Overleg:Geschiedenis van de Belgische spoorwegen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Bronvermeldingen[bewerken]

Er waren 3 "geen bron" templates. 2 daarvan zijn weggewerkt. Bij de laatste heb ik ook mijn twijfels.

"vertrouwde kerktoren", het rode gevaar, etc. Dit is een verhaal dat ik al meerdere keren heb gehoord. Ik betwijfel echter of zelf in die tijd, dit een officieële reden was om de pendeltreinen in te leggen. Binnenkamers zullen bij de kerk en werkgevers die argumenten wel een rol gespeeld hebben. Ik stel voor het volgende te schrijven:

Op het Vlaamse platteland waren veel goedkope arbeidskrachten te vinden. Daar deze werkers niet in de buurt woonden en thuis geen echte solidair arbeidersgemeenschap vormden, waren deze arbeiders moeilijk te mobiliseren voor sociale acties.

Groeten,

Smiley.toerist 2 mrt 2009 15:52 (CET)

Oorsprong van linksrijden?[bewerken]

Ik mis in dit artikel een toelichting waarom in België treinen links rijden. Ik meen me het volgende verhaal te herinneren (maar kan het niet verifiëren). De eerste spoorlijn was in Engeland. Men reed daar links. Frankrijk heeft zijn eerste lijn door Engelsen laten bouwen, die er het Engelse systeem invoerden. België liet zijn eerste lijn door Fransen (of door Engelsen?) bouwen, met hetzefde gevolg. Duitsland heeft zelf zijn eerste spoorlijn gebouwd (Nürnberg-Fürth, meen ik). Die reed rechts. Nederland heeft de bouw van zijn eerste lijn aan Duitsland uitbesteed. waardoor in Nederland ook rechts wordt gereden.

Het zwakke van dit verhaal is echter dat een eerste lijn niet noodzakelijkerwijs dubbelsporig hoeft te zijn geweest. Verder stelde het wegverkeer destijds niets voor (hier en daar een paard, al dan niet met wagen). Dus om van een rechts- of linksrijtraditie te spreken, lijkt wat overdreven.

Toch zou ik graag zien dat hierover iets wordt toegevoegd. Ik weet er te weinig van om het zelf te doen.

-- HHahn (overleg) 19 okt 2010 16:42 (CEST)

Aangezien op de Nederland-versie van deze opmerking reeds een paar maal is gereageerd, eventuele Belgiasche reacties gaarne ook op Overleg:Nederlandse Spoorwegen#Oorsprong van rechtsrijden?. -- HHahn (overleg) 19 okt 2010 22:32 (CEST)

Nieuw IC-plan[bewerken]

De reden dat die is ingevoerd is niet om het onderscheid tussen snelle treinen en stoptreinen te maken. In de loop van der tijd hebben IC's meer en meer stops gekregen om het afschaffen van treindiensten te kunnen opvangen. Er zijn IC's die op sommige delen van hun traject stoptreinen zijn. Feit dat het verschil tussen IR en IC's veel kleiner is geworden en nauwelijks nog bestaat. Persoonlijk vind ik het sonde dat IC niet meer als een kwaliteitskenmerk word gebruikt. In Nederland zijn de sneltreinen afgeschaft en heb je alleen IC's en stoptreinen. Daar heb je een IC Leiden - Utrecht die alleen niet stopt tussen Woerden en Utrecht. Maarja het is verboden om zulke trein een sneltrein te noemen. In andere landen zoals Duitsland gebruiken ze nog allerlei namen voor treinen tussen Stoptrein en IC, maar als je een IC trein neemt dan heb je gegarandeerd een snelle trein met weinig stops.Smiley.toerist (overleg) 12 dec 2014 00:16 (CET)

Galerij Belgisch maken[bewerken]

Als ik die beelden bekijk zijn ze meer geselecteerd voor een algemeen verhaal van de spoorwegen en zie ik er weinig of geen specifiek Belgisch onderwerpen in.Smiley.toerist (overleg) 9 nov 2015 10:53 (CET)

Inderdaad. Ik heb ze om die reden dan ook geschrapt. Foto's genoeg over Belgische treinonderwerpen denk ik. MichielDMN 🐘 (overleg) 9 nov 2015 12:07 (CET)
Mochten jullie die erin plaatsen dat zou dat constructief zijn... Benedict Wydooghe (overleg) 9 nov 2015 13:28 (CET)

"Nadat de Belgische gebieden door Nederland aangehecht werden..."[bewerken]

Ik verving die bewoordingen door: "Nadat de Zuidelijke Nederlanden met de Noordelijke werden herenigd..."

De Belgische gebieden zoals we ze nu kennen komen immers niet overeen met die van toen. Het Groothertogdom Luxemburg (het huidige Groothertogdom en Belgisch-Luxemburg) werd tijdens het Congres van Wenen in 1815 opgericht als een aparte entiteit.

2° "aangehecht" klinkt veel te imperialistisch om overeen te komen met de historische feiten. Dat begip is op zijn plaats na een verovering. De Noordelijke Nederlanden hebben noch iets aangehecht, noch iets veroverd. Op datzelfde Congres van Wenen werden de Nederlanden door de grootmachten herenigd waarbij men aansloot op de periode van voor de Vrede van Westfalen in 1648, toen de Nederlanden voor de eerste keer werden gescheiden.Gothicest (overleg) 12 aug 2017 18:39 (CEST)

Het is nog gecompliceerder met de Prinsbisdom Luik die politiek nooit echt deel uitmaakte van de Zuidelijke Nederlanden, wel geografisch. De Fransen hebben de streek op hun eigen manier opgedeeld zonder rekening te houden met voormalige grenzen. In de spoorgeschiedenis is dat allemaal bijzaak.Smiley.toerist (overleg) 13 aug 2017 11:29 (CEST)

Elektrificaties[bewerken]

Ik kan alle elektrificaties op een lijst zetten maar misschien is het verstandiger om een apart artikel te maken zoals Elektrificatie van spoorlijnen in Nederland. Dan kunnen diverse aspecten van de elektrificatie toegelicht worden. Hoe denken jullie hierover?Smiley.toerist (overleg) 10 dec 2017 11:30 (CET)

WP:VJVEGJG ;-) MichielDMN 🐘 (overleg) 10 dec 2017 22:12 (CET)