Overleg:Dark Sky Boschplaat

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 4 jaar geleden door Encycloon in het onderwerp Uit het artikel gehaald

Uit het artikel gehaald[brontekst bewerken]

Onderstaande tekst, vanaf hier gekopieerd, is niet relevant genoeg voor het fenomeen Dark Sky Boschplaat (de gedeeltes en bronnen zijn niet specifiek gericht op Dark Sky Boschplaat) maar kan mogelijk nog wel in andere artikelen gebruikt worden. Encycloon (overleg) 1 okt 2019 19:42 (CEST)Reageren

Verschillende vormen van Dark Sky gebieden[brontekst bewerken]

Er zijn verschillende classificaties van Dark Sky gebieden[1].

De term "Dark Sky" werd voor het eerst gebruikt in de jaren vijftig van de afgelopen eeuw in de stad Flagstaff in de staat Arizona in de Verenigde Staten waar sterrenkundigen van de nabijgelegen sterrenwacht zich zorgen maakten over grote zoeklichten die 's avonds door ondernemers werden gebruikt voor reclamedoeleinden[2].

Naast het predicaat Dark Sky Park, kan een gebied ook de status krijgen van Dark Sky Reserve, Dark Sky Reservaat of Dark Sky Community en ook is er nog een onderverdeling in goud, zilver of brons afhankelijk van de donkerte van de nachthemel.

Andere Dark Sky parken in Europa en wereldwijd[brontekst bewerken]

Enkele andere Dark Sky parken in Europa zijn bijvoorbeeld het Galloway Forest Park in Schotland, het Nationaal Park Eifel in Duitsland en het Izera Dark Sky Park op de grens van Tsjechië en Polen.

Buiten Europa zijn bekende Dark Sky parken het Grand Canyon National Park in de Verenigde Staten, het Iriomote-Ishigaki National Park in Japan en het Warrumbungle National Park in Australië.

Daarnaast zijn er in Europa nog twee eilanden die in zijn geheel een Dark Sky Park zijn: Kanaaleiland Sark voor de kust van Normandië bij Frankrijk [3]en Coll voor de noordwestkust van Schotland.

In 2016 werd in Nederland een tweede predikaat van Internationaal Dark Sky Park toegekend[4] aan het natuurgebied Lauwersmeer dat op de grens van Friesland en Groningen ligt[5].

Locaties voor sterrenkijken[brontekst bewerken]

Naast het natuurgebied De Boschplaat zijn er nog verschillende andere plekken op Terschelling die zeer geschikt zijn voor het genieten van de sterrenhemel en waar de nachthemel minstens zo donker is als op De Boschplaat zelf.

Zowel het Hoornse Bos en het Formerumer Bos zijn 's nachts zeer donker vanwege de bomen die het strooilicht van de vaste wal en het licht van de vuurtorens afschermen.

Ook het duingebied ten noorden van de SBB Natuurschuur te Lies en het gehele duingebied ten noorden van Tjermelân en Oosterend zijn goede plekken om met het blote oog, een verrekijker of telescoop van de nachthemel te genieten[6].

  1. (en) Todd, Iain, A guide to dark sky classifications. BBC Sky at Night magazine (19 oktober 2018). Geraadpleegd op 12 juni 2019.
  2. (en) Portree, David S., Flagstaff's Battle for Dark Skies. Flagstaff Dark Sky Coalition (10 december 2014). Geraadpleegd op 12 juni 2019.
  3. (en) Sample, Ian, "Sark is world's first 'dark sky island'", The Guardian, 31 januari 2011. Geraadpleegd op 1 oktober 2019.
  4. "Lauwersmeer is Dark Sky Park", Leeuwarder Courant, 7 oktober 2016. Geraadpleegd op 1 oktober 2019.
  5. (en) IDA International Dark Sky Association, Lauwersmeer National Park (Netherlands). Geraadpleegd op 1 oktober 2019.
  6. (en) Staatsbosbeheer Terschelling, Buren van Oosterend (maart 2015). Locations and walks for stargazing, Application for the Dark Sky Places Program of the International Dark Sky Association, pp. 31.