Overleg:Biografielijst

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Archief[brontekst bewerken]

Zie voor eerder overleg: Overleg:Biografielijst/Archief

Biografielijst verder opdelen[brontekst bewerken]

Enige tijd (maanden? jaren?) geleden hebben we de biografielijst eens opgedeeld in 26 delen, omdat de lijst te groot begon te worden... Inmiddels krijg je bij de B, M, S al weer een melding te zien dat de pagina te groot is. Is het een idee om binnenkort weer een opsplitsing te maken? - Puck 13 jun 2005 19:39 (CEST)

Wat mij betreft prima, dat hadden ze op en: al toen wij deze maakten. Elly 14 jun 2005 00:20 (CEST)
Ik heb Biografielijst B gedaan... Puck 23 jul 2005 18:18 (CEST)
Ik ben dr niet echt kapot van...op die manier klik je je een slag in de rondte. Kan het niet opgelost worden op een manier als bij de verwijderlijsten, zodat je wel alles ziet, maar dat je voor het bewerken op een subpagina uitkomt? - Nerdie 14 jul 2009 09:01 (CEST)

Publiciteit[brontekst bewerken]

IK kwam vrij toevallig deze lijst tegen en ik vind dat eigenlijk jammer. In het vervolg zal ik proberen telkens te denken: even daar plaatsen dat je iemand beschreef. Misschien moet er meer publiciteit over deze lijst komen. Verrekijker'praatjes? 16 mei 2006 21:34 (CEST)

toneelspelers[brontekst bewerken]

Ik wil van deze titel in de biografie ene redirect maken naar Toneelacteur/Toneelactrice. Lukt niet. Waarom? Meneer 2 jan 2007 19:49 (CET)

Overige sporten?[brontekst bewerken]

Hierbij wil ik graag even een aanmerking maken op het feit dat er slechts voor selecte sporten een pagina is met biografieën van beoefenaars. Is het misschien mogelijk om ook een lijst te maken met biografieën van beoefenaars van andere sporten, zoals korfbal, hockey, etc.?

Hier komt mijn persoonlijke mening hierover: Deze biogrielijsten zijn imho achterhaald. Veel werk om te maken, moeilijk bij te houden, etc. Een veel beter alternatief zijn de categorieën. Zo is er bijvoorbeeld een Categorie:Nederlands korfballer. Daar staat in dit geval slechts 1 persoon in. Voor Hockey is het iets beter, zie Categorie:Hockeyer naar nationaliteit. Maar je mag rustig lijsten maken als je dat wilt met die paar namen. Ik zie meer in vulling, inhoud voor wikipedia, op naar 100 korfballers! Elly 4 okt 2007 14:21 (CEST)
p.s. je kan je bijdrage ondertekenen door 4x een tilde ~~~~ dan verschijnt automatisch je naam.

Herman W. Sandberg[brontekst bewerken]

Wil iemand a.u.b. Herman W. Sandberg op de juiste lijst invoegen ? Tnx. - Erik Baas 11 jan 2008 12:17 (CET)

Zin?[brontekst bewerken]

Wat is eigenlijk de zin van deze lijst? Stel dat ik Johan Wilman wil opzoeken. Waarom zou ik dan bij de W van Wilman gaan kijken? Ik kan het artikel veel sneller vinden door de naam in te voeren in het zoekvenster. Ook om te bepalen of er over een bepaalde persoon eigenlijk een artikel bestaat is deze lijst m.i. zinloos; ook in dat geval kan ik sneller zoeken op de naam. Bovendien: wie zegt eigenlijk dat deze lijst compleet is? (Ik heb net Jill Clayburgh toegevoegd. Het artikel over haar bestond al, maar het werd niet in deze lijst vermeld.) Muijz 6 nov 2010 10:02 (CET)

Het ideale is ook dat een persoon die als artikel toegevoegd wordt direct in de biografielijsten komt. Op de Duitse wikipedia is dat het geval. Indien iemand een artikel over een persoon toevoegt daar en men ook de persoonsgegevens invult (zie Wikipedia:Persoonsgegevens) dan plaatst een bot die naam in de biografielijsten. Zin van iets moet je trouwens ruim zien; heel veel mensen zullen de zin ook niet zien in het werk wat jij, ik en alle anderen wikipediamedewerkers hier doen. Ik persoonlijk vind de biografielijsten zeer nuttig om bijvoorbeeld te kijken naar mensen met dezelfde familienaam. Oké, je kunt dat ook doen via het zoekvenster, maar dan krijg je geen beknopte lijst zoals op de biografielijsten. En als je ze niet compleet genoeg vind, dan nodig ik je uit om elke naam die je op de biografielijsten nog niet tegenkomt, toe te voegen. Er zijn vele medewerkers die daar mee bezig zijn, alleen zal het altijd vechten tegen de bierkaai blijven zolang het niet met een bot gebeurt zoals op de Duitse wiki. Goudsbloem 6 nov 2010 10:19 (CET)

Update en aanpassingen[brontekst bewerken]

Vanuit een kopie van Wikipedia, ingelezen in een database, ben ik vermeldingen aan het maken voor op de biografielijsten. Daarbij neem ik alle (toen) aanwezige vermeldingen mee, plus alles wat ik zelf heb toegevoegd vanuit de beschikbare informatie. Een voorbeeld van wat dit oplevert is hier te vinden. Bij bijvoorbeeld André Grassl en Joannes Gratianus zie je voorbeelden hoe ik omgaan met namen waaronder mensen bekend zijn, bij Aleksandr Grin' hoe ik de echte naam aangeef.

Heeft er nog iemand voorstellen hoe een en ander er (nog) beter uit kan zien? Omdat ik verwerkte resultaten met de spreekwoordelijke druk op de knop in lijsten omzet, kan ik vrij makkelijk een en ander doen aan de weergave. Zo kan ik makkelijk de pseudoniemen cursief weergeven of zo... Ook het alfabetiseren gaat geheel automatisch.

Her en der plak ik er meteen wat afbeeldingen bij. In de week van 18 juli wil ik de voorlopige resultaten op de site gaan zetten. Dat betekent 300 biografielijsten bijwerken, maar ook alert zijn op tussentijds aangebrachte wijzigingen, en op wat rare letters (helaas vallen sommige Tsjechische, Spaanse en Joegoslavische tekens weg. Die moet ik handmatig herstellen bij het plaatsen).

Ik heb inmiddels rum 2000 extra vermeldingen staan, en kijk nog even of ik geautomatiseerd gegevens uit een groot aantal infoboxen kan trekken, waarbij ik gegevens die van voldoende niveau zijn direct zal gebruiken. Anders moeten er nog zo'n 100000 pagina's handmatig verwerkt worden. Dat zijn er wat veel...

Met vriendelijke groet, RonnieV (overleg) 8 jul 2011 02:44 (CEST)

Hallo RonnieV, Ikzelf heb geen opmerking erover. Ik wil enkel aangegeven dat het fantastisch is dat je dat doet! :-) Romaine (overleg) 8 jul 2011 03:16 (CEST)
Ronnie, elke toevoeging is er één, heel simpel, en jouw toevoegingen zien er prima uit. Pseudoniemen die achter echte namen worden toegevoegd of andersom, noteer ik altijd tussen haakjes en cursief voor de geboorte/sterfjaren. De biografielijsten op de Duitse wiki worden automatisch bijgehouden. Dit kan doordat daar (door deze gebruiker/bot) op elk artikel van personen de Sjabloon:Persoonsgegevens wordt toegevoegd, waarmee de biografielijsten daar dan worden bijgewerkt. (zie ook Wikipedia:Persoonsgegevens). Misschien is het een idee om hier ook een soortgelijk project op te zetten om bij ieder artikel over personen deze data toe te voegen, zodat die data voor diverse (geautomatiseerde) doeleinden, waaronder het bijvullen van de biografielijsten, gebruikt kan gaan worden. Goudsbloem (overleg) 8 jul 2011 23:06 (CEST)
Hallo Romaine en Goudsbloem, Bedankt voor jullie opmerkingen. Ik zal maandag of dinsdag de Gr-pagina bijwerken met cursief weergegeven pseudoniemen of echte namen. Dan rollen de andere pagina's er straks vanzelf ook zo uit, of eventueel nog anders bijgewerkt.
Het Sjabloon:Persoonsgegevens ziet er veelbelovend uit. Alleen wordt het nu op nog geen 400 pagina's gebruikt. Ik denk zelf dat het mooi zou zijn als echte sjablonen gebruik zouden kunnen maken van de gegevens in dit sjabloon, zodat je niet allerlei gegevens meerdere keren moet invullen (persoonsgegevens, infobox auteur,...). Dat wil nog wel eens een reden zijn om verschillen te krijgen, wat de vraag oplevert wat juist is (de tekst, het sjabloon, het sjabloon persoonsgegevens,...). Ik zal er in ieder geval voor zorgen dat ik deze sjablonen kan verwerken bij het herkennen, alle beetjes kunnen helpen.
Of het mogelijk is botmatig uit een soort CSV-bestand of iets anders, alle artikelen te voorzien van gegevens zoals we deze straks hebben bij de biografielijsten, weet ik niet. Fijn weekend, RonnieV (overleg) 9 jul 2011 21:11 (CEST)
O ja, het splitsen van een pagina is trouwens ook een kleine moeite, ik moet alleen nog iets verzinnen voor de onderverdeling van Van zoals die nu gemaakt wordt. Waarschijnlijk wordt die in de toekomst nog een stuk belangrijker... RonnieV (overleg) 9 jul 2011 21:19 (CEST)
De sjabloon:persoonsgegevens moet niet met een bot geplaatst worden op de artikelen, dat gaat leiden tot fouten, omdat een bot niet informatie zoals nationaliteit etc. als een mens kan selecteren en plaatsen. Dat sjabloon dient persoonlijk door mensen geplaatst te worden op de vele biografie-artikelen (zo is het in Duitsland ook gebeurt). Daarna kan een bot wél de informatie daaruit halen, omdat die info in dat sjabloon dan wel goed te lezen is door bots. Daar is dat sjabloon ook voor gemaakt, de informatie is nooit te lezen in het artikel, het is alleen in het bewerkingsveld te lezen (of als je de verborgen gegevens 'aan' hebt staan in je voorkeuren). De Duitse wiki is er in een redelijk vroeg stadium mee begonnen om de sjabloon toe te voegen, zodat het niet een onmogelijke klus was (heeft wel 2-3 jaar geduurd geloof ik voordat het klaar was). Des te langer wij wachten met toevoegen aan de biografie-artikelen, des te moeilijker wordt het om het zover te krijgen dat alle biografie-artikelen dat sjabloon hebben. Goudsbloem (overleg) 10 jul 2011 00:52 (CEST)
Ik ben het met je eens dat het belangrijk is dat een en ander zorgvuldig gebeurt, maar dat geldt ook voor het invullen van de biografielijsten. Als die netjes gevuld zijn, staan daarin best wel wat gegevens die als basis voor het sjabloon:persoonsgegevens kunnen dienen. Misschien dat het mogelijk is om de artikelen te doorlopen en bij personen op de biografielijst een sjabloon voor te stellen in de edit-pagina, waarna deze handmatig opgeslagen wordt, een soort controlelijst met gegevens... Dat scheelt in ieder geval een hoop tikwerk en/of kopieer- en plakwerk. En ja, ik kom bij het doorvorsen van een en ander ook zaken tegen die niet kloppen (of dat in ieder geval niet lijken te doen) in de huidige biografielijsten, maar soms ook in de artikelen... Omdat alles in principe los van elkaar wordt ingevuld, is het risico op foutjes groot. Anderzijds werken die niet zo ver door. RonnieV (overleg) 10 jul 2011 01:17 (CEST)
Foutjes blijven bestaan, het is zaak die zo min mogelijk te laten zijn. Jouw werk wat je er nu insteekt, helpt daar al mee, zoals je zelf vaststelt. De biografielijsten hebben volgens mij een primaire taak om artikelen te vinden van personen, mocht iemand op naam gaan zoeken. Je zou de biografielijsten kunnen zien als een categorie boven alle personen-categorieën de categorie:persoon... Dus kleine foutjes in nationaliteit, beroep etc. is niet de meest ernstige zaak, op het artikel zelf wél natuurlijk. Indien we sjabloon:persoonsgegevens op alle biografie-artikelen willen plaatsen, is dat per definitie een verschrikkelijke klap werk, dat kun je niet voorkomen denk ik. Als iets botmatig gedaan moet/kan worden moet voor 100% vaststaan dat die gegevens wel correct zijn, anders lopen we achter de feiten aan en blijven fouten bestaan. Als dit projectmatig aangepakt zou worden, dienen wel meerdere personen bereid te zijn mee te werken, want voor 2-3 personen is dit denk ik niet te doen. Goudsbloem (overleg) 10 jul 2011 11:04 (CEST)
De pagina Biografielijst Gr is inmiddels aangepast (en aangevuld). Op naar de rest van de gegevens... RonnieV (overleg) 12 jul 2011 19:06 (CEST)
Zo, volgens mij bestaan nu alle pagina's waarvoor er namen te vinden zijn. Misschien vind ik er nog wel ergens eentje, maar dat zal beperkt blijven. Nu nog alle overige lemma's doornemen en zorgen dat die opgenomen zijn. Ik ga lekker verder ploeteren en kom binnenkort wel met een volgende reeks updates. Terwijl je de ene reeks pagina's aan het plaatsen bent, vind je opeens een volgende reeks namen... Ach, zulk mooi weer is het nu ook weer niet :( Vriendelijke groet, RonnieV (overleg) 21 jul 2011 21:19 (CEST)
Je bent gewoon erg goed bezig. En elke naam die toegevoegd is, is er één! Keep up the good work.. Goudsbloem (overleg) 22 jul 2011 10:26 (CEST)

Indeling[brontekst bewerken]

Ik zag net bij de Pa-lijst een oplossing voor namen van 1 letter. Ik vind deze zelf wel mooi, en denk dat die t.z.t. ook gebruikt kan worden bij de E en de O. Ik zal ervoor zorgen dat ik dat in de toekomst ook zo zal doen. Met vriendelijke groet, RonnieV (overleg) 23 jul 2011 14:07 (CEST)

Aanduidingen afkomst[brontekst bewerken]

In de biografielijsten staat vaak een aanduiding van nationaliteit en beroep (Nederlands hockeyer). In een aantal gevallen wordt dit nader gespecificeerd naar een gebied (Engels, Fries, Schots, Vlaams, Waals, Welsh,... In andere gevallen hebben we te maken met landen die niet meer bestaan (Joegoslavië, Oost-Duitsland, Republiek der Nederlanden).

Een ander iets zijn mensen die geboren zijn in een land (en daar ook de nationaliteit van gekregen hebben), maar inmiddels een andere nationaliteit hebben (Bart Veldkamp). Hoe gaan we dit soort mensen aanduiden (Belgisch schaatser van Nederlandse afkomst?). Wat is hierin verstandig? Vriendelijke groet, RonnieV (overleg) 5 sep 2011 10:55 (CEST)

Bij bijvoorbeeld Bart Veldkamp kan gewoon Nederlands-Belgisch schaatser neergezet worden, hij heeft beide nationaliteiten. Bij voormalige landen is het van belang in welke tijd de persoon daar is geboren/overleden/prestaties geleverd. Bijvoorbeeld Karin Enke heeft al haar prestaties geleverd in de periode dat de DDR nog bestond, dus kun je gerust Oost-Duits schaatster neerzetten. Bij iemand die én voor de DDR én voor Duitsland prestaties heeft geleverd kan je bijvoorbeeld (Oost-)Duits sporter neerzetten. En wat betreft Engels, Fries, Schots, Vlaams, Waals, Welsh, dat wordt geaccepteerd om dat zo bij bepaalde personen neer te zetten, het is niet foutief. Ik kijk zelf bij alle personen naar hoe het op het artikel zelf in de openingszin staat, en neem dat meestal over voor de biografielijsten. Goudsbloem (overleg) 5 sep 2011 14:04 (CEST)
Bedankt Goudsbloem. Dat inleidende stukje tekst is ook waar ik naar kijk. Maar ik zie ook wel bewerkingen waarbij iemand alle vermeldingen van 'Engels' omzet in 'Brits'. Vanachter een computer is dat eenvoudig te regelen... Bart Veldkamp heeft inderdaad beide nationaliteiten. Weer een variant ;) En bij voormalige landen zal ik je tip in het achterhoofd houden. Het is tenslotte ook 'Romeins consul', ook al bestaat het Romeinse Rijk niet meer. Ik ga gauw verder met deze lijsten, en begin langzamerhand een leuke verzameling te hebben om toe te voegen. Dat zal wel even tijd kosten om echt te doen, dus daar zoek ik een mooi moment voor... Vriendelijke groet, RonnieV (overleg) 5 sep 2011 18:56 (CEST)

Zelfde namen[brontekst bewerken]

Vandaag wou ik de sportschutter Lionel Cox toevoegen aan de biografielijst. Nu stootte ik op een probleem. In de lijst staat al een andere Lionel Cox, meer bepaald een wielrenner. Normaal worden de personen alfabetisch gerangschikt, eerst op de familienaam, daarna op de voornaam. Hoe orden je echter personen met zowel dezelfde voor- als familienaam? Hou je dan rekening met het geboortejaar? Alvast bedankt. - Mooi is de wereld 3 aug 2012 21:52 (CEST)

Ja, indien dezelfde namen, dan de oudste persoon als eerste vermelden. Goudsbloem (overleg) 8 aug 2012 00:20 (CEST)

Verhouding foto's en personen[brontekst bewerken]

Hier is vandaag gesproken over het aantal foto's bij een pagina als Lijst van personen overleden in januari 2017 en Lijst van personen overleden in juli 2016.

Wikipedia biedt een ruime mogelijkheid om artikelen te ondersteunen met afbeeldingen (en andere media). In de lijsten met overleden personen en in de biografielijsten (bijvoorbeeld Biografielijst Ko) wordt hiervan gebruik gemaakt om een aantal personen uit de lijst in beeld te brengen. Het blijkt echter, ook in deze tijd van HTML5, nog steeds uit te maken welke browser je gebruikt, op welk apparaat en wellicht welke instellingen van je browser (en van Wikipedia) je gebruikt.

Een aantal mensen voegen, met de beste bedoelingen, foto's toe aan dit soort lijsten. Sommigen ervaren het als vervelend als zij een foto zien die onder de tekst eindigt (in hun specifieke weergave) en zien daarin reden om de toevoeging ongedaan te maken. Dit leidt over en weer tot irritatie.

Zou het mogelijk zijn om met elkaar een objectief iets te vinden, waar iedereen mee uit de voeten kan? Voor de Biografielijsten heb ik in het verleden wel eens aangehouden dat 1 afbeelding altijd kon, en meer als er tegenover iedere afbeelding in ieder geval 11 namen stonden (dus bij 1-21 namen 1 afbeelding, bij 22-32 namen 2,...). Voordeel van de biografielijsten is dat je niet afhankelijk bent van de weergave van koppen (iedere combinatie valt onder een eigen sectie, afgesloten met 'clearboth', in de lijsten van overledenen zit daar ook per dag een kop tussen, maar heb je één lijst afbeeldingen en één lijst namen.

En laten we in ieder geval afspreken om niet te moeilijk te doen in de maand zelf, de lijst namen én de lijst afbeeldingen voor februari 2017 groeit nog. Met vriendelijke groet, RonnieV (overleg) 2 feb 2017 14:50 (CET)

Het aantal namen is nauwelijks een criterium. Het maakt uit of een afbeelding portret of landschap is. Je ka ook het aantal pixels opgeven waardoor je meer of minder bestanden kwijt kan. Ik laat het gewoon afhangen of de bestanden nit teveel doorlopen na de betreffende §; zolang ze ernaast passen kun je doorgaan totdat ze te ver "door de § heenlopen". Een paar regeltjes is niet zo erg. Inderdaad niet te moeilijk over doen. Klaas `Z4␟` V:  28 sep 2018 15:18 (CEST)
Fijn dat er na dik anderhalf jaar iemand reageert ;) Het probleem is dat niet iedereen dezelfde instellingen heeft (ander lettertype, lettergrootte, ander weergaveinstrument,...) Dus wat er bij jou goed uit ziet, hoeft er bij een ander niet goed uit te zien. Er werd veel heel en weer gedraaid door deze verschillen. Ik hoopte dat op te lossen door een voor iedereen te volgen advies te schrijven. En ja, deze aantallen zijn met een zekere veiligheidsmarge opgezet. Met vriendelijke groet, RonnieV (overleg) 28 sep 2018 17:41 (CEST)