Onuris

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Onuris
Egyptische god
Anhur
ini&n D2
D21
t
G7

Onuris in hiërogliefen
Cultuscentrum Thinis en Sebennytos
Gedaante man, staand
Associatie Sjoe
Griekse god Ares, keizer Tiberius
Shu.svg
Portaal  Portaalicoon   Egyptologie

Onuris was een god uit de Egyptische oudheid, de Egyptische naam is Anhur.

Mythologie[bewerken]

De god Onuris was een oorlogsgod en een jachtgod. Men begon hem te vereren in de Thinitische periode en hij kwam dus uit Thinis (Abydos). Zijn naam betekent "hij die de terugbrenger is van die ver weg woont" en houdt verband met de mythe dat de god naar Nubië ging om het oog van Ra terug te brengen die zijn echtgenote werd: Mekhit. Onuris vertoont gelijkenis met Sjoe in de Heliopoliaanse versie van het "Oog van Ra". Onuris werd ook geassocieerd met Horus en in de Ptolemaeïsche tijd werd hij vereenzelvigd met de god Ares.

Aanbidding[bewerken]

De cultuscentrum was oorspronkelijk in Thinis bij Abydos. Dit verplaatste zich in latere tijden naar de delta in de stad Sebennytos, waarbij hij vereenzelvigd werd met Sjoe in de vorm Onuris-sjoe.

Afbeelding[bewerken]

Onuris is afgebeeld als een staande god, met een baard en vier pluimen op zijn hoofd. Hij heeft een lans of een speer in zijn rechterhand die hij opgeheven houdt, in zijn linkerhand heeft hij een touw waarmee hij de leeuwin voortsleept. De god heeft als kleding een lange jurk aan die gedecoreerd is met veerpatronen.