Otto de Nobel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Otto de Nobel
Otto de Nobel in 1903
Volledige naam Otto Willem de Nobel
Geboren 10 februari 1867
Overleden 28 november 1950
Land Nederland
Jaren actief 1894-1937
Belangrijkste werken socialistische strijdliederen
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Otto Willem (Otto) de Nobel (Haarlem, 10 februari 1867 - Voorburg, 28 november 1950) was een Nederlandse dirigent en componist.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

De Nobel werd in 1867 geboren als zoon van de letterzetter en boekdrukker Willem George Lodewijk de Nobel en Susanna Maria Otto. De Nobel volgde een zangopleiding aan het conservatorium van Amsterdam. In plaats van een carrière als zanger werd hij docent in zang en muziek en dirigent en componist. In 1898 werd hij directeur van het zangkoor De Stem des Volks in Amsterdam. Hij componeerde veel van de socialistische strijdliederen, die tijdens de bijeenkomsten van de SDAP ten gehore werden gebracht. Als dirigent bracht hij voor de eerste maal in Nederland de Socialistenmars ten gehore. Als componist maakte hij de muziek bij onder meer "Morgenrood" van Dirk Troelstra (een broer van Pieter Jelles), "Eens komt de klare, schone dag" van Jan Oudegeest en "De roden roepen" van Carel Steven Adama van Scheltema.

De Nobel verwisselde regelmatig van koor en dirigeerde zowel socialistische zangkoren als niet-socialistische. Hij toonde zich in zijn actieve jaren voorstander van de traditionele arbeiderszangcultuur, waarbij strijdliederen een onmisbaar element vormden. Vanwege problemen met zijn gezichtsvermogen stopte hij in 1937 met zijn beroepsmatige activiteiten als componist en dirigent. In 1944 werd zijn huis in het Haagse Bezuidenhout gebombardeerd, waardoor hij zijn vleugel en zijn opgebouwde archief verloren zag gaan.

De Nobel trouwde op 12 januari 1893 te Haarlem met Theodora Groeneveld. Hij overleed in november 1950 op 83-jarige leeftijd in Voorburg.