Nieuw-Den Helder

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Wijkhuis en flat in Nieuw-Den Helder.
Winkelgebied Marsdiepstraat.
Duinpark.

Nieuw-Den Helder is een stadsdeel van de gemeente Den Helder in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Het werd bebouwd vanaf de jaren 50 en er wonen ruim 12.000 mensen.

Falgabuurt[bewerken]

De Falgabuurt is een buurt in de wijk Nieuw-Den Helder, dat met name in de jaren 80 en 90 bekendstond als beruchte buurt. De buurt had te maken met drugsoverlast, werkloosheid, verloedering en criminaliteit. Dat zorgde voor veel negatieve publiciteit. Een hoog percentage bewoners in de Falgabuurt leefde van een uitkering en de buurt bestond uit een aantal verpauperde flats. De bewoners waren een concentratie van etnische groepen, waaronder veel Antillianen en Somaliërs. De buurt werd landelijk nieuws toen postbodes, uit angst voor mishandeling, weigerden nog alleen op pad te gaan. In 1999 overwoog burgemeester Hoekzema camera's te laten plaatsen in de Falgabuurt.

Uiteindelijk besloot de Gemeente Den Helder dat het zo niet lang kon doorgaan, en kondigde eind jaren 90 en begin jaren 00 rigoureuze plannen aan om de wijk weer leefbaar te maken. Het merendeel van de (vooral verpauperde) flats werd gesloopt. Hier is plaatsgemaakt voor de groene omgeving Duinpark.

Het Duinpark en het centrumplan zijn op 18 mei 2011 door koningin Beatrix officieel geopend. Met het opleveren van deze twee projecten is de gemeente Den Helder nog niet klaar met de wijk. Alle buurten om het centrum worden eveneens opgeknapt.

In 2017 is begonnen met de aanleg van het Kreekpark, een parkachtige omgeving met vrijstaande huizen en zorgwoningen. [1]

Openbaar vervoer[bewerken]

Nieuw-Den Helder wordt aangedaan door 3 buslijnen van Connexxion: lijn 30, lijn 31 en lijn 32.

1rightarrow blue.svg Zie Openbaar vervoer in Den Helder voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Externe link[bewerken]