Naar inhoud springen

Nootkacipres

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Bitbotje (overleg | bijdragen) op 2 mrt 2020 om 10:36. (→‎Beschrijving: Lint-fouten: Onjuist opgegeven opties mediabestand (help mee) met AWB)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Nootkacipres
Een volwassen exemplaar in de Amerikaanse staat Washington.
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Naaktzadigen
Orde:Coniferales
Familie:Cupressaceae (Cipresfamilie)
Onderfamilie:Cupressoideae
Geslacht:Cupressus (Cipres)
Soort
Cupressus nootkatensis
D. Don
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Nootkacipres op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De nootkacipres (Cupressus nootkatensis) is een soort uit de cipresfamilie (Cupressaceae). De taxonomie is betwist, waardoor de soort onder verschillende wetenschappelijke namen bekendstaat, zoals Chamaecyparis nootkatensis, Callitropsis nootkatensis en Xanthocyparis nootkatensis.

De nootkacipres is een van de twee 'ouders' van de hybride leylandcipres; de andere is de montereycipres.

Beschrijving

Het is een groenblijvende conifeer die 40 meter hoog kan worden. De boom is doorgaans mooi kegelvormig, met sterk afhangende takken. De bladeren (naalden) zijn 3 tot 5 mm lang en donkergroen. De nootkacipres draagt kegeltjes met 4 (en soms 6) schubben, die in het natuurlijke verspreidingsgebied een diameter van 10 à 14 mm hebben. Eerst zijn de kegels purpergloed, vanaf het tweede jaar roodbruin.

Verspreiding

De nootkacipres is inheems aan de westkust van Noord-Amerika, van het schiereiland Kenai in Alaska tot aan de Klamath Mountains in het uiterste noorden van Californië. Hij komt vooral voor op vochtige plaatsen in de bergen, vaak dicht bij de boomgrens, maar verschijnt ook in lagergelegen gebieden. De oudste nootkacipres – een exemplaar dat meer dan 1800 jaar oud is, groeit in de Caron Range in het westen van Brits-Columbia.

Zie ook

Zie de categorie Nootkacipres van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.