Olst

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Olst
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Olst Wapen van Olst
(Details) (Details)
Olst (Overijssel)
Olst
Situering
Provincie Vlag Overijssel Overijssel
Gemeente Vlag Olst-Wijhe Olst-Wijhe
Coördinaten 52° 20′ NB, 6° 7′ OL
Algemeen
Inwoners (2020-01-01) 8.245[1]
Overig
Woonplaatscode 1379
Foto's
Zicht op Olst
Zicht op Olst
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Olst is een dorp aan de IJssel in de gemeente Olst-Wijhe in de Nederlandse provincie Overijssel, met 8.245 inwoners (2020).[1]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste schriftelijke vermelding is in 947 onder de naam Holsto. Keizer Otto I bevestigt het klooster Essen dan in het bezit van onder andere hoven te Olst, Archem en Yrthe.[2]

Tot 2001 was het de hoofdplaats van de gelijknamige gemeente; sinds de fusie deelt het de functie met Wijhe.

Vanwege de Koude Oorlog werd in Olst, op het landgoed De Haere, een belangrijk onderdeel van de IJssellinie gebouwd, met een afzinkbare dam in de rivier en een sluis in de rivierdijk. Ook lagen er over een groot gebied verspreid bunkers voor militair verblijf en verdediging. Deze werken waren onderdeel van een plan om een eventuele Russische invasie tegen te houden door het gehele IJsseldal onder water te zetten (inunderen). De aanleg van dit alles gebeurde in het grootste geheim. Pas eind jaren negentig werd echt duidelijk waarvoor al die constructies hadden moeten dienen. Sindsdien zijn de bunkers en sommige andere bouwwerken geconserveerd en opengesteld voor het publiek.

Tot in de late jaren zeventig was Olst een centrum van landbouw (voornamelijk gemengd bedrijf), tuinbouw (met fruitveiling), vleesverwerkende industrie en steenfabrieken.

In de twintigste eeuw was Olst, wat levensbeschouwing betreft, min of meer gelijkelijk verdeeld over de drie grote zuilen van protestantisme, katholicisme en socialisme. In de eenentwintigste eeuw is het steeds meer een forensendorp geworden.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Monumenten[bewerken | brontekst bewerken]

Geografie en bereikbaarheid[bewerken | brontekst bewerken]

Olst ligt aan de rivier de IJssel. Via het westen is Olst bereikbaar via de kabelveerpont Olsterveer. Olst is ook bereikbaar via de N337 en verder is er een treinstation, station Olst aan de IJssellijn. Met de bus is Olst bereikbaar door middel van buslijn 161 (Deventer - Zwolle).

Gemarkeerde wandel- en ATB routes rond Olst[bewerken | brontekst bewerken]

  • Rondje Station Olst. Beginpunt is het treinstation Olst gelegen aan de lijn Deventer - Zwolle. De route van twaalf kilometer door het buitengebied van Olst gaat langs acht verschillende bezienswaardigheden.
  • De Hooge Kamp route. De wandeling voert over de esgronden van de Hooge Kamp en komt onder meer langs ecologisch beheerde akkers. Start bij SBB-boerderij de Zoogenbrink aan de Molenweg.
  • Drie landgoederenroute. Deze gevarieerde route gaat door het bosgebied De Hei, Landgoed 't Nijendal en de Hooge Kamp. Start en parkeerplaats bij SBB-boerderij de Zoogenbrink.
  • Landgoed De Haere biedt verschillende routes onder meer langs de voormalige IJssellinie.

Ook loopt er een volledig uitgezette en uitgepeilde ATB route over grote delen van de landerijen rondom Olst. Dit is de Groen uitgepeilde route of IJssellandroute. Totale lengte bedraagt ca. 40 km en loopt via een ingang aan de Puinweg over de Haere, Nieuw Rande, Oud Rande, Diepenveen dorp naar het landgoed Nijendal, De Hoek, de Velthuizen, Wechelerveld terug naar de Velthuizen, de nieuwe Hoek langs voormalig station Eikelhof weer over de Zoogenbrink terug naar Groot Hoenlo en vandaar af kan men via de onverharde Oude Allee de weg terug fietsen naar het station Olst. Algemeen wordt deze route als een van de mooist aangelegde en best onderhouden routes van Nederland beschouwd.[bron?]

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Olst van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.