Overleg:Nederlandse wet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ik vind dat dit artikel meer wegheeft van een brochure dan van een encyclopedieartikel. Dat is niet verwonderlijk, omdat de tekst is overgenomen van een voorlichtingssite, en dat is wat anders als een encyclopedie.

Daar moet toch eens wat aan gebeuren.

Nu wordt de wetgevingsprocedure verteld aan de hand van het voorbeeld van de Winkelsluitingswet. Het zou beter zijn als procedurebeschrijving en (waar nodig) voorbeeld uit elkaar gehaald zouden worden. Johan Lont 19 feb 2007 17:18 (CET)

Het beeld van het proces wordt steeds vollediger en daardoor de tekst langer. Ik haal proces en voorbeeld uit elkaar. Dat komt tenslotte maar een muisklik verderop te staan. --Stunteltje 15 aug 2009 13:22 (CEST)

76 stemmen[bewerken]

In het artikel stond :

Een wetsvoorstel komt alleen door de Tweede Kamer als de meerderheid vóór stemt (minimaal 76 stemmen).

Dat staat in het stuk tekst dat ik uit het artikel Wet hierheen verplaatst heb. Het stond in het artikel Wet sinds deze bewerking is gedaan.

Ik dacht dat eventuele afwezige kamerleden niet meetelden bij het bepalen van de meerderheid. Dus als er bijvoorbeeld 10 kamerleden afwezig zijn wegens ziekte, zodat er 140 overblijven. Dan is 71 stemmen ('meer dan de helft van de aanwezige leden') een meerderheid.

Daarom haal ik dat stukje "(minimaal 76 stemmen)" weg. Johan Lont (voorbehoud) 2 apr 2008 12:21 (CEST)

Gebruikelijk is dat de dienstdoend voorzitter kijkt naar de opgestoken handen en per fraktie aangeeft welke frakties voor of tegen zijn en welke zich onthouden. Dan telt het aantal gekozen leden van de fraktie. Pas als er een hoofdelijke stemming gevraagd wordt is van belang hoeveel er van die leden er in de zaal zitten. --Stunteltje 5 aug 2009 11:43 (CEST)

Wetten in materiële zin[bewerken]

Volgens het artikel wet en bijv. [1] zijn wetten in formele zin vaak tevens wetten in materiële zin. Het is dus geen indeling in twee soorten, maar er is een grote overlap.--Patrick (overleg) 14 aug 2009 09:40 (CEST)

Inderdaad. Maar formuleer dat eens helder. --Stunteltje 14 aug 2009 10:42 (CEST)
Ik heb het aangepast.--Patrick (overleg) 15 aug 2009 08:43 (CEST)

wetten en normen[bewerken]

in de tekst word gesproken over normen die door aanhaling in wetten eigenlijk ook een wet worden. Hier word met name het bouwbesluit en de NEN1010 genoemd. Deze informatie is pertinent onjuist, VROM heeft al jaren op de eigen site staan dat het volgen van die normen NIET verplicht is.--GJ_ 4 sep 2010 18:18 (CEST)

In Nederland geld het systeem van de tweede kamer, ministerie en rechtelijke macht. En zolang de relatie wet en normen niet getoetst zijn door de rechtelijke macht in bodem procedure, kan de tweede kamer of de VROM roepen wat die wil, maar dan geldt echt "twee honden vechten om een been en de derde gaat er mee heen" regel. Carsrac (overleg) 20 mei 2013 10:30 (CEST)

Wat als 2e kamer afwijzing van 1e kamer niet wil accepteren[bewerken]

Wat gebeurd er als de democratische gekozen 2e kamer perse wil dat een voorstel wet wordt terwijl het wetsvoorstel door de (via lobby- & vriendjespolitiek gekozen) 1e kamer wordt afgewezen. Wat kan onze democratisch gekozen 2e kamer dan nog doen? Zijn daar wetten & procedures voor?

Dan gaat de wet niet door. De Eerste Kamer wordt overigens ook democratisch gekozen, alleen indirect.--Patrick (overleg) 14 dec 2011 23:32 (CET)
Interessant is om na te lezen hoe de Eerste Kamer verkozen wordt. Dat het helpt om in de nederlandse politiek veel vriendjes te hebben en goed weet hoe de paarden lopen in het lobby of wandelgangen is een ander verhaal. Carsrac (overleg) 20 mei 2013 10:36 (CEST)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 2 externe link(s) gewijzigd op Nederlandse wet. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 8 sep 2017 23:25 (CEST)