Naar inhoud springen

Okkernootfamilie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Okkernootfamilie
Okkernoot (Juglans regia)
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Fabiden
Orde:Fagales
familie
Juglandaceae
DC. ex Perleb (1818)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Okkernootfamilie op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De okkernootfamilie (Juglandaceae) is een familie van bomen die wereldwijd voorkomen, behalve in Afrika en Australië. De familie is waarschijnlijk het best bekend van de walnoot en de pecannoot. In België en Nederland komt geen enkele soort van nature voor, maar de wal- of okkernoot (Juglans regia) uit het geslacht walnoot (Juglans) is vaak aangeplant in tuinen en parken. Ook Zwarte walnoot (Juglans nigra) en Kaukasische vleugelnoot (Pterocarya fraxinifolia) worden soms aangeplant.

De familie telt wereldwijd vijftig tot zestig soorten in zeven tot tien geslachten, waarvan de volgende op Wikipedia behandeld worden:

In het Cronquist-systeem (1981) werd de familie geplaatst in de orde Juglandales (die verder ook de familie Rhoipteleaceae omvatte). In het APG-systeem (1998) en het APG II-systeem (2003) is de okkernootfamilie opgenomen in de orde Fagales.

In APG II (2003) zijn er twee mogelijke omschrijvingen, namelijk inclusief de planten die anders de familie Rhoipteleaceae vormen en exclusief deze planten.

[bewerken | brontekst bewerken]
Zie de categorie Juglandaceae van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.