Ophiderpeton

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ophiderpeton
Status: Uitgestorven, als fossiel bekend
Fossiel voorkomen: Laat Carboon
Ophiderpeton BW.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Amfibia (Amfibieën)
Orde: Aistopoda
Familie: Ophiderpetonidae
Geslacht
Ophiderpeton
Huxley, 1866
Typesoort
Ophiderpeton brownriggi
Ophiderpeton op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Ophiderpeton was een pootloos, wormachtig amfibie uit de uitgestorven groep Lepospondyli, dat in het Laat-Carboon leefde. Er zijn in dit geslacht ten minste drie soorten benoemd. Een groot aantal soorten worden ingedeeld in het geslacht en soortgelijke dieren, zoals Phlegethontia en Sillerpeton, zijn bekend. Een eerdere geslacht, Lethiscus, is bekend uit het Carboon en Vroeg-Perm .

Kenmerken[bewerken]

Het pootloze lichaam van deze 70 cm lange aistopode telde ± 230 wervels. De grote ogen bevonden zich vooraan in de 15 cm lange schedel, wiens bouw bijna gelijke kenmerken vertoonde met de primitieve tetrapoden, maar er kon met geen mogelijkheid een definitieve verwantschap tussen deze beide groepen worden aangetoond.

Leefwijze[bewerken]

Ophiderpeton leefde in holen in de grond, hetgeen in die periode de ideale levenswijze moet zijn geweest. De grond in de bossen en moerassen was bezaaid met grote hoeveelheden organisch afval. De ongewervelden die hierin leefden, zoals insecten, wormen, miljoenpoten en slakken, dienden het dier tot voedsel.

Vondsten[bewerken]

Fossiele resten zijn gevonden in Europa (Tsjechië/Slowakije) en Noord-Amerika (Ohio).