Neutrofiele granulocyt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Neutrofielen)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Jonge neutrofiel met staafvormige kern
Uitgerijpte neutrofiel met gesegmenteerde kern
Microscopische opname van een neutrofiele granulocyt (geel) die een Bacillus anthracis (miltvuurbacterie, oranje) opslokt

De neutrofiele granulocyt is een van de vijf hoofdsoorten leukocyten (witte bloedcellen).

Neutrofiele granulocyten (kortweg neutrofielen) zijn granulaire (korrelige) cellen net als de eosinofielen en basofielen. Neutrofielen vormen de grootste groep leukocyten en maken ongeveer 60% uit van het totale aantal dat in een gezond lichaam aanwezig is. Neutrofiele granulocyten zijn kort levende witte bloedcellen die zowel in het bloed als in ons weefsel voorkomen. Deze cellen vormen daar de primaire immuunrespons die maakt dat infecties snel gecontroleerd worden. Neutrofielen fagocyteren bacteriën en schimmels zorgen ervoor dat deze vernietigd worden. Een tekort aan neutrofielen (neutropenie) zorgt voor een grotere gevoeligheid voor vooral bacteriële infecties.

Een neutrofiel is een volgroeide granulaire witte bloedcel met een kern van twee tot vijf kwabben die met elkaar verbonden zijn door dunne chromatinedraden. De granulairen van de neutrofiel verkleuren door opname van een mengsel van zure en basische kleurstoffen, vandaar de naam neutrofiel (neutraal; noch zuur noch basisch).

De hoofdfunctie van de neutrofielen bestaat uit het opnemen en verteren van specifieke stoffen, vooral schadelijke bacteriën. Dit proces van opnemen en verteren wordt fagocytose genoemd. De neutrofielen maken zich groter door een soort capsule waarmee de indringers in de celplooien worden gedreven die in de capsules zijn ontstaan. De ruimte waarin indringers dan vastzitten heet een fagosoom. De granulairen in de neutrofielen worden gevuld met afbraakenzymen die zich hechten aan de membraan van het fagosoom en in het fagosoom vrijkomen om de indringers te verslinden. Nogal wat neutrofiele granulocyten overleven de strijd niet; als er veel dode granulocyten zijn noemen we dat pus of etter.

De kern van een oudere 'neutrofiel' is verdeeld in segmenten. In een vroeger stadium van de ontwikkeling van deze cel is de kern nog staafvormig. Een relatief grote hoeveelheid staafkernigen (dus veel jonge cellen) wordt geduid als een "linksverschuiving" en is een teken van acute infectie.

Bij een absoluut verhoogd aantal (staafkernige) neutrofiele granulocyten kan worden gedacht aan afwijkingen in het beenmerg waarbij er te veel leukocyten worden aangemaakt.

Overzicht hematopoëtische stamcel rode beenmerg[bewerken]

Hematopoëse
Leukopoëse Erytropoëse Trombopoëse

Myeloblast

Monoblast

Lymfoblast
Pro-erytroblast
Megakaryoblast
Erytroblast
Normoblast
Promyelocyt Monocyt Lymfocyt Reticulocyt Megakaryocyt
Neutrofiele
granulocyt
Basofiele
granulocyt
Eosinofiele
granulocyt
Macrofaag B-cel T-cel NK-cel Mastocyt Erytrocyt Trombocyt

Bron[bewerken]