Overleg:Julius Evola
Onderwerp toevoegenTraditionalisme
[brontekst bewerken]In de huidige versie lijkt de paragraaf over traditionalisme mij te algemeen voor Evola's biografie. Wellicht is het handig dit meer met de rest van de tekst te verweven en/of deels over te plaatsen naar Traditionalisme (filosofie)? Encycloon (overleg) 18 jan 2020 21:04 (CET)
Verduidelijking gevraagd
[brontekst bewerken]Graag wat verduidelijking van een expert. Ik heb wat moeite om beide volgende uitspraken van Evola te verenigen: "Evola erkent de Abrahamistische religies als waardevolle tradities" versus "(...) was Evola van mening dat Semitische theïsmen niet thuishoorden in Europa". Zie ik nu wellicht gewoon te weinig verschil tussen 'Semitische theïsmen' en 'Abrahamistische religies'? Want in mijn optiek gaat dit toch (zeker in grote lijnen) over dezelfde zaken, en voelt het dus als een paradox. Of zit het hem toch in 'waardevol', echter/versus 'hoort niet thuis in Europa'? Dan is het een heel ander verhaal namelijk, maar dit klinkt vooralsnog weinig plausibel. FEER 你好 20 jan 2020 13:52 (CET)
- @FEER Dit is de klassieke spanning tussen christendom en antisemitisme. De Evangelies (Mattheus, Johannes) zijn antisemitisch, anderzijds zijn de Joden met Jezus en het Oude Testament de bron van het christendom. Een zwaar conservatieve en racistische denker als Evola kan hier logisch gezien niet uitkomen. Baudet zegt cultuurchristen te zijn en niet antisemitisch, en/maar ging uit bewondering op bezoek bij de antisemiet Le Pen. Vriendelijke groet, Hansmuller (overleg) 28 mei 2020 05:56 (CEST)
- Dank voor de toelichting! FEER 你好 28 mei 2020 16:58 (CEST)
Weggehaalde stuk over traditionalisme
[brontekst bewerken]is misschien toch interessant, mede vanwege de Nederlandse politieke ontwikkelingen. Baudet beriep zich impliciet op de boreale Evola. Hansmuller (overleg) 27 mei 2020 20:58 (CEST)
- Misschien in een andere vorm en/of op een andere plaats inderdaad bruikbaar, maar zoals ik bovenaan deze overlegpagina stel gaat de passage hieronder m.i. onvoldoende specifiek over Evola. Encycloon (overleg) 27 mei 2020 21:05 (CEST)
Traditionalisme
De principes van de Traditionalistische school, waarvoor René Guénons geschriften de basis hebben gelegd, zijn lastig te begrijpen voor moderne mensen omdat Traditionalisme per definitie anti-modern is en vice versa.[1] Traditie (met hoofdletter "T") valt echter niet te verwarren met "traditie", dat wil zeggen in de alledaagse betekenis van gebruiken of gewoontes.[2]
Een wezenlijk aspect van Traditionalisten is dat ze geloven in een cyclische tijdsopvatting[3] - oftewel anders dan de lineaire, immer naar de toekomst voortschrijdende en dus progressieve conceptie van tijd in de moderniteit[4] -, welke in verschillende Traditionele spirituele, religieuze en culturele beschavingen terugkomt. Deze cyclus bestaat uit vier stadia, welke volgordelijk getypeerd worden door steeds verder verval. De laatste cyclus eindigt in het 'Einde der Tijden' (eschatologie), zoals bijvoorbeeld toegeschreven aan de Kali Yuga (Hindoeïsme), Ragnarok (Noordse en Germaanse mythologie), apocalyps (jodendom, christendom en islam). Evola stelt, net als alle andere Traditionalisten, dat wereld in het laatste stadium verkeert, oftewel de Kali Yuga. Dit stadium wordt, net zoals de moderniteit, in grote mate bepaald door onder andere materialisme (onverzadigbare begeertes), secularisme (spirituele vergetelheid en atheïsme), individualisme en een rationele moraal.
- ↑ (en) René Guénon (2001). The Crisis of the Modern World. Sophia Perennis.
- ↑ René Guénon, Jean Reyor (2001). Initiation and Spiritual Realization. Sophia Perennis.
- ↑ René Guenon (2003). Traditional Forms and Cosmic Cycles. Sophia Perennis.
- ↑ Ton Lemaire (2011). De val van Prometheus: over de keerzijden van de vooruitgang. Ambos.