Overleg:Amblève (rivier)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Coo is een plaats in de gemeente Stavelot. Indien er gekozen wordt om alle plaatsen te vermelden wordt de lijst veel langer. Opa 22 apr 2004 11:58 (CEST)

Wel jammer om plaatsen te vervangen door gemeenten, dat wil zeggen: concreet zichtbare plaatsen door abstracte bestuurlijke eenheden. Als je plaatsen aan de Amblève noemt, hoef je ze toch niet meteen allemaal te noemen. Je zou kunnen volstaan met de belangrijkste, d.w.z. de plaatsen waar iets over te vertellen valt (en dat meteen ook doen!) Fransvannes 22 apr 2004 17:19 (CEST)
Het viel mij op dat de gemeente Stoumont niet vermeld was en de plaats Coo wel. Over Stavelot alleen is een boek te schrijven, en daar horen dan bekende plaatse als Coo en Francorchamps bij. Het is toch mogelijk bij de gemeenten de plaatsen te vermelden, en dan er iets over te vertellen. Dit is een beginnetje. :) Opa 22 apr 2004 19:13 (CEST)

De Hoge Venen liggen ten noorden van het brongebied van de Ambleve. Een typische Veenrivier als de Hoegne of de Roer kan met een kayak bevaarbaar zijn als de Ambleve dat niet is, en omgekeerd. Opa 22 apr 2004 12:34 (CEST)

Dit betekent niet dat de Hoegne voor iedereen bevaarbaar zou zijn.Opa 22 apr 2004 14:22 (CEST)

In feite is de plaats waar de Amblève ontspringt niet precies aan te geven. Het is een soort omgekeerde delta, talrijke beekjes die samen de Amblève gaan vormen. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Opa~nlwiki (overleg · bijdragen)

Amblève op de kaart is fout. Wordt verwardt met de Warche... – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 91.177.25.232 (overleg · bijdragen)

Notificatie van CommonsTicker[bewerken]

De onderstaande afbeelding(en), die gebruikt worden op deze pagina (of overlegpagina), zijn verwijderd of genomineerd voor verwijdering op Commons. Als de afbeelding verwijderd is, haal dan de afbeelding van de betreffende pagina. Indien je het niet eens bent met de nominatie of verwijdering kun je op Commons een reactie plaatsen op de verwijderlijst, of op de overlegpagina van de verwijderende admin.

-- CommonsTicker 19 feb 2008 23:31 (CET)

Amel of Amblève?[bewerken]

Waarom is dit artikel hernoemd in "Amel"? Verbeter me als ik mis ben, maar ik dacht dat deze rivier in het Nederlands bekend staat onder zijn Franse naam, Amblève dus. Even hernoemen en herschrijven dus?KB72 (overleg) 18 mei 2015 23:17 (CEST)

Het is waar dat de Franse naam van deze rivier Ambleve luidt. De Nederlandse naam luidt echter: Amel. Deze naam is opgenomen op de lijst van de Taalunie. Ik heb daarom de bewerking maar terug gedraaid. De Franse naam is opgenomen als re-direct en staat duidelijk vermeldt in het artikel zelf. Met vriendelijke groeten.LeonardH (overleg) 24 mei 2015 10:49 (CEST)

In welke lijst? In deze lijst van de Taalunie (http://taaladvies.net/taal/aardrijkskundige_namen/land/belgie.php) wordt Amel niet vermeld. Amblève is in het Nederlands, zelfs in Nederlandstalig België echt wel gebruikelijker. Tenzij je met een andere "officiële" bron komt, vind ik toch dat dit artikel 'Amblève' getiteld moet worden. KB72 (overleg) 24 mei 2015 16:23 (CEST)

Ik zie op jouw lijst de Vesder ook niet opstaan. Of ga je nu beweren dat we die rivier nu ook zoals in het Frans maar als Vesdre moeten schrijven? Kortom jouw lijst deugt gewoon niet als het over riviernamen gaat. Groeten, Norbert (overleg) 24 mei 2015 19:19 (CEST)

Het is niet mijn lijst (deze is die op wikipedia gebruikt zou moeten worden, naar het schijnt: https://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Spellinggids/Belgische_plaatsnamen/Taalunielijst)en ze deugt inderdaad niet, er staan veel erg verouderde en/of hooguit regionaal gebruikte namen tussen, maar het is - voor zover ik weet - de enige lijst met "vertalingen" van Waalse toponiemen. En als een toponiem niet op de lijst voorkomt, lijkt me het me beter het endoniem te gebruiken, maar dat is een persoonlijke voorkeur ... KB72 (overleg) 6 jun 2016 23:44 (CEST)

Voor zo ver mij bekend wordt de rivier slechts in de volksmond Amblève genoemd, en dan nog zeker niet uitsluitend. Ook in die volksmond is 'Amel' beslist niet niet-gangbaar. Wikipedia baseert zich echter niet op de volksmond, maar op gepubliceerde bronnen. Ook het gedeelte dat in het Nederlands zogezegd Amblève zou heten, staat in ministeriële en overheidsbesluiten genoteerd als De Amel ([1] en [2]). De verwarring ontstaat zoals zo vaak doordat het endoniem de officiële naam is in het betreffende taalgebied. Dat officiële karakter houdt echter niet in dat anderstaligen een plaats of rivier niet in hun eigen taal (mogen) benoemen. Dat wordt in het geval van de Amel heel duidelijk geïllustreerd door de misvatting dat het Duitstalige deel van de Amel in het Nederlands Amel zou heten en het Franstalige deel Amblève (zie [3]). De Amel heet echter over zijn gehele lengte in het Duits Amel en in het Frans Amblève. In het Nederlands is dit dus niet anders, over de gehele lengte heet de rivier Amel, en niet alleen in het Duitstalige gebied.
De richtlijn WP:TITEL schrijft voor dat "zo veel mogelijk de meest gangbare Nederlandse variant van de naam" gebruikt dient te worden. 'Amel' is de meest gangbare Nederlandse naam van de rivier (er zijn zelfs geen andere Nederlandstalige namen, aangezien 'Amblève' niet Nederlandstalig is). De richtlijn WP:BGN heeft geen betrekking op geografische benamingen in België. Voor zo ver relevant wordt de passage betreffende België in WP:BENOEM betwist. Zowel dat K.B. als de Taalunielijst schieten ernstig tekort voor de bepaling van artikeltitels in Wikipedia. Het K.B, behandeld slechts gemeentenamen, de Taalunie slechts plaatsnamen. Bovendien berust de opname ervan in de richtlijn op een ernstige overschatting van de lijsten. Deze schrijven immers beide niet voor hoe men plaatsen en gemeenten dient te noemen in het Nederlands. Ze stellen beiden slechts de schrijfwijzen van de Nederlandse namen vast.
Mijn voorstel luidt derhalve om het artikel te verplaatsen naar Amel (rivier). EvilFreD (overleg) 12 mrt 2017 10:19 (CET)
Mijn voorstel luidt om gewoon "Amblève" te handhaven en de flauwe grappen van EvilFred terzijde te leggen. Redirects kunnen zijn hartepijn al oplossen. The Banner Overleg 13 mrt 2017 22:57 (CET)
Ik ken de rivier echt alleen als "Amblève". Nochtans durf ik te zeggen geen leek te zijn op het vlak van (Belgische) aardrijkskunde. Ik volg in deze The Banner dus, toch wat zijn voorstel betreft. Cuoregr (overleg) 14 mrt 2017 10:55 (CET)
Ik ben zelf een Vlaming en ik ken deze rivier ook alleen maar als de Amblève. Nog nooit gehoord van die Nederlandstalige naam.Mvg, Flag of Belgium (civil).svg TheDragonhunter | Vragen? 28 mrt 2017 11:04 (CEST)
De rivier ken ik ook als Amel, maar dat is een typische naam voor in het oosten van het land (zoals in het Limburgs). De vele schoolklassen uit het midden en westen van ons land die op schoolreis naar de watervallen van Coo en Plopsa Coo trekken verkiezen daarentegen eerder de Franse naam te hanteren. Norbert zeescouts (overleg) 28 mrt 2017 22:44 (CEST)