Naar inhoud springen

Op zoek naar Yolanda

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Opzoek naar Yolanda)
Op zoek naar Yolanda
Genre Komedie
Speelduur per afl. 28-36 minuten
Hoofdrollen Kenneth Herdigein
Truus Dekker
Dick van den Toorn
e.v.a.
Regie Wim T. Schippers
Scenario Wim T. Schippers
Muziek Clous van Mechelen
Land van oorsprong Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands
Productie
Producent Ellen Jens
Uitzendingen
Start 7 oktober 1984
Einde 16 december 1984
Afleveringen 6
Seizoenen 1
Netwerk of omroep VPRO
Zender Publieke omroep
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Op zoek[1] naar Yolanda was een Nederlandse televisieserie van de VPRO van Wim T. Schippers uit 1984. De serie bestond uit zes afleveringen die zijn uitgezonden van 7 oktober tot 16 december 1984 en was een vervolg op de serie De lachende scheerkwast.

De fotograaf Rik Rollinga (Kenneth Herdigein) krijgt opdracht om een staatsieportret van de koningin en haar familie te maken op paleis Soestdijk. Onderweg naar het paleis krijgt een in de trein tegenover hem zittend echtpaar wantrouwen over de echtheid van de uitnodiging. Ook past hij de Sjef van Oekel truc toe door zich in een koffer te verstoppen en zo gratis per trein te rijden.

Daarna ziet hij op het station in Baarn een meisje lopen en neemt snel een foto. Hij wordt tot over zijn oren verliefd op dit meisje, noemt haar Yolanda en gaat naar haar op zoek. De uitnodiging bleek echter vals en was een grap van zijn vrienden. Via Otto Drissen komt hij terecht bij mevrouw de Wilde die hem adviseert bij detective Schaambergen langs te gaan om Yolanda te laten opsporen.

Omdat resultaten uitblijven van de onder invloed van sterkedrank verkerende Rein Schaambergen gaat hij op advies van Jan Vos uiteindelijk naar Jacques Plafond om een plaat op te nemen zodat hij beroemd zal worden en Yolanda dan vanzelf verliefd op hem wordt. De opname wordt echter een totale mislukking omdat Rik verschrikkelijk vals zingt. Zijn buurjongen Victor van Vliet mag dan de plaat inzingen (met de titel Smoke, Gammon and Spinach) en dat wordt een groot succes.

Uiteindelijk wordt Rik de studio uitgezet en vlucht hij naar de Bahama's. Daar wordt hij dan door detective Schaambergen opgespoord en terug naar Nederland gebracht. Schaambergen beweert Yolanda te hebben gevonden, de lelijke dochter van de Bakker die dan wel Yolanda heet maar het niet is. Uiteindelijk blijkt na een lekkage bij hem Yolanda in de flat boven hem te wonen en de vriendin van Victor van Vliet te zijn.

Dit is de hoofdlijn van het verhaal maar dwars door dit verhaal lopen nog allerlei tragikomische situaties van de andere typetjes uit de stal van Schippers zoals Henk J.Pal, Sjef van Oekel, Gé Braadslee, Boy Bensdorp en anderen. Ook wordt er regelmatig gezongen, bijvoorbeeld het nummer Soep van de Dag van Boy Bensdorp.

Personage Acteur/actrice
Rik Rollinga Kenneth Herdigein
Loes de Wilde-Dofpoot Truus Dekker
Otto Drissen Dick van den Toorn
Sjef van Oekel Dolf Brouwers
Gé Braadslee Mimi Kok jr.
Boy Bensdorp Rob van Houten
Elsje de Wit Janine van Elzakker
Victor van Vliet Berny van de Wetering
Henk J. Pal Cees Schouwenaar
Jacques Plafond Wim T. Schippers
Jan Vos Clous van Mechelen
Rein Schaambergen Lex de Regt
Ria Schaambergen-Rotsak Mies de Heer
Yolanda (in werkelijkheid Claudia) Karin Vonk
Bert van Zutphen Walter Crommelin
Treinconducteur Jacques Commandeur
Bob de Wilde Hans Dagelet
Grace Lipkins Savannah Deranger
Ingrid Gortebroek Zillah Emanuels
Conny Drissen Joss Flühr
Volkert Spitsbergen Pollo Hamburger
Bakker Ruud van Hemert
Rodolfo Smit Herr Seele
Arend Kercheval Jan Pieter Koch
Receptionist van het Moltonhotel Carol van Herwijnen
M.J.C. Bensdorp-van den Vlasakker Mies Kohsiek
Politieagent Don Duyns
Jan Verdriet Niek Lukas
Marijke Vlug Marie Kooyman
J. Razendijk Ad Noyons
Irene Schaambergen Annebe van Oort
Bonnie Miller Helena Penny
Jaap Franssen Jan Willem Sterneberg
G.H. Razendijk-Klepjes Ellen de Thouars
Willem Braadslee Willem IJdoo
Lange Jaap Burny Bos
Adriaan van Dis Adriaan van Dis (Zichzelf)
Aflevering Titel Uitzenddatum Vlag van Nederland
1
Nette mensen
7 oktober 1984
2
De gekgeworden bever
21 oktober 1984
3
Op zoek naar Grace
4 november 1984
4
Haute couture en dieptebommen
18 november 1984
5
Smoke, Gammon & Spinach
2 december 1984
6
In de wolken
16 december 1984

In 1984 verscheen bij Derecu Benelux een langspeelplaat met de titel "Verder gaat alles goed" met liedjes uit de Scheerkwast en Op zoek naar Yolanda geschreven door Wim T.Schippers met muziek van Clous van Mechelen.[2] Uit Op zoek naar Yolanda betrof het:

 • Op zoek naar Yolanda - Jacques Plafond
 • De potloodventer - Volkert Spitsbergen
 • Soep van de dag - Boy Bensdorp
 • Smoke, gammon & spinach - Victor van Vliet
 • Dromen - Rik Rollinga
 • Wat kan mij Nu nog gebeuren - Sjef van Oekel

Op zoek naar Yolanda werd uitgezonden als jeugdserie, maar kende vele taalgrappen die voor volwassenen interessanter waren. Niet alleen het consequent aan elkaar schrijven van 'op' en 'zoek', maar ook door het letterlijk uitleggen van spreekwoorden wist Schippers de kijker steeds op het verkeerde been te zetten. Hij zou dit later vervolmaken in We zijn weer thuis.

 • Bijna alle personages waren al eerder te zien in de comedyserie De lachende scheerkwast.
 • In Op zoek naar Yolanda wordt de hoofdrol gespeeld door de voor die tijd nog onbekende acteur Kenneth Herdigein. Het is de eerste keer dat een donkere acteur de hoofdrol speelt in een Nederlandse serie.
 • Schippers is een meester in het bedenken van namen. Daarom heeft iedereen, ook al is de rol nog zo klein een naam in de serie. De door Ellen de Thouars vertolkte mevrouw die in de eerste aflevering tegenover Rik Rollinga in de trein zit, zou op elke andere aftiteling worden aangeduid als 'mevrouw in de trein'. In de rest van de serie speelde ze immers geen rol. Maar toch kreeg ook zij een naam: G.H. Razendijk-Klepjes.
 • Naast de hoofdverhaallijn 'De zoektocht naar het meisje Yolanda' spelen er nog wat andere verhaallijnen door elkaar. Tevens dient de serie als een soort afscheid van het personage Sjef van Oekel, gespeeld door Dolf Brouwers. In de tweede aflevering zingt hij een door Schippers geschreven nummer waarin hij terugkijkt op zijn leven. Met op de achtergrond Herdigein en Van den Toorn. Twee nieuwe acteurs uit de stal van Wim T. Schippers.
 • Markant was ook de vertolking van het liedje Ballade van de potloodventer, begeleid door een dameskoortje, door Volkert Spitsbergen met een lange regenjas zonder iets er onder aan in het Willy Dobbeplantsoen, die verder in de serie niet voorkwam.
 • Het personage Rik wordt in de aflevering Smoke, gammon and spinach de studio uitgezet omdat hij vals zingt. Vreemd genoeg zingt hij in de laatste aflevering het liedje Dromen helemaal niet vals.
 • Het liedje Smoked gammon and spinach is in die tijd ook single uitgebracht. Het werd een bescheiden hit van Victor van Vliet (Berny van de Wetering). Tevens is er ook een videoclip bij het liedje gemaakt met speciaal gedraaide beelden en wel en niet gebruikte beelden uit de serie.
 • De titel van de verschenen langspeelplaat Maar verder gaat alles goed! met liedjes uit de serie verwijst naar de uitspraak Maar verder alles goed?. Een uitspraak die regelmatig in de series wordt gebruikt door de jonge personages. Dit is wanneer een verhaal te lang duurt, ze iets niet begrijpen of als ze een verhaal niet interessant genoeg vinden. De jeugd in de jaren 80 heeft ook een tijd lang deze zin gebruikt als stopwoord.
 • Een aantal van de acteurs zijn vijf jaar later te zien in We zijn weer thuis, een andere serie geschreven door Wim T. Schippers. Hierin speelt Schippers naast Dekker, Van den Toorn en Herdigein zelf ook een van de hoofdrollen.

In april 2008 is de serie voor het eerst uitgebracht op dvd, als onderdeel van de programma's die door Wim T. Schippers zijn gemaakt: Wim T. Schippers' Televisiepraktijken.