Overleg:Apollo 11

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Maanlander[bewerken]

Over de dikte van de wanden van de maanlander: hier staan wat mooie diagrammen. Alleen het crew compartment had een drukcabine. Over de inspanningen gedaan i.v.m. gewichtsbesparing staat ook hier het een en ander te lezen. Er staat met name dat het vooral een aantal voorheen massieve hitteschilden waren die door 'thermische dekens' vervangen werden. Richard 22 apr 2014 17:43 (CEST)

Dat SCRAPE-programma was me nog wel bekend. Als ik echter de diagrammen van de LM-afdaaltrap bekijk, plaatsten ze thermische dekens op de isolatie, die klaarblijkelijk toch op een scheepshuid rustte (STRUCTURAL SKIN -> INSULATION -> THERMAL & MICROMETEOROID SHIELD). De diagrammen van de LM-stijgtrap bieden evenmin uitsluitsel. Tenzij ik iets overzie, lijkt het mij dat er nog steeds geen overtuigende bron is voor wat er nu in het artikel staat vermeld (sinds 4 sep 2012 12.28 u door gebruiker:HappyTravels) !? Maasje ? 22 apr 2014 19:51 (CEST)
Twee dingen:
  1. heb je Happytravels (overleg | bijdragen | bloks) hierover al benaderd?
  2. hoe belangrijk is een opmerking over de maanlander in dit artikel? Eigenlijk zou hij m.i. beter in het artikel maanlander passen. Zullen we, als er een bron voor gevonden wordt, de opmerking daarheen verplaatsen?
Richard 23 apr 2014 09:42 (CEST)
Het is te lang geleden om mij te herinneren waar ik het vandaan gehaald heb. Na diverse sites bekeken te hebben, concludeer ik dat het gaat om aluminium kaptonfolie dat de maanlander voor een groot deel aan de buitenkant bedekte. Op een site van NASA over de vlucht van de Apollo 11 lees ik: "....Kapton, which is a plastic-like insulation material generally silver or gold in color which is found on the outside surfaces of the LM."(hier). WP:EN heeft er een lemma over. Het bedekt dus de buitenkant van andere onderdelen. Er is ook een brief over het (warmte)schild, ondertekend door Armstrong en Aldrin, dat de folie met onder andere plakband en nietjes werd vastgehouden, hier. In het lemma Apolloprogramma lees ik het volgende: "De maanlander was een spartaans uitgerust toestel, om gewicht te besparen waren bijvoorbeeld delen van de wand niet dikker dan twee lagen aluminium folie. Buzz Aldrin vertelde later in een interview dat je het zonder veel moeite met je vingers had kunnen openrukken." Overigens niet van mij. Ook dat zou aangepast moeten worden. mvg. Happytravels (overleg) 24 apr 2014 03:52 (CEST)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 2 externe link(s) gewijzigd op Apollo 11. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 16 jul 2017 21:14 (CEST)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Apollo 11. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 27 jul 2017 15:24 (CEST)

Maanlander Eagle geland op een glooiende helling met het hoogste punt ten noorden van de landingsplaats[bewerken]

Wie goed de Hasselblad foto's bekijkt die genomen zijn van de omgeving van de landingsplaats, zal merken dat de noordelijke horizon dichterbij ligt dan de zuidelijke. Dat komt omdat er zich in zuidelijke richting een relatief grote en iets lager gelegen depressie bevindt, waardoor de zuidelijke rand van deze depressie (de zuidelijke horizon) er veel verder uitziet dan de noordelijke horizon. Misschien het vermelden waard in het artikel? DannyCaes (overleg) 4 okt 2019 21:20 (CEST)

Zoiets is alleen het vermelden waard als het ergens in een betrouwbare bron wordt vermeld. vr groet Saschaporsche (overleg) 4 okt 2019 21:34 (CEST)
Ik begrijp U volkomen, maar het is wel spijtig dat er steeds betrouwbare bronnen bij moeten komen kijken. Met hetgeen ikzelf door de jaren heen allemaal ontdekt heb kan ik een aanzienlijk deel van Wikipedia vullen (vooral i.v.m. optische en entoptische verschijnselen), maar hoe kan ik de wetenschappelijke wereld mijn ontdekkingen duidelijk maken, ik als gewone arbeider. DannyCaes (overleg) 9 okt 2019 09:39 (CEST) (een gewone, of eerder niet-zo-gewone arbeider uit Gent).
Lees Wikipedia:Geen origineel onderzoek. Dan wordt duidelijk dat je wikipedia helaas hier niet mee mag aanvullen. Het enige dat ik u kan adviseren, zorg dat uw schrijfsels door de wetenschap erkent worden. Vr groet Saschaporsche (overleg) 9 okt 2019 10:32 (CEST)
Advies aanvaard, doch... in het Engelstalige Wikipediawereldje bestaat er zoiets als een overlegpagina voor wetenschappelijke ontdekkingen en gerelateerde suggesties afkomstig van lezers en wiki-toevoegers. Iemand van de Engelstalige wikipedia heeft mij in de zomer van 2019 de raad gegeven om mijn ontdekkingen en suggesties in deze "speciale" overlegpagina te deponeren, wat ik dan ook (bij wijze van test) gedeeltelijk gedaan heb. Bestaat er in de Nederlandstalige wikipedia iets vergelijkbaars? (een soort wetenschappelijke ideeenbus zal ik maar zeggen). DannyCaes (overleg) 12 okt 2019 09:43 (CEST)
Hoi Danny, het enige dat ik zou weten is het Wikipedia:Café Exact waar je kunt discussiëren over dergelijke zaken. Echter, het café is zo te zien niet heel druk bezocht. Welke pagina doel je op in de Engelstalige Wikipedia? Ben ik wel benieuwd naar. Vr groet Saschaporsche (overleg) 12 okt 2019 10:10 (CEST)
De verstrooide professor in mij heeft dat natuurlijk niet opgeschreven (de naam van die "speciale" Engelse overlegpagina). Dat mailtje van die persoon die mij dat adviseerde heb ik ook niet meer ($§£%& !!!). Mijn hoofd is als een labyrinth. In ieder geval ga ik eens kijken naar Café Exact, dank U! DannyCaes (overleg) 12 okt 2019 10:25 (CEST)
Dank U Saschaporsche om mij diets te maken inzake het bestaan van Wikipedia:Café Exact! Ik heb er ondertussen al iets aan toegevoegd. Als alles een beetje vlot verloopt zullen er binnenkort nog heel wat andere exact wetenschappelijke toevoegingen van mijnentwege op verschijnen! DannyCaes (overleg) 12 okt 2019 11:32 (CEST)