwmaterialen. Een zuivere slaapstad is het dus inmiddels niet meer.

Vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Mustamäe heeft drie grote doorgaande wegen: Mustamäe tee, Sõpruse puiestee en Ehitajate tee.

Het stadsdistrict wordt bediend door vijf trolleybuslijnen:

  • Lijn 1 naar het warenhuis Tallinna Kaubamaja in het centrum.
  • Lijn 3 naar het warenhuis Tallinna Kaubamaja via een andere route.
  • Lijn 4 naar het Baltische Station.
  • Lijn 5 naar het Baltische Station via een andere route.
  • Lijn 9 naar de wijk Kopli.

Daarnaast heeft het district diverse buslijnen. Daaronder is ook de gewezen trolleybuslijn 2 naar de Nationale Opera Estonia in het centrum, die nu door dieselbussen wordt gereden.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Mustamäe van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.