Nieuw-Den Helder

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Nieuw-Den Helder is een stadsdeel van de gemeente Den Helder in de Nederlandse provincie Noord-Holland.

Falgabuurt[bewerken]

De Falgabuurt is een buurt in de wijk Nieuw-Den Helder, dat met name in de jaren 80 en 90 bekendstond als beruchte buurt. De buurt had te maken met drugsoverlast, werkloosheid, verloedering en criminaliteit. Dat zorgde voor veel negatieve publiciteit. Een hoog percentage bewoners in de Falgabuurt leefde van een uitkering en de buurt bestond uit een aantal verpauperde flats. De bewoners waren een concentratie van etnische groepen, waaronder veel Antillianen en Somaliërs. De buurt werd landelijk nieuws toen postbodes, uit angst voor mishandeling, weigerden nog alleen op pad te gaan. In 1999 overwoog burgemeester Hoekzema camera's te laten plaatsen in de Falgabuurt.

Uiteindelijk besloot de Gemeente Den Helder dat het zo niet lang kon doorgaan, en kondigde eind jaren 90 en begin jaren 00 rigoureuze plannen aan om de wijk weer leefbaar te maken. Circa zeshonderd woningen (vooral verpauperde flats) zijn inmiddels gesloopt, en nog eens honderden woningen staan op de lijst om gesloopt te worden. Hier wordt plaatsgemaakt voor de groene omgeving Duinpark.

Het Duinpark en het centrumplan zijn op 18 mei 2011 door koningin Beatrix officieel geopend. Met het opleveren van deze twee projecten is de gemeente Den Helder nog niet klaar met de wijk. Alle buurten om het centrum worden eveneens opgeknapt.

Openbaar vervoer[bewerken]

Nieuw-Den Helder wordt aangedaan door 3 buslijnen van Connexxion: lijn 30, lijn 31 en lijn 32.

1rightarrow blue.svg Zie Openbaar vervoer in Den Helder voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Externe link[bewerken]