Oud-Zevenaar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Oud Zevenaar)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Oud-Zevenaar
Dorp in Nederland Vlag van Nederland
Oud-Zevenaar (Gelderland (hoofdbetekenis))
Oud-Zevenaar
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Vlag Zevenaar Zevenaar
Coördinaten 51° 55′ NB, 6° 5′ OL
Algemeen
Oppervlakte 0,52 km²
Inwoners (2007) 610
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Oud-Zevenaar is een dorp in de Nederlandse gemeente Zevenaar (provincie Gelderland) ten zuiden van de gelijknamige stad, en heeft ruim 600 inwoners. Zoals de naam al doet vermoeden is het dorp ouder dan Zevenaar zelf.

Bezienswaardigheden[bewerken]

Bezienswaardig is de Sint-Martinuskerk, een rijksmonument dat als toevluchtsoord bij dijkdoorbraak op een uitstulping van de dijk staat. De kerk wordt al vermeld aan het begin van de 15de eeuw in de oprichtingsakte van het O.L. Vrouwegilde in Babberich en Holthuizen. Hierin is te lezen dat te Oud-Zevenaar een Mariakerk zal worden gebouwd tegen de zuidzijde van de reeds bestaande Sint-Martinuskerk. Op 15 juni 1581 of 1582, maar volgens sommigen al in 1572, staken troepen de gotische torenspits van de kerk in brand. De brandende spits verwoestte bij haar val zowel de Martinus- als de Mariakerk. Na 1583 is een begin gemaakt met het herstel van de Martinuskerk.[1]

Een andere bezienswaardigheid is de nog werkende korenmolen De Hoop uit 1850. In Oud-Zevenaar staat ook Havezate Camphuysen, een particulier kasteel dat niet voor het publiek toegankelijk is.

In Oud-Zevenaar vindt geen uitbreiding plaats waardoor het historisch aanzicht behouden blijft. Wel is een aantal nieuwe woningen gebouwd voor mensen die moesten verhuizen vanwege de aanleg van de nabije Betuweroute die in 2007 in gebruik werd genomen.

Fotogalerij[bewerken]

Beluister

(info)