Oudeschild

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Oudeschild
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Haven van Oudeschild
Oudeschild (Noord-Holland)
Oudeschild
Situering
Provincie Vlag Noord-Holland Noord-Holland
Gemeente Vlag Texel Texel
Coördinaten 53° 3′ NB, 4° 51′ OL
Algemeen
Inwoners
(2021-01-01)
1.200[1]
Overig
Woonplaatscode 2743
Foto's
Luchtfoto van Oudeschild, naar zuidwesten
Luchtfoto van Oudeschild, naar zuidwesten
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Oudeschild (Tessels: Ouweskil of Skil[2]) is een dorp in de gemeente Texel in de provincie Noord-Holland. Het dorp heeft 1.200 inwoners (2021). Oudeschild ligt uitgestrekt achter de hoge deltadijk aan de oostkant van het waddeneiland Texel.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In de 17e eeuw was Oudeschild een dorp met internationale betekenis dankzij de Rede van Texel. Hiervandaan vertrokken veel VOC-schepen. Het dorp beleefde toen een glorietijd, onder meer omdat de schepen op Texel proviand insloegen. In de periode daarvoor heette het dorp nog 't Schilt.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

De belangrijkste bezienswaardigheden in Oudeschild zijn de De Ruyterstraat, een kilometer lange straat met oude geveltjes, het witte historische kerkje en de monumentale molen De Traanroeier. In het dorp is Kaap Skil gevestigd, een museum met thema's over het maritieme heden en verleden van Oudeschild. Net buiten het dorp ligt de Texelse Bierbrouwerij.

Net buiten de dorpskern liggen de Wezenputten.

Haven[bewerken | brontekst bewerken]

De enige bruikbare haven van Texel is in Oudeschild, aan de oostkant van het eiland. Ze werd aangelegd door Leendert den Berger, opzichter van 's lands werken op Texel. De haven bij De Cocksdorp is klein en ondiep en alleen geschikt als vluchthaven. Iets ten zuiden hiervan ligt de smalle haveningang. Door de sterke dwarsstroom is deze moeilijk aan te lopen gedurende het tij. Het is ook de thuishaven van de vloot Texelse Noordzeekotters. In de weekends liggen deze in de vissershaven afgemeerd. Na binnenkomst zijn in de Zuiderhaven en Noorderhaven de ligplaatsen voor beroepsvaart en de bruine vloot. Stuurboord uit kom je via de werkhaven eerst bij de verenigingshaven en dan bij de passantenhaven van de WV Texel. De haven heeft 250 ligplaatsen en alle faciliteiten, zoals walstroom, sanitair en wasmachines. Ook is er een winkel voor de eerste levensbehoeften, schapenkaas en Texels bier zijn in de nabijheid bij de makers te verkrijgen. De haven houdt bij laagwater voldoende water voor kielboten.

Er zijn plannen om de haven in de toekomst te veranderen. Hoewel er al langere tijd sprake is van een mogelijke coupure in de dijk tegenover de Heemskerckstraat[3], is er ook een ander plan die een veel drastischere scheiding voorziet tussen binnenhaven en buitenhaven, waarbij de eerstgenoemde moet worden beschermd door middel van sluisdeuren.

Geboren in Oudeschild[bewerken | brontekst bewerken]

  • Imme Dros (26 september 1936), schrijfster (diverse boeken van Dros spelen zich hier af)
  • Alice Blom (7 april 1980), volleybalster
  • Denise Betsema (23 januari 1993), wielrenster

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Haven
Haveningang
Gezicht op Oudeschild vanaf de dijk
Zie de categorie Oudeschild van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.