Olst

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Olst
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Olst Wapen van Olst
(Details) (Details)
Olst
Olst
Situering
Provincie Vlag Overijssel Overijssel
Gemeente Vlag Olst-Wijhe Olst-Wijhe
Coördinaten 52° 20′ NB, 6° 7′ OL
Algemeen
Inwoners (2009) 5066
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Olst is een dorp aan de IJssel in de gemeente Olst-Wijhe in de Nederlandse provincie Overijssel, met 5445 inwoners (2015).

Geschiedenis[bewerken]

De eerste schriftelijke vermelding is in 947 onder de naam Holsto. Keizer Otto I bevestigt het klooster Essen dan in het bezit van onder andere hoven te Olst, Archem en Yrthe.[1]

Tot 2001 was het de hoofdplaats van de gelijknamige gemeente; sinds de fusie deelt het de functie met Wijhe.

Vanwege de Koude Oorlog werd in Olst, op het landgoed De Haere, een belangrijk onderdeel van de IJssellinie gebouwd, met een afzinkbare dam in de rivier en een sluis in de rivierdijk. Ook lagen er over een groot gebied verspreid bunkers voor militair verblijf en verdediging. Deze werken waren onderdeel van een plan om een eventuele Russische invasie tegen te houden door het gehele IJsseldal onder water te zetten (inunderen). De aanleg van dit alles gebeurde in het grootste geheim. Pas eind jaren negentig werd echt duidelijk waarvoor al die constructies hadden moeten dienen. Sindsdien zijn de bunkers en sommige andere bouwwerken geconserveerd en opengesteld voor het publiek.

Tot in de late jaren zeventig was Olst een centrum van landbouw (voornamelijk gemengd bedrijf), tuinbouw (met fruitveiling), vleesverwerkende industrie en steenfabrieken.

In de twintigste eeuw was Olst, wat levensbeschouwing betreft, min of meer gelijkelijk verdeeld over de drie grote zuilen van protestantisme, katholicisme en socialisme. In de eenentwintigste eeuw is het steeds meer een forensendorp geworden.

Bezienswaardigheden[bewerken]

Monumenten[bewerken]

Geografie en bereikbaarheid[bewerken]

Olst ligt aan de rivier de IJssel. Via het westen is Olst bereikbaar via de kabelveerpont Olsterveer. Olst is ook bereikbaar via de N337 en verder is er een treinstation, station Olst aan de IJssellijn, en het is bereikbaar via buslijn 161 Deventer-Zwolle.

Gemarkeerde wandelroutes rond Olst[bewerken]

  • Rondje Station Olst. Beginpunt is het NS-station Olst gelegen aan de lijn Deventer-Zwolle. De route van twaalf kilometer door het buitengebied van Olst gaat langs acht verschillende bezienswaardigheden.
  • De Hooge Kamp route. De wandeling voert over de esgronden van de Hooge Kamp en komt onder meer langs ecologisch beheerde akkers. Start SBB-boerderij de Zoogenbrink aan de Molenweg.
  • Drie landgoederenroute. Deze gevarieerde route gaat door het bosgebied De Hei, Landgoed 't Nijendal en de Hooge Kamp. Start en parkeerplaats bij SBB-boerderij de Zoogenbrink.
  • Landgoed De Haere biedt verschillende routes onder meer langs de voormalige IJssellinie.

Geboren[bewerken]

Fotogalerij[bewerken]

Zie ook[bewerken]