Nationaal park Serra da Canastra

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nationaal park Serra da Canastra
Nationaal park
Nationaal park Serra da Canastra (Brazilië)
Nationaal park Serra da Canastra
Situering
Land Brazilië
Locatie Minas Gerais
Coördinaten 20° 15′ ZB, 46° 30′ WL
Informatie
IUCN-categorie II (Nationaal park)
Oppervlakte 1983,80 km²
Opgericht 1972
Foto's
Luchtfoto van het park

Het Nationaal park Serra da Canastra is een van de belangrijkste nationale parken van Brazilië. Het ligt in de bergketen Serra da Canastra. Het park werd gesticht in 1972 op grond van decreet 70.355.

In dit park ontspringt de rivier São Francisco. Op 14 km van haar bron ligt haar eerste grote waterval Casca d'Anta, met een hoogte van ca 186 meter. Dit is een van de belangrijkste attracties van het park. Het water valt vanaf een scherpe natuurlijke bergkam die 330 meter boven de zeespiegel ligt.

In het park wordt het landschap beschermd dat ontstaat op de overgang tussen de vegetatie van de Mata Atlântica en die van de cerrado. Er zijn veel hoogvlakten die verschillende soorten flora en fauna herbergen, zoals de manenwolf, de reuzenmiereneter, het pampahert, diverse sperwers en bedreigde diersoorten zoals het reuzengordeldier en de Braziliaanse zaagbek, een eendensoort waarvan de totale populatie mogelijk minder dan 250 exemplaren telt.

Het water is de overheersende factor in het park. Er ontspringen honderden bronnen. Deze ontstaan vanwege het vocht dat het koude gesteente met name 's nachts aan de lucht onttrekt.

Zie de categorie Serra da Canastra van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.