Naar inhoud springen

Overdekking (topologie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

In de wiskunde is een overdekking van een verzameling een geindiceerde verzameling van verzamelingen zodat een deelverzameling van de vereniging van de verzamelingen is. In symbolen: als een geindiceerde verzameling van verzamelingen is, dan is een overdekking van als

, waarin alle en de indexverzameling is voor de geindiceerde verzameling verzamelingen in .

Noteer . De geindiceerde verzameling is met geïndexeerd.

Wanneer de eis wordt gesteld dat de een deelverzameling van zijn, kan er in de vereniging geen element buiten liggen.

Overdekking in de topologie[bewerken | brontekst bewerken]

Overdekkingen worden veelal gebruikt in de context van de topologie. Als de verzameling een topologische ruimte is, dan is een overdekking van een geindiceerde verzameling van verzamelingen , waarvan de vereniging tenminste de hele ruimte is. In dat geval zeggen we: overdekt of ook de gezamenlijke overdekken . Als een deelverzameling van is, dan is een overdekking van een geindiceerde deelverzameling van , waarvan de vereniging bevat, dat wil dus zeggen dat een overdekking is van als

, waarin alle en de indexverzameling is voor de geindiceerde verzameling in van verzamelingen .

heet een deeloverdekking van en .

Laat een overdekking van een topologische ruimte zijn. Een deeloverdekking van is dan een deelverzameling van die nog steeds overdekt.

We zeggen dat een open overdekking is als alle elementen een open verzameling zijn, dat wel zeggen dat iedere in de topologie op ligt.

Van een overdekking op wordt gezegd dat deze lokaal eindig is, als ieder punt van een omgeving heeft, die alleen een eindig aantal verzamelingen in de overdekking doorsnijdt. In symbolen, is lokaal eindig als voor iedere er een omgeving op bestaat, zodat de verzameling

eindig is.

Van een overdekking op wordt gezegd dat deze punt-eindig is als alle punten van in een eindig aantal verzamelingen in de overdekking liggen.

Een exacte overdekking van een verzameling is een overdekking van zodat ieder element van element is van precies een van de verzamelingen .

Verfijning[bewerken | brontekst bewerken]

Een verfijning van een overdekking van is een nieuwe overdekking zodanig dat er voor iedere een is, zodat .

Iedere deeloverdekking is ook een verfijning, maar niet iedere verfijning is een deeloverdekking.

Een deel-overdekking wordt opgebouwd uit verzamelingen die deel uitmaken van de overdekking, maar het zijn er minder, terwijl een verfijning wordt opgebouwd uit enige verzamelingen die deelverzamelingen van de verzamelingen in de overdekking zijn.

De verfijningsrelatie is een quasi-orde op de verzameling van dekkingen op .

Compactheid[bewerken | brontekst bewerken]

De taal van de overdekkingen wordt vaak gebruikt om verschillende topologische eigenschappen te relateren aan het begrip compactheid. Van een topologische ruimte wordt gezegd dat deze

  • compact is, als elke open overdekking een eindige deel-overdekking heeft. Dit komt overeen met de eis dat elke open overdekking een eindige verfijning heeft.
  • Lindelöf is, als elke open overdekking een telbare deel-overdekking heeft. Dit komt overeen met de eis dat elke open overdekking een aftelbare verfijning heeft.
  • metacompact is, als elke open overdekking een punt-eindige open verfijning heeft.
  • paracompact is, als iedere open overdekking een lokaal eindige, open verfijning toestaat.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]